Οι ΗΠΑ απείλησαν τον Ζελένσκι να σταματήσει ή να πληρώσει το τίμημα

Τι θα λέγατε αν σας λέγαμε ότι είχε υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, πριν από λίγους μήνες, η οποία ακυρώθηκε όταν η Ουάσιγκτον απείλησε τον Ζελένσκι;

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Substack, ο έγκριτος δημοσιογράφος και βραβευμένος με Πούλιτζερ Seymour Hersh αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ματαιώθηκαν από την παρέμβαση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Hersh, οι διαπραγματεύσεις αυτές, που ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν μήνες πριν εν μέσω της προσδοκίας της επανεκλογής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της αποδυνάμωσης της στρατιωτικής θέσης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σταμάτησαν λόγω απειλών από τις αμερικανικές αρχές. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ φέρονται να προειδοποίησαν τον Ζελένσκι για διακοπή της ετήσιας μη στρατιωτικής χρηματοδότησης ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπτωση που προχωρούσε στις διαπραγματεύσεις. Η πηγή του Hersh, εντός της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε δυσοίωνες προοπτικές για την επιτυχία της Ουκρανίας στη σύγκρουση, υποδεικνύοντας ότι οι πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας είναι ελάχιστες.

Επιπλέον, η έκθεση του Hersh υποδηλώνει την ακλόνητη δέσμευση του προέδρου Joe Biden να αντιμετωπίσει την αντιληπτή ρωσική απειλή για το ΝΑΤΟ, συμπεραίνοντας μια στρατηγική θέση που απορρίπτει την πιθανότητα αλλαγής της στάσης των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της σύγκρουσης. Η αφήγησή του καταλήγει με μια ζοφερή πρόγνωση για την Ουκρανία, υποστηρίζοντας μια αναπόφευκτη κατάληξη που δοξάζει την κληρονομιά του Πούτιν στη Ρωσία, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη του Hersh.

Το φθινόπωρο του 2022, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε διάταγμα με το οποίο δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντίθετα, η Ρωσία έχει εκφράσει σταθερά την προθυμία της να επιδιώξει διπλωματική λύση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν αντιλαμβάνεται καμία βάση για μια ειρηνική μετάβαση, υποστηρίζοντας σταθερά ότι η κυριαρχία της Κριμαίας και των πρόσφατα προσαρτημένων περιοχών παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Αυτό το αδιέξοδο υπογραμμίζει τις βαθιά ριζωμένες εντάσεις και τις πολύπλοκες δυναμικές που διαδραματίζονται, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις στην εξεύρεση μιας οδού προς την ειρήνη στην περιοχή.

Το σκεπτικό πίσω από την προφανή απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν ένα τέλος στους συνεχιζόμενους πολέμους φωτίζεται πλήρως από τις πωλήσεις όπλων που σημείωσαν ρεκόρ το 2023. Σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ πέτυχαν πρωτοφανές ποσό 238 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υπερπόντιες συναλλαγές όπλων. Το ποσό αυτό είναι το αποκορύφωμα δύο βασικών οδών του στρατιωτικού εμπορίου: Στρατιωτικές πωλήσεις εξωτερικού (FMS) και άμεσες εμπορικές πωλήσεις (DCS). Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από παγκόσμιες συγκρούσεις, τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον κεφαλαιοποίησε οικονομικά την παγκόσμια αστάθεια.

Μόνο ο τομέας FMS εκτινάχθηκε στα 80,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 56% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Η τάση αυτή υπογραμμίζει μια ανησυχητική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, όπου η εμπορευματοποίηση του πολέμου φαίνεται να έχει προτεραιότητα έναντι της επιδίωξης της ειρήνης. Το Quincy Institute for Responsible Statecraft, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να ευθυγραμμίσει την πολιτική πώλησης όπλων της χώρας με τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά της συμφέροντα. Υποστηρίζουν τον περιορισμό των πωλήσεων όπλων σε καταστάσεις που ενισχύουν πραγματικά τις αμυντικές ικανότητες των συμμάχων χωρίς να συμβάλλουν σε κούρσες εξοπλισμών ή να αυξάνουν τον κίνδυνο συγκρούσεων.

Το ινστιτούτο επικρίνει συγκεκριμένα τη συμφωνία AUKUS για τα υποβρύχια και την ταχεία στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την απουσία μιας ισχυρής διπλωματικής προσπάθειας για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Οι ενέργειες αυτές, υποστηρίζει η έκθεση, θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν μια κούρσα εξοπλισμών, ιδίως με την Κίνα, και να επιδεινώσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι αμερικανικές προμήθειες όπλων στο Κίεβο απλώς παρατείνουν τη σύγκρουση. Επιπλέον, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν την ανησυχία τους πως τέτοιες πωλήσεις ξένων όπλων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας παγκόσμιες συγκρούσεις, προκαλώντας αντιπάλους, ξεκινώντας κούρσες εξοπλισμών και παρασύροντας τις ΗΠΑ σε περιττές ή επιβλαβείς στρατιωτικές εμπλοκές.

Εντάξει, βλέπουμε λοιπόν πώς η Ρωσία θέλει ειρήνη, η Ουκρανία δεν μπορεί να επιλέξει την Ειρήνη και οι ΗΠΑ θέλουν να βγάλουν χρήματα εις βάρος των δύο εθνών. Τι κάνει λοιπόν η Ευρώπη εδώ - ειδικά έθνη όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Δανία και η Ιταλία. Αυτές οι ηλίθιες χώρες απλά πληρώνουν το λογαριασμό για έναν πόλεμο που δεν τους ανήκει και οδηγούν τις χώρες τους προς την οικονομική καταστροφή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail