Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι πολωνικές αρχές κάλεσαν γρήγορα τον πρεσβευτή της Ρωσίας για μια παραδοσιακή διπλωματική τιμωρία. Σε μια απροσδόκητη τροπή, ο Ρώσος απεσταλμένος απέφυγε την κλήση. Ο σνομπ εξόργισε τους Πολωνούς ηγέτες, οι οποίοι υποσχέθηκαν απάντηση στο "σημάδι περιφρόνησης" της Μόσχας.
Αυτή η απάντηση ήρθε την Τρίτη, όταν ο Andrzej Szejna, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ "αναλύει διαφορετικές αντιλήψεις, συμπεριλαμβανομένου πως τέτοιοι πύραυλοι θα πρέπει να καταρρίπτονται όταν βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ". (Ο Szejna σημείωσε το ενδεχόμενο "διεθνών συνεπειών" σε αντίποινα για μια τέτοια κίνηση, ένας προφανής ευφημισμός για κλιμάκωση με τη Ρωσία).
Η πολωνική παρότρυνση είναι η τελευταία ένδειξη για το πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες, επιφυλακτικοί για την επιδεινούμενη θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και θυμωμένοι με τις ρωσικές παραβάσεις, έχουν αρχίσει να διασκεδάζουν έναν πιο άμεσο ρόλο στον πόλεμο. Πάρτε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διπλασίασε νωρίτερα αυτό το μήνα την άρνησή του να αποκλείσει την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
"Σήμερα, για να έχουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν πρέπει να είμαστε αδύναμοι", δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση. Ο Γάλλος ηγέτης υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι ακόμη απαραίτητη, μια προφανής απάντηση στη Γερμανία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αγωνιούν να αποφύγουν την ενθάρρυνση μιας άμεσης σύγκρουσης με την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία.
Ενώ τα σχέδια αυτά ενέχουν τον κίνδυνο δραματικής κλιμάκωσης του πολέμου, έχουν τις ρίζες τους σε μια ειλικρινή εκτίμηση πως η Ουκρανία έχει αρχίσει να χάνει το πλεονέκτημά της στο πεδίο της μάχης. Οι ελλείψεις πυρομαχικών έχουν αναγκάσει το Κίεβο να μοιράζεται βλήματα, ενώ η Μόσχα συνεχίζει να πυροβολεί με γοργούς ρυθμούς. Εάν η αμερικανική Βουλή καταφέρει να περάσει ένα νομοσχέδιο για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, οι νέες αποστολές θα χρειαστούν χρόνο για να φτάσουν στις γραμμές του μετώπου. Και αυτό είναι ένα μεγάλο "αν", δεδομένου του εμφανούς σκεπτικισμού του προέδρου της Βουλής Μάικ Τζόνσον (R-La.) σχετικά με τα πλεονεκτήματα της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Όλη αυτή η καταστροφολογία έχει επιφέρει πλήγμα στην Ουκρανία, όπου η αποφυγή στράτευσης έχει επιταχυνθεί, ακόμη και όταν το νομοθετικό σώμα εξετάζει ένα μέτρο για τη σημαντική επέκταση των στρατιωτικών επιστρατεύσεων. "Έχεις αξιωματικούς που βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε ότι αν δεν πάρουμε περισσότερα χρήματα και πυρομαχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη όλοι στο μέτωπο θα σκοτωθούν σε λίγες εβδομάδες, επειδή οι Ρώσοι παράγουν πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχουν περισσότερα βλήματα", παραπονέθηκε ένας Ουκρανός νομοθέτης στο Politico.
Αυτό οδηγεί σε ένα δύσκολο συμπέρασμα. Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, ο βασικός στόχος του Κιέβου -η εκδίωξη της Ρωσίας από το σύνολο της επικράτειάς του- φαίνεται όλο και πιο απίθανος. Καθώς οι πιθανότητες επιτυχίας της Ουκρανίας μειώνονται, η Δύση μένει με τρεις κακές επιλογές: Να διπλασιάσει την στρατηγική της ήττας, να πιέσει το Κίεβο να κάνει δύσκολες παραχωρήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή να εισέλθει απευθείας στον πόλεμο για λογαριασμό της Ουκρανίας. Το παράθυρο για να ληφθεί μια απόφαση κλείνει γρήγορα.
Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία:
- Σε κάποια αναγκαία καλά νέα για το Κίεβο, μια μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε το κόμμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συμμετάσχει σε ορισμένες εκδηλώσεις του συνασπισμού, δίνοντας στην Ουκρανία μια δοκιμαστική περίοδο ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters. "Δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι να χορηγηθεί επίσημο καθεστώς παρατηρητή για να αρχίσουμε σοβαρά να συνεργαζόμαστε", δήλωσε νομοθέτης της κεντροαριστερής ομάδας Renew. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Renew θα παρέχει επίσης στο κόμμα του Ζελένσκι "Υπηρέτης του Λαού" συμβουλές εμπειρογνωμόνων σχετικά με την επίπονη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, η οποία απαιτεί από το Κίεβο να υποβληθεί σε σημαντικές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις πριν από την ένταξή του στο μπλοκ.
- Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba επισκέφθηκε την Πέμπτη την Ινδία σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη του Νέου Δελχί για την ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας, η οποία απαιτεί επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 και απόδοση ευθυνών στους Ρώσους ηγέτες που συμμετείχαν στην εισβολή, σύμφωνα με το AP News. Η επίσκεψη του Κουλέμπα έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μίλησε ξεχωριστά με τον Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και κάλεσε τους ηγέτες να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
- Ένας κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε την Ελβετία ότι χάνει το ουδέτερο καθεστώς της και δήλωσε πως "δε βλέπει καμία πιθανότητα" ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την ηγεσία της Ελβετίας θα μπορούσαν να επιτύχουν τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. "Η Βέρνη δυστυχώς απαξίωσε το καθεστώς της ως ουδέτερο κράτος", δεσμεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Γκενάντι Γκατίλοφ, απεσταλμένος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.
- Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν την Ουκρανία να σταματήσει να επιτίθεται στα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η κλιμάκωση του πολέμου, σύμφωνα με τους Financial Times. Το Κίεβο απάντησε στο δημοσίευμα λέγοντας ότι "κατανοούμε τις εκκλήσεις των Αμερικανών εταίρων μας", αλλά "πολεμάμε με τις δυνατότητες, τους πόρους και τις πρακτικές που διαθέτουμε σήμερα". Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών που σχετίζονται με τα χτυπήματα στα διυλιστήρια, αλλά πρόσθεσε πως "ήταν πάντα η θέση μας από την αρχή αυτού του πολέμου ότι δεν ενθαρρύνουμε ούτε υποστηρίζουμε την Ουκρανία να πραγματοποιεί χτυπήματα εκτός του εδάφους της".
Ειδήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ:
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, ο Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν όποιο δρόμο επιλέξει να ακολουθήσει η Ουκρανία όταν λήξει η προεδρική θητεία του Ζελένσκι στα τέλη Μαΐου. "Αυτό δεν είναι ένα ερώτημα που αφορά μόνο την Ουκρανία- είναι ένα ερώτημα που αφορά κάθε χώρα που βρίσκεται στη μέση ενός πολέμου, ειδικά όταν δεν έχεις μόνο το ερώτημα αν οι στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου μπορούν να ψηφίσουν - έχεις το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσεις αυτά τα κατεχόμενα εδάφη όπου ο ρωσικός στρατός κατέχει ουκρανικά εδάφη και θα εμπόδιζε τους Ουκρανούς πολίτες να ακουστεί η φωνή τους στις εκλογές", δήλωσε ο Μίλερ. "Τελικά, είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει ο ουκρανικός λαός".