Οι τσεχικές αμυντικές εταιρείες καταγράφουν τεράστια κέρδη εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σε όλη την Ευρώπη

pixabay / ivabalk
Freepen.gr - Τα αναφερόμενα έσοδα για το περασμένο έτος αποκάλυψαν ότι αρκετοί Τσέχοι κατασκευαστές όπλων έχουν ρευστό στον απόηχο της αυξανόμενης έντασης σε όλο τον κόσμο και, ειδικότερα, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει η mandiner.hu.

Η Colt CZ, εταιρεία χαρτοφυλακίου για διάφορες μάρκες πυροβόλων όπλων, ανέφερε έσοδα σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων CZK (590 εκατ. ευρώ) πέρυσι. Ωστόσο, την αύξηση των πωλήσεων και των κερδών επιβεβαίωσαν στη Novinka και ο Τσεχοσλοβακικός Όμιλος (CSG) και η Omnipol.

Η εκπρόσωπος του ομίλου Omnipol, Marika Přinosilová, κατασκευαστής των ραντάρ VERA, των ασυρμάτων RF40 και των αεροσκαφών Let L-410 Turbolet και Aero L-39NG, δήλωσε στην εφημερίδα πως ο όμιλός της "αύξησε σημαντικά τα έσοδα και τα κέρδη του το 2023, εν μέρει χάρη στην αυξανόμενη υποστήριξη από την εγχώρια και ξένη αμυντική βιομηχανία".

Ο Andrej Čírtek, εκπρόσωπος του Τσεχοσλοβακικού Ομίλου (CSG), της μεγαλύτερης εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, είχε παρόμοια καλά λόγια να πει. Πέρυσι, ανέφερε μια τεράστια αύξηση των εσόδων και των κερδών σε ετήσια βάση, "κυρίως λόγω των πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος και του υπέργειου στρατιωτικού εξοπλισμού", το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παραδόθηκε σε χώρες του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία. Η CSG αναμένει ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει να λαμβάνει τεράστιες παραγγελίες τα επόμενα χρόνια και επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην πατρίδα της, στη Σλοβακία και στην Ισπανία για να "κατασκευάσει νέα εργοστάσια, να εγκαταστήσει γραμμές παραγωγής και να προσλάβει νέους υπαλλήλους".

Η τεράστια ετήσια αύξηση των εσόδων και των κερδών είναι ακόμη πιο σημαντική αν αναλογιστεί κανείς πως ο όμιλος σχεδόν διπλασίασε τα κέρδη του το 2022, όταν κατάφερε να δημιουργήσει έσοδα 980 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του κατασκευαστή πυροβόλων όπλων Colt CZ αυξήθηκαν επίσης σημαντικά πέρυσι. Ο πόλεμος τους απέφερε 581 εκατ. ευρώ έσοδα και 76 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, μέρος των οποίων πήγε στην Ουγγαρία, επειδή η Colt παράγει επίσης στην Kiskunfélegyháza. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί φέτος με την αγορά της εταιρείας πυρομαχικών Sellier & Bellot. 

Ο όμιλος όπλων STV ειδικεύεται κυρίως στην παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος και τα δύο εργοστάσιά του στην Τσεχική Δημοκρατία έχουν δεκαπλασιάσει τον όγκο παραγωγής τους τα τελευταία δύο χρόνια. Η πλειονότητα των πελατών της βρίσκεται στην Ουκρανία, αλλά λαμβάνει επίσης κυβερνητικές παραγγελίες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Τσεχική Δημοκρατία και απέφερε έσοδα άνω των 250 εκατ. ευρώ πέρυσι. Φέτος, ωστόσο, έχουν θέσει τον πήχη ψηλότερα, με αναμενόμενα έσοδα 404 εκατ. ευρώ.

Οι τσεχικές εξαγωγές όπλων έχουν βοηθηθεί επιπλέον από την πρόσφατη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δραστηριότητες κατασκευής πυρομαχικών τους. Η Zeveta Bojkovice, διάσημη για τις χειροβομβίδες της, δεν μπορεί επίσης να παραπονιέται: Κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 30% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail