Vishakha Srivastava - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Από το 2014, η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο μετά από δημοψήφισμα όπου οι κάτοικοί της, εν μέσω μιας αναταραχής στο Κίεβο που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, επέλεξαν να συμμαχήσουν με τη Ρωσία για προστασία από τη νεοσύστατη ουκρανική κυβέρνηση. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκαν επίσης οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα και αντιμετώπισαν στρατιωτική δράση από το Κίεβο για την ανυπακοή τους. Η αποτυχία της Ουκρανίας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ, που αποσκοπούσαν στη συμφιλίωση των διαφορών με το Ντονμπάς, παράλληλα με τις προετοιμασίες για νέες συγκρούσεις, επισημάνθηκαν από τη Μόσχα ως κεντρικοί λόγοι για τις συνεχιζόμενες διαμάχες.
Μπροστά σε αυτή την αναταραχή, τα δυτικά έθνη έχουν δεσμευτεί για επ' αόριστον στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων. Παρ' όλα αυτά, οι ουκρανικές στρατιωτικές προσπάθειες έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις και η έλλειψη δυτικής βοήθειας έχει οδηγήσει σε επικρίσεις της τρέχουσας στρατηγικής. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πρόσφατα την ανάγκη για αυξημένη υποστήριξη ώστε να ενισχυθεί η στάση του Κιέβου σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Τάχθηκε υπέρ της διαρκούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τον στόχο της διασφάλισης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και του δημοκρατικού καθεστώτος της εντός της Ευρώπης, ενώ σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει τελικά να καθορίσει τους συμβιβασμούς που είναι διατεθειμένη να κάνει.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υποστήριξε σταθερά ότι η ανάκτηση όλων των εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, είναι η μόνη αποδεκτή λύση στη σύγκρουση για την κυβέρνησή του. Ταυτόχρονα, η Μόσχα έχει εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει σε συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση πως το Κίεβο θα αναγνωρίσει το υφιστάμενο εδαφικό status quo, υπογραμμίζοντας έτσι τις παγιωμένες θέσεις που καθορίζουν το σημερινό αδιέξοδο και την πολύπλοκη γεωπολιτική δυναμική που διαδραματίζεται.
Η πρόταση του πρώην προέδρου Τραμπ, σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, μπορεί αρχικά να φαίνεται δυσμενής για την Ουκρανία- ωστόσο, εμπεριέχει μια στρατηγική απλότητα και ενδεχομένως προσφέρει μια οδό για την αποφυγή περαιτέρω εδαφικών απωλειών για το έθνος. Η τρέχουσα πορεία της σύγκρουσης δείχνει μια ζοφερή πραγματικότητα: όσο περισσότερο η Ουκρανία εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος παραχώρησης πρόσθετων εδαφών στη Ρωσία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κλιμακούμενης κατάστασης είναι το Τσάσιβ Γιαρ, μια πόλη που απειλείται πλέον λόγω της στρατηγικής της σημασίας και του ρόλου της ως κόμβου εφοδιασμού για τις στρατιωτικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ. Τοποθετημένη σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Κραματόρσκ, ενός βασικού σιδηροδρομικού και εφοδιαστικού κέντρου, η κατάληψη του Τσάσιβ Γιαρ από τις ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσε να υπονομεύσει σε κρίσιμο βαθμό τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στην περιοχή.
Το Chasiv Yar, που προηγουμένως αποτελούσε μια διακριτική τοποθεσία για τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ, έχει χάσει την ανωνυμία του και υπόκειται σε ρωσικούς βομβαρδισμούς. Επιπλέον, οι πρόσφατες επιθέσεις στην Οδησσό, μια κρίσιμη πόλη-λιμάνι, σηματοδοτούν μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης, που αποκλίνει από τα προηγούμενα πρότυπα εμπλοκής και υποδηλώνει μια πιο επιθετική στάση της Ρωσίας.
Με τις προβλέψεις να υποδηλώνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα της Ουκρανίας θα μπορούσε να περιέλθει υπό ρωσικό έλεγχο εντός μηνών, η επείγουσα ανάγκη για μια διπλωματική λύση γίνεται εμφανής. Αν και το σχόλιο του Τραμπ μπορεί να φαίνεται σκληρό, υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για μια στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις άμεσες απειλές για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόταση, αν και αποτελεί πρόκληση, θα μπορούσε να προσφέρει μια ρεαλιστική προσέγγιση για την αποτροπή περαιτέρω απωλειών και την σταθεροποίηση της περιοχής.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post, αποκαλύφθηκε, με βάση πληροφορίες από ανώνυμες πηγές, ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα απαιτούσε από την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις εδαφικές διεκδικήσεις της έναντι της Ρωσίας. Η αποκάλυψη αυτή ακολουθεί τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Τραμπ πως θα μπορούσε να επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσα σε μία ημέρα, αν επανεκλεγεί. Παρά τους συχνούς ισχυρισμούς του, οι λεπτομέρειες της στρατηγικής του παρέμεναν μέχρι τώρα αδιευκρίνιστες. Σύμφωνα με γνώστες των συζητήσεων του Τραμπ ή των συμβούλων του, οι προτεινόμενοι όροι καθιστούν αναγκαία την αναγνώριση από το Κίεβο της Κριμαίας και του Ντονμπάς ως αναπόσπαστων τμημάτων της Ρωσίας, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο.