Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας παίρνει μια ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΡΟΦΗ, οι Ουκρανοί ζητωκραυγάζουν τώρα για τη Ρωσία

Η εστίαση της Ρωσίας στο χτύπημα των ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων έχει ανανεωθεί. Ο όγκος και η ακρίβεια των πρόσφατων επιθέσεων έχουν θορυβήσει τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες λένε ότι οι δυνάμεις του Κρεμλίνου διαθέτουν πλέον καλύτερες πληροφορίες και νέες τακτικές στην εκστρατεία τους για την εξόντωση του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας και την ανακοπή της οικονομίας της. Η Μόσχα έχει επίσης προφανώς μάθει πώς να εκμεταλλεύεται τα κενά στην ουκρανική αεράμυνα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, οι εργαζόμενοι στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα διαμαρτύρονται τώρα ανοιχτά κατά του Ζελένσκι και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χακάρουν βαθιά το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Vishakha Srivastava - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω αυτών των εντάσεων, η διοίκηση του Ζελένσκι έχει μιλήσει έντονα για την απειλή των διαδηλώσεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας από τα μέσα Νοεμβρίου ότι οι διαδηλώσεις αυτές δεν είναι γνήσια κινήματα βάσης αλλά μάλλον ενορχηστρωμένες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του. Αυτή η αντίληψη έχει οδηγήσει σε αυξημένη κατάσταση συναγερμού στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία έχει αναλάβει να καταστείλει τις διαφωνίες που ενισχύονται από αμφιλεγόμενες πολιτικές όπως η επιστράτευση. Ωστόσο, αυτή η εστίαση μπορεί να έχει παραβλέψει ακούσια τις ρωσικές δραστηριότητες κατασκοπείας στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας.

Η πολυπλοκότητα των πρόσφατων επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας υπογραμμίζει την έκταση των επιχειρήσεων πληροφοριών που διεξάγονται από Ρώσους πράκτορες. Το Associated Press επικαλέστηκε τον Alexander Kharchenko, διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Ενεργειακής Βιομηχανίας με έδρα το Κίεβο, αναγνωρίζοντας την ακρίβεια αυτών των χτυπημάτων. Ο Kharchenko υπογράμμισε πως οι επιτιθέμενοι διέθεταν λεπτομερή γνώση των αμυνών και των τρωτών σημείων του ενεργειακού τομέα, γεγονός που υποδηλώνει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια πληροφοριών που επέτρεψε τέτοιες στοχευμένες διαταραχές.

Επιπλέον, στη διείσδυση συμμετείχαν τεχνικοί με εξαιρετικά εξειδικευμένες δεξιότητες, περιπλέκοντας τις όποιες προσπάθειες ταχείας αντικατάστασής τους μετά από πιθανές εκκαθαρίσεις ασφαλείας. Αυτή η πτυχή αποκαλύπτει την πολυεπίπεδη πολυπλοκότητα της κατασκοπείας, υποδεικνύοντας όχι μόνο παραβίαση της φυσικής άμυνας αλλά και βαθιά διείσδυση στην τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που στηρίζει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

Η ξαφνική απόφαση ορισμένων υπαλλήλων του ουκρανικού ενεργειακού τομέα να συνεργαστούν με τη Ρωσία για τη βελτιστοποίηση των επιθέσεων στο εθνικό ενεργειακό τους δίκτυο έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρά τους. Μια εύλογη εξήγηση είναι η επιθυμία τους να επισπεύσουν τον τερματισμό της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, προτρέποντας τον πρόεδρο Ζελένσκι να ξεκινήσει εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες. Η ομάδα αυτή, έχοντας απέχει από τις επαφές με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για πάνω από δύο χρόνια, φαίνεται ότι ενήργησε από την αίσθηση του επείγοντος, καθοδηγούμενη από την παρατεταμένη κατάσταση του πολέμου και τις καταστροφικές επιπτώσεις του στην Ουκρανία.

Η κούραση των Ουκρανών απέναντι στην παρατεταμένη σύγκρουση είναι αισθητή, ιδίως μετά την ανεπιτυχή αντεπίθεση του περασμένου καλοκαιριού. Το τίμημα του πολέμου, που χαρακτηρίζεται από εδαφικές απώλειες και το ανθρώπινο κόστος που παρατηρείται σε θύματα και τραυματισμούς, έχει επηρεάσει βαθιά τον πληθυσμό. Πολλοί έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας αγαπημένων προσώπων. Αυτή η συλλογική κόπωση και η θλίψη έχουν καλλιεργήσει μια απελπισία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, παρά τα πολύπλοκα πολιτικά και εδαφικά διακυβεύματα που εμπλέκονται.

Το κυρίαρχο συναίσθημα δεν αφορά την πιθανότητα ήττας της Ουκρανίας, αλλά την έκταση των εδαφικών και ανθρώπινων απωλειών που θα υποστεί πριν από τη λήξη της σύγκρουσης, πιθανότατα με όρους όλο και πιο ευνοϊκούς για τη Ρωσία. Με κάθε μέρα που ο πόλεμος συνεχίζεται, η πιθανότητα να υπαγορεύσει η Ρωσία τους όρους του τελικού παιχνιδιού αυξάνεται. Αντιμέτωπος με τη δυσοίωνη πρόβλεψη μιας ρωσικής στρατιωτικής επέλασης, ο Ζελένσκι τοποθετείται μεταξύ της έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ή της συνέχισης της σύγκρουσης με την ελπίδα μιας ουκρανικής νίκης, διακινδυνεύοντας περαιτέρω απώλειες.

Για τους υπαλλήλους του ενεργειακού τομέα που συνεργάζονται με τη Ρωσία, η λογική τους φαίνεται να έχει τις ρίζες της σε έναν ρεαλιστικό, αν και απελπισμένο, υπολογισμό. Πιστεύουν ότι διευκολύνοντας πιο αποτελεσματικά πλήγματα στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, μπορούν να πιέσουν τον Ζελένσκι προς ειρηνευτικές συνομιλίες, αποτρέποντας έτσι περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Οι ενέργειές τους, μακριά από το οικονομικό κέρδος -ένα μονοπάτι που θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει από νωρίς- αντανακλούν μια βαθιά απελπισία για ειρήνη και επίλυση μιας σύγκρουσης που έχει προκαλέσει βαρύ φόρο αίματος στη χώρα και το λαό της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail