Ψυχρός υπολογισμός: Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν ένα χτύπημα στο δολάριο

RIA Novosti / Alexey Nikolsky
Οι ανανεωμένοι BRICS προχωρούν περαιτέρω στην επέκταση των πληρωμών που δε συνδέονται με το δολάριο και το ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ SWIFT. Στα άμεσα σχέδιά τους περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος πληρωμών με βάση το blockchain, το BRICS Pay. Ο αποκεντρωμένος μηχανισμός πολλαπλών νομισμάτων θα επιτρέψει την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, θα ενισχύσει την οικονομική επιρροή της διεθνούς ένωσης και θα επιταχύνει την εμφάνιση ενός υπερεθνικού νομίσματος. Αυτό έχει ήδη αναγνωριστεί ως άμεση απειλή για το αμερικανικό νόμισμα.

RIA Novosti, Natalia Dembinskaya / Παρουσίαση Freepen.gr

Στοίχημα στην αλυσίδα του μπλοκ

Η απομάκρυνση από την εξάρτηση από το δολάριο είναι ένας από τους κύριους στόχους των BRICS. Το στοίχημα είναι οι διακανονισμοί και ο δανεισμός σε εθνικά νομίσματα. Με την Κίνα, το 95% των εμπορικών συναλλαγών γίνεται ήδη σε ρούβλια και γιουάν.

Αυτό ενισχύει τη φερεγγυότητα και την οικονομική ανθεκτικότητα σε αβεβαιότητες και εξωτερικά σοκ, πιστεύει ο Shen Yi, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου BRICS στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Ερευνών του Πανεπιστημίου Fudan.

"Αντικειμενικά μιλώντας, η διαφοροποιημένη ανάπτυξη του διεθνούς νομισματικού συστήματος και των συστημάτων πληρωμών συνάδει με την μεταβαλλόμενη τάση της κατανομής ισχύος και τη γενική κατεύθυνση της εξέλιξης του παγκόσμιου συστήματος", σημειώνει.

Το επόμενο βήμα είναι το δικό τους διεθνές σύστημα διακανονισμού. Πρόσφατα, ο Yuri Ushakov, ο βοηθός του Ρώσου προέδρου, ανακοίνωσε την πρόθεση των χωρών BRICS να δημιουργήσουν ένα σύστημα πληρωμών που θα βασίζεται στην τεχνολογία ψηφιακών νομισμάτων - blockchain. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική υπηρεσία πληρωμών (η πιλοτική ονομασία είναι BRICS Pay), η οποία θα είναι βολική, οικονομικά αποδοτική και, κυρίως, απαλλαγμένη από πολιτικές επιρροές. Είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε εντελώς από τη σύνδεση με το δολάριο και τα δυτικά μέσα όπως το SWIFT.

Η τεχνολογία που θα αποτελέσει τη βάση του συστήματος χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία κρυπτογράφησης. Πιθανότατα, θα είναι μια κοινή πλατφόρμα των κεντρικών τραπεζών των BRICS σε blockchain, μέσω της οποίας οι χώρες του οργανισμού θα μπορούν να διακανονίζουν λογαριασμούς μεταξύ τους, εξηγεί ο Guzel Protsenko, διευθύνων σύμβουλος της Alfa-Forex.

Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι η εμπιστευτικότητα, η ταχεία επεξεργασία των πληρωμών και οι χαμηλοί πολιτικοί κίνδυνοι. Επιπλέον, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ισοπέδωσης των κυρώσεων.

"Ζητήθηκε μια ισχυρή εναλλακτική λύση στο SWIFT - είναι απαραίτητο να μειωθούν οι κίνδυνοι για τις διεθνείς τράπεζες που εξυπηρετούν τις ρωσικές μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την σταθερότητα των μεταφορών", επισημαίνει ο αναλυτής.

Ένα επικίνδυνο προηγούμενο

Οι χώρες BRICS επιθυμούν εδώ και καιρό να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα. Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας τις ανάγκασαν να δράσουν, σημειώνει το Forbes.

Το BRICS Pay, μαζί με την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών πληρωμών εντός της ένωσης, ιδίως στην Κίνα, θα κλονίσει σοβαρά τη θέση του δολαρίου στην παγκόσμια σκηνή.

"Αυτό είναι πιο επικίνδυνο για την αμερικανική ηγεμονία από τα πυρηνικά όπλα", αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη, πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

Οι ειδικοί τονίζουν: το σύστημα πληρωμών των BRICS θα αντισταθμίσει πράγματι τις κυρώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ο Vladislav Antonov, οικονομικός αναλυτής της BitRiver, επισημαίνει σχετικά τα εξής.

"Πρώτον, οι χώρες BRICS και άλλα ενταγμένα κράτη θα μπορούν να πραγματοποιούν αμοιβαίους διακανονισμούς, παρακάμπτοντας το δολάριο. Αυτό θα αποδυναμώσει το ρόλο του ως το κύριο μέσο διεθνών πληρωμών και αποθεματικό νόμισμα.

Δεύτερον, ένα αποκεντρωμένο σύστημα κρυπτονομισμάτων στην αλυσίδα μπλοκ είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Αυτό θα επιτρέψει τις συναλλαγές με τη Ρωσία χωρίς το φόβο δευτερογενών κυρώσεων.

Τρίτον, το BRICS Pay θα γίνει άμεσος ανταγωνιστής του ελεγχόμενου από τη Δύση SWIFT. Αυτό θα ενισχύσει την πολυπολικότητα στην παγκόσμια χρηματοδότηση, υπονομεύοντας τις επιταγές της Δύσης και της ΕΕ. Τέλος, η επιτυχής έναρξη του δικού τους συστήματος πληρωμών θα ενισχύσει την οικονομική ολοκλήρωση των BRICS, αυξάνοντας το συνδυασμένο οικονομικό και πολιτικό βάρος τους στην παγκόσμια σκηνή. Και αυτό είναι ένα καλό κίνητρο για να ενταχθούν και άλλα κράτη".

"Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, οι συμμετέχοντες σε αυτό θα στραφούν στα δικά τους νομίσματα στις διεθνείς πληρωμές, χωρίς το δολάριο και τα τερματικά SWIFT. Παράλληλα, προβλέπεται ότι και χώρες εκτός του μπλοκ θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα. Το συνεργικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας αλληλεπίδρασης θα ενισχύσει τη θέση των BRICS στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα", λέει ο Yaroslav Ostrovsky, ειδικός στο τμήμα στρατηγικής έρευνας της Total Research.

Φυσικά, η δημιουργία του συστήματος διακανονισμού θα πάρει χρόνο. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν η αποσφαλμάτωση να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος.

Ενιαίο νόμισμα

Ένα σύστημα πληρωμών βασισμένο στην αλυσίδα μπλοκ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα μελλοντικό υπερεθνικό νόμισμα των BRICS. Και εδώ δημιουργούνται ορισμένες δυσκολίες από τις προοπτικές επέκτασης της ίδιας της ένωσης και την ενσωμάτωση των νεοεισερχομένων: μεταξύ αυτών υπάρχουν άμεσοι στρατηγικοί αντίπαλοι.

"Το νόμισμα αυτό πρέπει να είναι πλήρως μετατρέψιμο σε παγκόσμιους διακανονισμούς. Διαφορετικά, ηγέτες όπως η Κίνα ή η Ινδία, έχοντας συσσωρεύσει αρκετά ψηφιακά νομίσματα μέσω της εξαγωγής πόρων και προϊόντων, θα αναρωτιούνται τι να αγοράσουν με αυτά αν η Δύση δεν τα αναγνωρίζει;" - σημειώνει ο Oleg Kalmanovich, επικεφαλής αναλυτής της Neomarkets.

Αλλά όπως και να έχει, όλες αυτές οι διαδικασίες αποτελούν μέρος του μεγάλου ταξιδιού των BRICS να γίνουν ένας παγκόσμιος οργανισμός, συνδικαλιστική και οικονομική ένωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail