Η πλειοψηφία των Αμερικανών δε θα υπηρετούσε σε περίπτωση νέου παγκόσμιου πολέμου

Photo: SCF
Η πλειονότητα των Αμερικανών λέει ότι ένας άλλος παγκόσμιος πόλεμος είναι τουλάχιστον κάπως πιθανό να ξεσπάσει τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά οι περισσότεροι λένε πως δε θα καταταγούν για να υπηρετήσουν σε πολεμικό ή μη πολεμικό ρόλο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλακούν.

Robert Bridge - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια νέα δημοσκόπηση της YouGov αποκάλυψε ότι το 22% των Αμερικανών πιστεύει πως είναι "πολύ πιθανό" να υπάρξει άλλος παγκόσμιος πόλεμος μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια- το 39% λέει ότι είναι "λίγο πιθανό". Σε πολιτική ανάλυση, το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει πως είναι "πολύ πιθανό" να υπάρξει άλλος παγκόσμιος πόλεμος μέσα στην επόμενη δεκαετία- το 20% των ανεξάρτητων και το 16% των Δημοκρατικών συμφωνούν με αυτή τη δήλωση.

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ εξαντλούν τα στρατιωτικά τους αποθέματα με ιλιγγιώδη ρυθμό σε έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία και η Μόσχα επιδεικνύει τρομακτικές επιθετικές δυνάμεις, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να παραμένουν αισιόδοξοι για κάθε υποθετικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και της Κίνας. Αν γινόταν ένας παγκόσμιος πόλεμος στον οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πολεμούσαν εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας ή και των δύο, οι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να πουν πως τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα κέρδιζαν παρά ότι θα έχαναν.

Ωστόσο, η πατριωτική αισιοδοξία ξεθωριάζει γρήγορα στο υποθετικό σενάριο που φέρνει την Κίνα και τη Ρωσία - και τους συμμάχους τους - αντιμέτωπες με τα δυτικά έθνη και τους συμμάχους τους σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Μόλις το 45% των Αμερικανών δηλώνει ότι τα δυτικά έθνη θα αναδειχθούν νικητές, ενώ το 55% είναι της γνώμης πως ένας συνασπισμός αποτελούμενος από τη Μόσχα, το Πεκίνο και τους συμμάχους τους θα κέρδιζε.

Σε παρόμοια έρευνα της YouGov που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 21% των Βρετανών ενηλίκων πιστεύει ότι οι δυτικές δυνάμεις θα έχαναν από την Κίνα, τη Ρωσία και τους συμμάχους τους σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου.

Είναι συγκλονιστικό ότι αν ξεσπούσε μια παγκόσμια πυρκαγιά στην οποία θα εμπλέκονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις το 6% των Αμερικανών δηλώνει ότι θα κατατασσόταν για στρατιωτική θητεία, ενώ το 9% δηλώνει πως δε θα κατατασσόταν εθελοντικά αλλά θα υπηρετούσε αν καλούνταν, και το 13% δηλώνει ότι δε θα κατατασσόταν εθελοντικά και θα αρνιόταν να υπηρετήσει αν καλούνταν. Εν τω μεταξύ, ένα τεράστιο 60% δηλώνει πως οι ένοπλες δυνάμεις δε θα επιχειρούσαν να τους επιστρατεύσουν λόγω ηλικίας ή αναπηρίας. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ βρεθούν υπό άμεση απειλή εισβολής, το ποσοστό των ατόμων που θα προσφέρονταν εθελοντικά για στρατιωτική θητεία αυξάνεται στο 16%. Ωστόσο, το 47% δηλώνει ότι ακόμη και σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, δεν πιστεύει πως ο στρατός θα ήθελε να τους στρατολογήσει λόγω ηλικίας ή αναπηρίας.

"Οι Αμερικανοί είναι πιο ανοιχτοί στην ιδέα να υπηρετήσουν σε μη πολεμικούς ρόλους σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου", λέει ο Jamie Ballard, δημοσιογράφος δεδομένων της YouGov. "Το 19% δηλώνει ότι θα προσφερόταν εθελοντικά για τέτοιου είδους ρόλους- το 12% δε θα προσφερόταν εθελοντικά αλλά θα υπηρετούσε αν καλούνταν.

Εάν οι ΗΠΑ βρίσκονταν υπό άμεση απειλή εισβολής, το 26% θα προσφερόταν εθελοντικά για μη πολεμική υπηρεσία. Το 42% των Αμερικανών δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα τους ήθελε για μη πολεμικούς ρόλους για λόγους που σχετίζονται με την ηλικία ή την αναπηρία. 38% δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν θα τους ήθελε να υπηρετήσουν για αυτούς τους λόγους ακόμη και αν οι ΗΠΑ βρίσκονταν υπό άμεση απειλή εισβολής".

Η έρευνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένων παγκόσμιων εντάσεων. Η Ουάσινγκτον βρίσκεται μπλεγμένη σε πολλαπλές συγκρούσεις, θέτοντας την Αμερική στο χείλος του πολέμου σε πολλαπλά θέατρα. Εκτός από τη συμμετοχή της σε έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον είναι μπλεγμένη στη Μέση Ανατολή, όπου προμηθεύει το Ισραήλ με χιλιάδες πυραύλους στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ διεξάγουν εκστρατεία βομβαρδισμών εναντίον του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης, ενώ τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ιορδανία νωρίτερα φέτος.

"Ακόμα και μέσα στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως η πολιτική του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο", γράφει ο Kyle Anzalone του Libertarian Institute.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον έχει προχωρήσει σε στρατιωτική ενίσχυση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αυξάνοντας τις εντάσεις με τα κομμουνιστικά κράτη της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.
Σε απάντηση στις απερίσκεπτες προόδους της Αμερικής, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πραγματοποιήσει πυραυλικές δοκιμές εν μέσω εμπρηστικής ρητορικής. Ταυτόχρονα, το Πεκίνο έχει απαντήσει στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ταϊπέι και τη Μανίλα με στρατιωτικές ασκήσεις στην Ασία και γύρω από την περιοχή του Ειρηνικού.

Το πιο ανησυχητικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον είναι πως ενώ οι προοπτικές για έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο δεν έμοιαζαν ποτέ μεγαλύτερες, το ηθικό της Δύσης -όπως μαρτυρά η έλλειψη επιθυμίας να υπηρετήσουν τις χώρες τους σε περίπτωση ενός ακόμη παγκόσμιου πολέμου- σπάνια ήταν τόσο ζοφερό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail