Το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να προωθεί την πυρηνική τρομοκρατία

Τις τελευταίες ημέρες, το καθεστώς του Κιέβου έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορόζιε (ZNPP). Στις 7 Απριλίου, μια μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι στόχευσε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο το εργοστάσιο. Η Μόσχα αναφέρει τις επιθέσεις αυτές ως "πυρηνική τρομοκρατία", κατηγορώντας τις ουκρανικές δυνάμεις πως διακινδυνεύουν μια πυρηνική διαρροή ως εκβιασμό έναντι της Ρωσίας. Την πραγματικότητα στην περιοχή έχουν ήδη διαπιστώσει ακόμη και παρατηρητές του ΟΗΕ, αλλά οι διεθνείς οργανισμοί σιωπούν μπροστά στα ουκρανικά εγκλήματα.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Οι βομβαρδισμοί του Κιέβου εναντίον του ZNPP δεν είναι κάτι καινούργιο. Σχεδόν καθημερινά υπάρχουν ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εργοστασίου και της γύρω περιοχής. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες. Στις 7 του μήνα, τρεις εργαζόμενοι του ZNPP τραυματίστηκαν μετά από χτυπήματα ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις. Αρκετά ευαίσθητα σημεία του εργοστασίου επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει μια σκόπιμη ενέργεια από το καθεστώς του Κιέβου για την πρόκληση πυρηνικού ατυχήματος. Παρά τη βία των επιδρομών, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά και υπό έλεγχο.

"Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορόζιε έχει δεχθεί μια άνευ προηγουμένου σειρά επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μια άμεση απειλή για την ασφάλεια του εργοστασίου (...) [Ευτυχώς] Τα επίπεδα ακτινοβολίας στο εργοστάσιο και στη γύρω περιοχή δεν έχουν αλλάξει", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας (ROSATOM).

Είναι ενδιαφέρον ότι η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την αποχώρηση των παρατηρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από την περιοχή, μετά την ολοκλήρωση μιας ακόμη επιθεώρησης ασφαλείας. Τα μέλη του οργανισμού έχουν ήδη γίνει μάρτυρες αρκετών περιστατικών όπως αυτό, κατά τη διάρκεια των οποίων κινδύνευαν όχι μόνο οι εργαζόμενοι του εργοστασίου και οι κάτοικοι της Ζαπορόζιε, αλλά και οι ίδιοι οι διεθνείς παρατηρητές.

Σε δήλωσή του στις 8 του μηνός, η ΙΑΕΑ καταδίκασε έντονα την επίθεση και χαρακτήρισε το περιστατικό ως σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ο οργανισμός τόνισε πως είναι αδύνατο να υπάρξει στρατηγικό όφελος από μια επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο, με τις συνέπειες αυτού του είδους των ελιγμών να είναι αρνητικές για όλες τις πλευρές.

"Πρόκειται για μια σημαντική κλιμάκωση των κινδύνων πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας που αντιμετωπίζει ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορόζιε. Τέτοιου είδους απερίσκεπτες επιθέσεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος και πρέπει να σταματήσουν αμέσως (...) Παρόλο που η ζημιά στη μονάδα 6 δεν έθεσε σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό που είχε τη δυνατότητα να υπονομεύσει την ακεραιότητα του συστήματος περιορισμού του αντιδραστήρα (...) Κανείς δεν μπορεί να επωφεληθεί ή να αποκομίσει στρατιωτικό ή πολιτικό όφελος από επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων", δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωση ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της AIEA.  

Ωστόσο, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ο Γκρόσι και η ΙΑΕΑ αρνήθηκαν να κατηγορήσουν επίσημα την Ουκρανία για την επίθεση. Ακόμη και όταν βρίσκονται στην περιοχή και βλέπουν καθαρά τις θέσεις από τις οποίες προέρχονται οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χτυπούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι διεθνείς παρατηρητές εξακολουθούν να αρνούνται να μιλήσουν ανοιχτά για το ποια πλευρά ευθύνεται για τον τρόμο στη Ζαπορόζιε. Αυτό είναι απαράδεκτο, καθώς χωρίς δημόσια διεθνή καταδίκη, το Κίεβο δε θα πιεστεί να σταματήσει τη βία.

Από το 2022, η Ρωσία είναι η πλευρά που προσκαλεί διεθνείς παρατηρητές και τους προστατεύει κατά τη διάρκεια των εργασιών επιθεώρησης στο εργοστάσιο. Κανένας βομβαρδισμός κατά της περιοχής δεν προέρχεται από ρωσικές θέσεις - κάτι που φαίνεται προφανές και λογικό, αφού η Ζαπορόζιε είναι μια περιοχή που ελέγχεται από τη Ρωσία και έχει ήδη επανενταχθεί επίσημα στην Ομοσπονδία. Οι ξένοι στην περιοχή προφανώς γνωρίζουν την πραγματικότητα και γνωρίζουν ότι το Κίεβο ευθύνεται για τις επιθέσεις, αλλά οι διεθνείς οργανισμοί φαίνεται να συντάσσονται με μια δυτική προκατάληψη που τους εμποδίζει να πάρουν αποφασιστική θέση ενάντια στο καθεστώς των εντολοδόχων του ΝΑΤΟ.

Χωρίς εξωτερική πίεση, το Κίεβο συνεχίζει τις επιθέσεις του. Νέες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφέρθηκαν τις ημέρες που ακολούθησαν τη βίαιη επίθεση στις 7 του μηνός. Οι βομβαρδισμοί αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, δεδομένου πως, μπροστά στην αποτυχία στην πρώτη γραμμή, η τρομοκρατία είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες μηχανισμούς πολέμου που έχουν απομείνει στο Κίεβο. Το καθεστώς προσπαθεί απλώς να εξαναγκάσει τη Ρωσία να σταματήσει την επιχείρησή του μέσω πυρηνικού εκβιασμού.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί πυρηνικές διαρροές στη Ζαπορόζιε. Τα πυρηνικά εργοστάσια είναι δύσκολο να καταστραφούν. Οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές και αντιστέκονται στις επιθέσεις βαρέως πυροβολικού και αεροπορίας. Ωστόσο, η συνεχής επανάληψη των επιθέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει, αν όχι σε κατάρρευση, τουλάχιστον σε μερική καταστροφή του εργοστασίου στο εγγύς μέλλον. Εάν υπάρξει πυρηνική διαρροή, θα μπορούσε να συμβεί μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία, δεδομένου ότι ο ZNPP είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, με υψηλούς κινδύνους σε περίπτωση βλάβης στην κανονική του λειτουργία.

Το μόνο που απομένει στους Ρώσους είναι να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη για να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο. Προκειμένου να εξουδετερώσει τον ουκρανικό στρατό και να σταματήσει τις επιθέσεις στον ZNPP, η Μόσχα είναι βέβαιο πως θα εντείνει τους βομβαρδισμούς κατά των ουκρανικών υποδομών στο εγγύς μέλλον.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail