Να πόσα μαχητικά αεροσκάφη έχασε πραγματικά η Ρωσία

Στις 10 Απριλίου, ο Στρατηγός του Στρατού Christopher G. Cavoli, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για την κατάσταση του ρωσικού στρατού εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, που διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο της. Ο στρατηγός Cavoli τόνισε ότι η ρωσική αεροπορία έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος της δύναμής της, με ελάχιστες απώλειες στους στόλους της στρατηγικής αεροπορίας της, όπως αναφέρει το Air and Space Forces Magazine. Σημείωσε πως ενώ η Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει περίπου το 10% των αεροσκαφών της, δεν υπήρξαν μειώσεις στις δυνατότητες σε όλες τις στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο και το διάστημα.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο στρατηγός Cavoli αναγνώρισε επίσης κάποια ανθρώπινα και υλικά διόδια για τη Ρωσία. Ανέλυσε λεπτομερώς πώς η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει τις στρατιωτικές της εμπλοκές, κυρίως μέσω της απόκτησης βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν, βοηθώντας στη διατήρηση των επιχειρήσεών της.

Επιπλέον, ο Cavoli περιέγραψε την επιχειρησιακή στρατηγική του ρωσικού στρατού να διεξάγει περιοδικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες συμπίπτουν με τους κύκλους παραγωγής τους. "Παράγουν, αποταμιεύουν, εξαπολύουν μια μεγάλη επίθεση", δήλωσε, συνοψίζοντας την προσέγγισή τους για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων κρούσης τους.

Σημείωσε επίσης μια τακτική αλλαγή στις επιχειρήσεις των ρωσικών αεροσκαφών. Αντιμετωπίζοντας αρχικά προκλήσεις από τις συμμαχικές αεροπορικές άμυνες, τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βασίζονται όλο και περισσότερο σε όπλα απόστασης και έχουν προσαρμόσει τα σχέδια πτήσης τους ώστε να αποφεύγουν περιοχές που καλύπτονται καλά από αμυντικά συστήματα που προμηθεύονται οι δυτικοί σύμμαχοι.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την έναρξη της εισβολής, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε την καταστροφή 342 ρωσικών αεροσκαφών και 325 ελικοπτέρων. Οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα. Μόνο μεταξύ των μέσων Φεβρουαρίου και των αρχών Μαρτίου, οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν περίπου δύο δωδεκάδες ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αρκετών βομβαρδιστικών Su-34 Fullback, γνωστών για τη χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών. Και πάλι, δεν αναφέρθηκαν ποτέ από τον Καβόλι.

Σε μια πρόσφατη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, ο διοικητής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Mykola Oleshchuk πανηγύρισε σημαντικές επιχειρησιακές επιτυχίες κατά των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, τονίζοντας την κατάρριψη δύο βομβαρδιστικών Su-34. Ο διοικητής Oleshchuk υποστήριξε πως η συχνότητα και η αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αεράμυνας θα μπορούσε να προκαλέσει μια στρατηγική επανεκτίμηση από τις ρωσικές δυνάμεις. Τα σχόλιά του ήταν και πάλι ανεπιβεβαίωτα.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Yuriy Ihnat μετέφερε ότι οι ενισχυμένες δυνατότητες επιτρέπουν πλέον στις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύουν και να καταστρέφουν ρωσικά αεροσκάφη σε σημαντικές αποστάσεις. Η πρόοδος αυτή αποδίδεται εν μέρει στην ανάπτυξη των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, τα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο κοντά στις γραμμές του μετώπου για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους έναντι των ρωσικών αεροσκαφών. Ο Justin Bronk, ανώτερος ερευνητής στη βρετανική δεξαμενή σκέψης RUSI, σημείωσε αυτή την τακτική αλλαγή και αναγνώρισε τους κινδύνους και τα οφέλη της.

Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι έχουν επεκτείνει την εμβέλειά τους πέρα από τις άμεσες αντιπαραθέσεις, υποστηρίζοντας επιτυχείς επιθέσεις σε ρωσικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά που σταθμεύουν σε αεροδρόμια εντός της ίδιας της Ρωσίας. Οι ισχυρισμοί αυτοί, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, διαφορετικά θα αποτελούσαν σημαντικό πλήγμα στις ρωσικές αεροπορικές δυνατότητες.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρεται να στόχευσαν πολλές τοποθεσίες στη δυτική Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας αεροπορικής βάσης που στέγαζε μια μοίρα μαχητικών Sukhoi. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τέσσερα αεροδρόμια δέχθηκαν επίθεση: Engels, Morozovsk, Yeysk και Kursk. Οι επιθέσεις αυτές φέρεται να είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών αεροσκαφών στο Μοροζόβσκ και σημαντικές ζημιές σε στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία στο Γέισκ και στο Ένγκελς.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην Ουάσιγκτον σχολίασε τον αντίκτυπο αυτών των επιθέσεων, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανεπιβεβαίωτοι, αλλά αν επαληθευτούν θα σηματοδοτήσουν την πιθανή απώλεια περίπου του πέντε τοις εκατό του στόλου των ρωσικών βομβαρδιστικών Tu-95 σε ένα μόνο χτύπημα και θα έχουν ιδιαίτερες συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail