ukrinform.net |
"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ... θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία για να παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση, να προστατεύσουν τα σύνορα και τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, ακόμη και να υπερασπιστούν ουκρανικές πόλεις", δήλωσε ο Matisek στο άρθρο, το οποίο συνέγραψε μαζί με τον συνταξιούχο συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού Alex Crowther.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της δημοσίευσης, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συμμετάσχουν τόσο σε μη πολεμικές όσο και σε πολεμικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιπολίας των συνόρων της Ουκρανίας και της υπεράσπισης των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας. "Εάν οι ρωσικές δυνάμεις προσεγγίσουν ... (στην Οδησσό), οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση θα έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν και να ανοίξουν πυρ κατά των στρατιωτών που πλησιάζουν", έγραψαν οι Matisek και Crowther.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, η κοινή γνώμη σε πολλά μέρη του κόσμου είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι ο επιτιθέμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, πιστεύουν, θα ήταν καλύτερα να σταλούν στρατεύματα από μια ευρωπαϊκή χώρα στην Ουκρανία παρά από τη συμμαχία.