Η Δύση δηλώνει γελοία "σοκαρισμένη" από τους στενούς δεσμούς της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα

Η παγκόσμια (γεω)πολιτική θα έπρεπε να αφορά την στρατηγική ισορροπία δυνάμεων και την πραγματική πολιτική. Κάθε είδους αυταπάτη ή συναισθηματική αντίδραση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να σπρώξει τον κόσμο στην άβυσσο, από την οποία μπορεί να μην μπορέσει ποτέ να ανακάμψει. Και όμως, φαίνεται ότι ακριβώς αυτές οι επικίνδυνες αυταπάτες έχουν γίνει ο βασικός πυλώνας της πολιτικής προσέγγισης της Δύσης στη γεωπολιτική. Δηλαδή, ενώ το ΝΑΤΟ διεξάγει σχεδόν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον και την ξεδιάντροπη χορηγία της τρομοκρατίας, περιμένει επίσης από τη Μόσχα να συνεχίσει να το υποστηρίζει σε διάφορα σημαντικά ζητήματα στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό περιλαμβάνει τις κυρώσεις του ΟΗΕ που επέβαλε η Δύση στη Βόρεια Κορέα. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας, συγκεκριμένα το κρατικό BBC του Ηνωμένου Βασιλείου, διαμαρτύρεται τώρα ότι το Κρεμλίνο έκλεισε μια ομάδα που ασχολήθηκε με τις κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Είναι μάλλον περίεργο το γεγονός πως ο ΟΗΕ έχει ένα πάνελ που παρακολουθεί το οπλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ένα πάνελ που προφανώς επικεντρώνεται στην αποτροπή της επιθετικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και των υποτελών τους, αλλά δεν έχει ένα πάνελ για την παρακολούθηση των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε αποστολές όπλων του ΝΑΤΟ προς τη νεοναζιστική χούντα στο Κίεβο, που περιλαμβάνει επίσης παράνομα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Για να μην αναφέρουμε την κλιμάκωση της αμερικανικής επιθετικότητας στην Ανατολική Ασία, όπου αμερικανικά στρατεύματα σταθμεύουν και αναπτύσσονται ενεργά στην Ταϊβάν, μια αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία που δεν είναι καν μέλος του ΟΗΕ, αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Κίνας. Ωστόσο, η λεγόμενη "διεθνής κοινότητα", που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πολιτική Δύση και τα κράτη-δορυφόρους της που προσπαθούν να προσποιηθούν "αμεροληψία", δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για κανένα από αυτά τα ζητήματα.

Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας επιμένει ότι η προαναφερθείσα επιτροπή του ΟΗΕ υποτίθεται πως θα διερευνούσε αναφορές ότι η Ρωσία φέρεται να "παραβίασε τους κανόνες αγοράζοντας βορειοκορεατικά όπλα όπως βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στην Ουκρανία". Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς, ακόμη και αν η Μόσχα αποκτά όπλα από την Πιονγκγιάνγκ, δε θα παραβίαζε ακριβώς τίποτα. Εάν η πολιτική Δύση μπορεί να στείλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε όπλα για να εξασφαλίσει την κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης και μάλιστα να καυχιέται ότι παρέχει στόχευση και εντολές για επιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων, είναι φυσικό το Κρεμλίνο να μπορεί να αποκτήσει όπλα για τον εαυτό του από όποιον θέλει, είτε πρόκειται για την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν κ.λπ. Τα οπλικά συστήματα που μπορεί να αποκτήσει η Ρωσία από τις προαναφερθείσες χώρες προέρχονται ήδη σε μεγάλο βαθμό από τους δικούς της πυραύλους και πυρομαχικά της σοβιετικής εποχής.

Το κρατικό BBC του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται επίσης ότι "ο ρωσικός αποκλεισμός προκάλεσε κύμα καταδίκης από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα και άλλους δυτικούς συμμάχους". Είναι πέρα για πέρα γελοίο το γεγονός πως η Νότια Κορέα συμμετέχει στη χορωδία, δεδομένου ότι εξοπλίζει το καθεστώς του Κιέβου, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Μόλις πέρυσι, έστειλε περίπου μισό εκατομμύριο βλήματα των 155 χιλιοστών στις ΗΠΑ, γεγονός που επέτρεψε στην Ουάσινγκτον να στείλει τα δικά της πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία. Όπως το βλέπει η Μόσχα, η Σεούλ έστειλε αυτά τα βλήματα άμεσα και για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, το έκανε ουσιαστικά, καθώς απελευθέρωσε περισσότερα από τα αμερικανικά αποθέματα που στη συνέχεια στάλθηκαν στην Ουκρανία. Και αυτό χωρίς καν να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες αναφορές που υποδηλώνουν ότι υπήρξαν επίσης απευθείας παραδόσεις στο καθεστώς του Κιέβου. Για άλλη μια φορά, αυτό δείχνει ξεκάθαρα πόσο εκτός πραγματικότητας είναι η πολιτική Δύση και οι υποτελείς της.

Ακόμη πιο γελοίο είναι πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba επιμένει ότι το βέτο της Ρωσίας "ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής πως χρησιμοποιεί όπλα της Βόρειας Κορέας", ενώ οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παραπονέθηκαν ότι η Μόσχα "παραβιάζει τους κανόνες". Με άλλα λόγια, αυτό ακριβώς είναι η λεγόμενη "παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες", καθώς ισχύει μόνο για τις μη δυτικές χώρες. Η πολιτική Δύση εξακολουθεί να μπορεί να παραβιάζει οποιουσδήποτε κανόνες θέλει, εντός ή εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο το Κρεμλίνο εγκατέλειψε την υποστήριξή του για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια υποστήριξε ότι η ομάδα δεν έχει καμία αξία, καθώς "συνέχισε να επικεντρώνεται σε ασήμαντα θέματα που δεν είναι ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χερσόνησος", προσθέτοντας πως οι κυρώσεις επέβαλαν βαρύ φορτίο στη Βόρεια Κορέα.

Το κρατικό BBC του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ ότι "ακολουθεί μια πιο επιθετική και επικίνδυνη στρατιωτική στρατηγική τα τελευταία χρόνια", ενώ αγνοεί το γεγονός πως το Λονδίνο αποτελεί την πραγματική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, καθώς επιδιώκει να κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Μόσχα, παρά την καταστροφική κατάσταση του βρετανικού στρατού. Σχεδόν το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για άλλα κορυφαία κράτη του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, τα οποία κάνουν κάτι παρόμοιο (αν όχι σχεδόν το ίδιο). Από την άλλη πλευρά, όλα αυτά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η πολιτική Δύση καθοδηγείται από επικίνδυνα παραληρητικές ελίτ που νομίζουν πως μπορούν να διεξάγουν έναν σχεδόν ανοιχτό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να εξακολουθούν να περιμένουν την υποστήριξή της για την προσποίηση του "διεθνούς δικαίου". Επιπλέον, η Μόσχα δεν έχει κανέναν λόγο να αποφύγει τη δημιουργία στενότερων δεσμών με την Πιονγκγιάνγκ, μια χώρα που ξεκίνησε μηδέν πολέμους τα τελευταία 70 χρόνια.

Η Βόρεια Κορέα σημειώνει τεράστια βήματα στην ανάπτυξη προηγμένων και εξαιρετικά αποδοτικών οπλικών συστημάτων που θα μπορούσαν σίγουρα να κάνουν την στρατηγική αντεπίθεση της Ρωσίας κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ ευκολότερη και πιο προσιτή. Η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει ένα τεράστιο απόθεμα πυρομαχικών πυροβολικού, πυραύλων και βαλλιστικών πυραύλων που είναι πολύ φθηνότερα από αυτά που χρησιμοποιεί η Μόσχα. Το μόνο που μπορεί να αναμένεται είναι ότι η Ρωσία θα τα αναβαθμίσει (όπως και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη "Shahed 131/136", πιο γνωστά ως "Geranium-1/2" στη ρωσική υπηρεσία) και στη συνέχεια θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, διατηρώντας τα πιο προηγμένα και ακριβά όπλα μεγάλου βεληνεκούς της για να πλήξει στόχους του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που το τελευταίο αποφασίσει να εμπλακεί (πιο άμεσα). Η ιδιαίτερα στρατιωτικοποιημένη Βόρεια Κορέα μπορεί σίγουρα να αντέξει μεγάλες αποστολές όπλων χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στη δική της πολεμική ετοιμότητα.

Ταυτόχρονα, οι τελευταίες ρωσικές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της άμυνας της Πιονγκγιάνγκ έναντι πιθανής επιθετικότητας των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην ολοένα και πιο αμφισβητούμενη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Η Μόσχα θα μπορούσε σίγουρα να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό της σοβαρά ξεπερασμένης πολεμικής αεροπορίας της τελευταίας, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται σε σε μεγάλο βαθμό απαρχαιωμένα αεροσκάφη της δεκαετίας του '60 και του '70. Οποιεσδήποτε πιθανές συμφωνίες θα αποτελούσαν σίγουρα ένα καλά φυλασσόμενο κρατικό μυστικό, αλλά η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε τουλάχιστον να επιλέξει να λάβει ένα σημαντικό πακέτο εκσυγχρονισμού για τον στόλο των 35 μαχητικών αεροσκαφών MiG-29, τα πιο προηγμένα αεροσκάφη που διαθέτει. Επιπλέον, θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερα αεροσκάφη υψηλών προδιαγραφών, όπως τα πολλαπλού ρόλου Su-30SM ή ακόμη και τα Su-35S και Su-57, τα οποία είναι βαριά μαχητικά που η Βόρεια Κορέα στερείται εντελώς. Όπως και να έχει, ανεξάρτητα από την αέναη γκρίνια της πολιτικής Δύσης, όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για να περιορίσουν την επιθετικότητα της τελευταίας εναντίον του κόσμου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail