Οι ρωσικές εξαγωγές στην Αφρική ξεπερνούν τις πωλήσεις στην Αμερική - ΜΜΕ

Global Look Press / Han Xu
Freepen.gr - Η αφρικανική ήπειρος έχει ενισχύσει σημαντικά τις εισαγωγές από τη Ρωσία, ξεπερνώντας τους εμπορικούς εταίρους της Μόσχας από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, σύμφωνα με τοπικά μακροοικονομικά στοιχεία που επικαλείται η ρωσική οικονομική εφημερίδα RBK.

Το 2023, το μερίδιο των αφρικανικών εισαγωγών στο συνολικό όγκο των εξαγωγών της Ρωσίας σημείωσε ετήσια αύξηση 100% από 2,5% σε σχεδόν 5%, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία (FCS).
Οι αφρικανικές χώρες αυξήθηκαν κατά 43% σε 21,2 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις προς τις χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής μειώθηκαν κατά 40% σε 12,2 δισ. δολάρια.

Σε σύγκριση με το "προ κυρώσεων" έτος 2021, το μερίδιο της Αφρικής στις ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκε από 3% σε 5%, ενώ το μερίδιο της Αμερικής μειώθηκε από 6% σε 3%, σύμφωνα με το Κέντρο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων (CAMAC), όπως αναφέρει το RBK.
Το 2023, οι εξαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών προς την Αφρική σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ οι εξαγωγές σιταριού αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, ανέφερε το πρακτορείο.

Το μερίδιο των αφρικανικών χωρών στον εμπορικό κύκλο εργασιών της Ρωσίας (4,2%) συμβαδίζει με τη συμβολή της ηπείρου στην παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 3%, σύμφωνα με τον Alexander Firanchuk, ανώτερο ερευνητικό συνεργάτη της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA).

Οι ρωσικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ συγκεκριμένα έχουν σημειώσει σχεδόν εξαπλάσια μείωση από την άνοιξη του 2022, όταν επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Firanchuk, προσθέτοντας ότι η μεγάλη πτώση των εμπορικών σχέσεων έχει οδηγήσει σε μειωμένη σημασία για ολόκληρη την περιοχή. Περίπου το 70% των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ για το 2024 προέρχεται μέχρι στιγμής από λιπάσματα και πυρηνικά καύσιμα - μερικές από τις μοναδικές ρωσικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ που δεν επηρεάζονται από κυρώσεις ή δασμούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail