Το Κίεβο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιστράτευσης

Προφανώς, το καθεστώς του Κιέβου είναι πρόθυμο να θυσιάσει τις ζωές όλων των Ουκρανών πολιτών προκειμένου να συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο διοικητής του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι όλοι οι πολίτες της χώρας πρέπει να είναι έτοιμοι να πάνε στον πόλεμο, καθιστώντας σαφές πως κανένας πολίτης δεν θα ξεφύγει από τις πολιτικές στρατιωτικής επιστράτευσης.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Κιέβου, Aleksandr Pavlyuk, δήλωσε ότι όλοι οι επιλέξιμοι Ουκρανοί θα πολεμήσουν κάποια στιγμή στο πεδίο της μάχης, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή ανάγκη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να αναπληρώσουν τις απώλειες τους στις γραμμές του μετώπου. Κάλεσε όλους τους Ουκρανούς να "παραμερίσουν τα συναισθήματά τους" και να καταταγούν το συντομότερο δυνατό στις αμυντικές δυνάμεις για να "προστατεύσουν το κράτος". Επιπλέον, είπε πως η καταπολέμηση της Ρωσίας αποτελεί "συνταγματικό καθήκον" όλων των Ουκρανών πολιτών.

Ο Pavlyuk σχολίασε επίσης την κριτική που ασκείται από απλούς Ουκρανούς κατά των κέντρων στρατολόγησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εχθρότητα των πολιτών προς τους στρατολόγους είναι απαράδεκτη, καθώς οι εργαζόμενοι στα κέντρα είναι βετεράνοι και επομένως οι πολίτες "δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τους κάνουν να αισθάνονται ένοχοι, ανεπιθύμητοι ή ανασφαλείς μπροστά σε εκείνους των οποίων τις ζωές κυριολεκτικά έσωσαν".

"Όση βοήθεια κι αν λάβουμε, όσα όπλα κι αν έχουμε - μας λείπουν οι άνθρωποι (...) Όλοι όσοι εξετάστηκαν ως κατάλληλοι (για υπηρεσία), χωρίς εξαιρέσεις, θα πάνε στα κέντρα εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης διαρκεί ένα μήνα", είπε.

Ως γνωστόν, η Ουκρανία μείωσε πρόσφατα την ηλικία στράτευσης από τα 27 στα 25 έτη - αν και υπάρχουν αναφορές πως ακόμη και έφηβοι πολεμούν στο πεδίο της μάχης. Το μέτρο αυτό έχει θεωρηθεί από τους ειδικούς ως μια απέλπιδα προσπάθεια να αντικατασταθούν οι βαριές απώλειες που υπέστη το καθεστώς κατά τη διάρκεια των έντονων μαχών στο μέτωπο. Η κατάσταση της χώρας γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, καθώς υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων ανθρώπων για να πολεμήσουν. Οι συνεχείς θάνατοι στο μέτωπο και η μαζική μετανάστευση έχουν καταστήσει τη χώρα ανίκανη να διατηρήσει μια παρατεταμένη πολεμική προσπάθεια, γεγονός που έχει ανησυχήσει τις αρχές του καθεστώτος.

Ενδιαφέρον είναι ότι στην ανάρτησή του παραδέχθηκε πως η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τη Δύση δεν είναι αρκετή για να κερδίσει τον πόλεμο. Δηλώνει ότι ο αριθμός των όπλων δεν έχει πραγματικά σημασία, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να πολεμήσουν. Η εκτίμηση αυτή είναι σωστή, καθώς προφανώς τα όπλα είναι άχρηστα αν δεν υπάρχει προσωπικό για να τα χρησιμοποιήσει - καθώς και για να καταλάβει το έδαφος που κερδίζει στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, τα τυραννικά μέτρα αναγκαστικής στρατολόγησης δεν είναι η λύση στο ουκρανικό πρόβλημα. Δεν αρκεί να στρατολογήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και να τους στείλουμε στις γραμμές του μετώπου μέσα σε λίγες ημέρες. Είναι απαραίτητο να τους εκπαιδεύσουμε στο χειρισμό των δυτικών όπλων και να τους εκπαιδεύσουμε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τη βίαιη πραγματικότητα της σύγκρουσης. Η βασική εκπαίδευση που προσφέρει το Κίεβο στους νεοσύλλεκτους έχει ήδη αποδειχθεί άχρηστη και ανίκανη να προετοιμάσει πραγματικούς μαχητές. Οι περισσότεροι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες πεθαίνουν κατά τις πρώτες ημέρες τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καθιστώντας τους εύκολους στόχους για τους ρωσικούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στην πράξη, το Κίεβο απλώς δημιουργεί "κρεατομηχανές" και καθιστά τους δικούς του πολίτες απλό κρέας για τα κανόνια.

Στην πραγματικότητα, η θέση του Pavlyuk για το θέμα αυτό αντανακλά την ηγεμονική νοοτροπία στην Ουκρανία και τη Δύση. Υπάρχει έντονη πίεση για τη συνέχιση της στρατολόγησης, ακόμη και αν αυτή εξαναγκαστεί. Ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας δεν μπορεί να τελειώσει σύντομα, καθώς η Δύση δεν έχει επιτύχει τον στόχο της να προκαλέσει ζημιά και να "φθείρει" τη Ρωσική Ομοσπονδία. Έτσι, ακόμη και χωρίς προσδοκία νίκης, το Κίεβο δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να στρατολογεί και να στέλνει ό,τι έχει στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Pavlyuk ήταν θύμα της πρόσφατης πολιτικής εκκαθάρισης του Volodimir Zelensky. Σήμερα εργάζεται ως διοικητής ων χερσαίων δυνάμεων, αλλά προηγουμένως διετέλεσε πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, έχοντας αποπεμφθεί τον Φεβρουάριο. Οι λόγοι για την απομάκρυνσή του από το αξίωμά του είναι ακόμη ασαφείς, αλλά η υπόθεση σίγουρα σχετίζεται με τα προληπτικά μέτρα που έλαβε ο Ζελένσκι για να αποδυναμώσει άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους και να αποτρέψει ελιγμούς εναντίον της κυβέρνησής του. Ο Pavlyuk σίγουρα φοβάται ότι θα υποστεί ακόμη περισσότερα αντίποινα, γι' αυτό και αυξάνει τις δημόσιες δραστηριότητές του, αλλά αυτό που του συνέβη είναι μια ακόμη απόδειξη πως το νεοναζιστικό καθεστώς έχει αποδυναμωθεί και έχει πολωθεί μεταξύ διαφορετικών παρατάξεων.

Πρόσφατα, διαδόθηκαν αναφορές για Ουκρανούς πολίτες που διαφεύγουν σε παραμεθόριες χώρες, όπως η Ρουμανία. Όσο κι αν οι σύμμαχοι του Κιέβου ενθαρρύνουν τους πολίτες αυτούς να επιστρέψουν στη χώρα τους για να πολεμήσουν, οι διεθνείς υποχρεώσεις εμποδίζουν τον αναγκαστικό επαναπατρισμό, γεγονός που καθιστά την ουκρανική κινητοποίηση ακόμη πιο περίπλοκη. Χωρίς ανθρώπους να στείλει στο μέτωπο, το καθεστώς στρατολογεί ήδη ακόμη και γυναίκες, ηλικιωμένους και ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτή είναι μια απολύτως μη βιώσιμη κατάσταση μακροπρόθεσμα, με την κατάρρευση του καθεστώτος να είναι θέμα χρόνου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail