Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια παράτολμη κίνηση που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ για να προκαλέσει τη Ρωσία

Αφού η Τουρκία ενέκρινε τον Ιανουάριο την ένταξη της Σουηδίας στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η Ουγγαρία ήταν το τελευταίο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που ενέκρινε τη φιλόδοξη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας.

Ali Rezvanpour - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία παραδοσιακά ακολουθούσε την πολιτική της ουδετερότητας (μη ένταξη σε κανένα μπλοκ) και την τήρησε ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Με την οριστικοποίηση της ένταξης τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας, Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για επιπτώσεις, ερμηνεύοντας δημοσίως την κίνηση αυτή ως πράξη εχθρότητας προς τη Μόσχα.

Σε μια τέτοια κατάσταση, προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα: Πρώτον, ποιος είναι ο λόγος για ένα τέτοιο αίτημα από τη Σουηδία και τη Φινλανδία και ποιες στρατηγικές συνέπειες πρόκειται να ακολουθήσουν τώρα;

Θα ήταν ασφαλές να υποστηρίξουμε πως αν και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προωθούν το αφήγημα ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι η μόνη αιτία ανησυχίας για αυτές τις δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες που τις ώθησε να ενταχθούν στην στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σίγουρα δεν είναι όλη η αλήθεια.  

Εξετάζοντας τα στρατηγικά παιχνίδια που παίζουν οι παγκόσμιες ηγεμονικές δυνάμεις από μια ευρύτερη οπτική γωνία, συνειδητοποιούμε ότι εν μέσω αλλαγών στην στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια, ιδίως όσον αφορά τον Περσικό Κόλπο καθώς και τη Ρωσία και την Κίνα, η προσπάθεια ενίσχυσης του ΝΑΤΟ ως αντίβαρο στη Ρωσία και την Κίνα, βρίσκεται στην κορυφή του στρατηγικού σχεδίου της Ουάσινγκτον.

Επομένως, η έκφραση της επιθυμίας των δύο αυτών σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν ήταν απλώς μια εσωτερική απόφαση που βασιζόταν στις ανάγκες ασφαλείας τους. Ήταν μια παράτολμη κίνηση που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ.

Η υπογραφή ενός προσοδοφόρου συμβολαίου από τη Φινλανδία για την αγορά 64 αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 2021 είναι μια τρομερή απόδειξη που τεκμηριώνει αυτόν τον ισχυρισμό.

Κατά συνέπεια, με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μορφή του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε μια άμεση αναμέτρηση με τη Ρωσία και αυτό είναι που θέλουν οι Αμερικανοί.

Με τον τρόπο αυτό, με την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ, θα αυξηθεί η συμμετοχή των Ευρωπαίων στον περιορισμό της Ρωσίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να περιορίσουν την Κίνα με μεγαλύτερη ετοιμότητα. Αυτό, ωστόσο, δεν θα μείνει χωρίς απάντηση.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις στρατηγικές συνέπειες της κίνησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Πρέπει να σημειωθεί πως αυτό θα οδηγήσει στη διεύρυνση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στη στένωση του δακτυλίου περικύκλωσης της Ρωσίας και ως εκ τούτου θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων στη Βόρεια Ευρώπη.

Αν και η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν σημαντικό πληθυσμό και στρατιωτικό προϋπολογισμό, διαθέτουν σύγχρονους στρατούς και ευνοϊκή στρατιωτικο-τεχνολογική βιομηχανική υποδομή και φυσικά, τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες λόγω της ανησυχίας για την απειλή της Ρωσίας.

Οι Ρώσοι θεωρούν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο μπλοκ ως κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ένοπλη και πολιτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του Δυτικού Μετώπου.

Επομένως, η επέκταση του ΝΑΤΟ σε νέες διαστάσεις όχι μόνο δεν φέρνει ασφάλεια και σταθερότητα στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με το να τις στρέφει εναντίον της Ρωσίας και να μετατρέπει την Ευρώπη σε εργαλείο για τη διασφάλιση των στόχων και των συμφερόντων της Αμερικής, θα διαταράξει την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της Πράσινης Ηπείρου και θα μετατρέψει την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη σε μια νέα ζώνη κρίσης στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Ορισμένοι Σουηδοί ανησυχούν πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε θεμελιώδη αλλαγή της εθνικής τους "ταυτότητας".

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τερμάτισε την 200ετή πολιτική διεθνούς ουδετερότητας της χώρας, η οποία είχε καθιερώσει τη Στοκχόλμη ως έναν από τους διαμεσολαβητές της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Από τις προσπάθειες του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Dag Hammarshold για την προώθηση της ειρήνης στο Κονγκό τη δεκαετία του 1960 έως τον ρόλο του Hans Blix ως επικεφαλής επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ στα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου στο Ιράκ, η ουδετερότητα της Σουηδίας επέτρεψε στη χώρα αυτή να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες συγκρούσεις.

Τώρα, οι παρατηρητές ανησυχούν ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα περιορίσει τις επιλογές της Στοκχόλμης και θα την αναγκάσει να ενεργεί σε συντονισμό με τους συμμάχους της, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με βάση αυτό, η ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το Κρεμλίνο, οι επιθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, η διακοπή των εξαγωγών ή η αύξηση της τιμής των ενεργειακών φορέων ως μέσο πίεσης προς τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ορισμένες στρατηγικές που μπορεί να υιοθετήσει η Ρωσία ως απάντηση σε αυτή την απόφαση.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σουηδία, σε ανακοίνωσή της πρόσφατα, ανέφερε πως η χώρα "θα προβεί σε αντίποινα πολιτικής, στρατιωτικής και τεχνικής φύσης προκειμένου να σταματήσει τις απειλές κατά της εθνικής της ασφάλειας".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο σταθερότητας στη Βόρεια Ευρώπη.

Το Κρεμλίνο έχει διαβεβαιώσει πως η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τους γείτονές της, αλλά δε θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα εθνικά της συμφέροντα.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει επισημάνει την άνευ προηγουμένου δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα δυτικά της σύνορα και έχει προειδοποιήσει κατά της προσέγγισης της "ανάσχεσης της Ρωσίας".

Ταυτόχρονα, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά τους για διάλογο με το ΝΑΤΟ, αλλά σε ισότιμη βάση, προειδοποιώντας παράλληλα ενάντια στη διαδικασία στρατιωτικοποίησης της ευρωπαϊκής ηπείρου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, η Ρωσία χτύπησε τις στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε όλη τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία τις επόμενες ημέρες, λέγοντας ότι ο ρωσικός στρατός τις παρακολουθεί.

"Οποιαδήποτε άσκηση, ειδικά [εκείνες] που διεξάγονται γεωγραφικά κοντά στη γραμμή επαφής, αυξάνουν τον κίνδυνο στρατιωτικών επεισοδίων. Ως εκ τούτου, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ρωσίας", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν ποια πορεία θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή ήπειρος και πόσο δαπανηρή θα αποδειχθεί η ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

* Ο Ali Rezvanpour είναι πολιτικός σχολιαστής και καθηγητής πανεπιστημίου με έδρα την Τεχεράνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail