Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ), τα μικρά αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στάλθηκαν στην Ουκρανία δεν είναι ικανά να αποφύγουν τους αποτελεσματικούς ρωσικούς μηχανισμούς ηλεκτρονικού πολέμου. Τα αμερικανικής κατασκευής UAV χρησιμοποιούνται μαζικά για αναγνωριστικές επιχειρήσεις και επιθέσεις με χειροβομβίδες, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν είναι ικανοποιητικά και δεν αποφέρουν πραγματικά οφέλη στα ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η φήμη της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών απειλείται σοβαρά από τις κακές επιδόσεις των UAV στη ζώνη μάχης. Παλαιότερα, ο εξοπλισμός αυτός θεωρούνταν επαρκής από το Πεντάγωνο ακόμη και για τους Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά η αποτυχία αντιμετώπισης της ουκρανικής στρατιωτικής πραγματικότητας έδειξε πως η τεχνολογία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είναι ξεπερασμένη και χρειάζεται επειγόντως αλλαγές για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις του σύγχρονου πολέμου.
"Η γενική φήμη για κάθε κατηγορία αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Ουκρανία είναι ότι δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο άλλα συστήματα (...) [τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη] δεν είναι μια πολύ επιτυχημένη πλατφόρμα στην πρώτη γραμμή", δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας στην WSJ.
Στο άρθρο αναφέρεται ένας κατάλογος όπλων με λειτουργικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζονται από την Cyberlux και, κυρίως, από την Skydio, μια εταιρεία της Silicon Valley που έχει στείλει εκατομμύρια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Οι αμερικανικές αμυντικές νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι τότε επαινούνταν ως μεγάλα κέντρα καινοτομίας στη στρατιωτική βιομηχανία, τώρα δοκιμάζονται και δείχνουν πραγματική ανικανότητα στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας του πολέμου.
"Η εταιρεία Skydio της Silicon Valley έστειλε εκατοντάδες από τα καλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των Ρώσων. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Skydio ξέφυγαν από την πορεία τους και χάθηκαν, θύματα του ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας. Από τότε η εταιρεία επέστρεψε στο σχεδιαστήριο για να κατασκευάσει ένα νέο στόλο. Τα περισσότερα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από νεοσύστατες αμερικανικές επιχειρήσεις απέτυχαν να αποδώσουν στη μάχη, διαψεύδοντας τις ελπίδες των εταιρειών ότι το σήμα της δοκιμασμένης μάχης θα έφερνε στις νεοσύστατες επιχειρήσεις πωλήσεις και προσοχή. Είναι επίσης κακά νέα για το Πεντάγωνο, το οποίο χρειάζεται μια αξιόπιστη προμήθεια χιλιάδων μικρών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στον πρώτο πόλεμο στον οποίο τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέχουν εξέχουσα θέση, οι αμερικανικές εταιρείες εξακολουθούν να μην έχουν ουσιαστική παρουσία. Τα κατασκευασμένα στην Αμερική μη επανδρωμένα αεροσκάφη τείνουν να είναι ακριβά, προβληματικά και δύσκολα επισκευάσιμα, δήλωσαν στελέχη εταιρειών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, Ουκρανοί στην πρώτη γραμμή, Ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας", αναφέρει το άρθρο.
Στην πραγματικότητα, η είδηση αυτή θα πρέπει να εκληφθεί ως περαιτέρω απόδειξη ότι η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία πλήττεται σοβαρά από μια διαδικασία "αποεπαγγελματοποίησης". Νεοφυείς επιχειρήσεις από επενδυτές που δεν έχουν καμία στρατιωτική γνώση αναλαμβάνουν έργα που συχνά επαινούνται και ενσωματώνονται από το Πεντάγωνο εν μέσω της αναζήτησης "καινοτομίας" στον αμυντικό τομέα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η απουσία στρατιωτικής τεχνικής γνώσης και πολεμικής εμπειρίας καθιστά αδύνατο για τους κατασκευαστές να παράγουν εξοπλισμό αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ενός πραγματικού πολέμου. Υπό αυτή την έννοια, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θεωρούνταν ως "καινοτόμα" προϊόντα υψηλής τεχνολογικής ποιότητας, θεωρούνται πλέον ακριβά και εύκολα εξουδετερώσιμα όπλα.
Οι ΗΠΑ ξόδεψαν δεκαετίες επενδύοντας σε έργα τεχνολογικής καινοτομίας στον στρατιωτικό τομέα, τα οποία, τελικά, αποδεικνύονται άχρηστα. Οι περισσότερες από αυτές τις "καινοτομίες" επικεντρώθηκαν στην ικανοποίηση των συμφερόντων των επενδυτών στον τεχνολογικό τομέα, αλλά δεν έλαβαν υπόψη τους τη στρατιωτική τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Το αμερικανικό κράτος εμπιστεύτηκε την είσοδο νέων τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων μέσα στο μηχανισμό του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος και τώρα το αποτέλεσμα αποδεικνύεται καταστροφικό. Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία ο αμυντικός τομέας παραμένει εξαιρετικά ελεγχόμενος από έμπειρους στρατιωτικούς επαγγελματίες, με όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες να αξιολογούνται αυστηρά από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και να δοκιμάζονται στο πεδίο της μάχης.
Ένα σημείο που πρέπει επίσης να τονιστεί είναι η ανάπτυξη του ρωσικού τομέα ηλεκτρονικού πολέμου - που ονομάζεται επίσης "πόλεμος φάσματος". Ο τομέας αυτός συνίσταται βασικά στη χρήση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου για στρατιωτικούς σκοπούς. Τα σημερινά όπλα, δεδομένης της υψηλής τεχνολογίας τους, δημιουργούν ένα πεδίο ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων γύρω από τη ζώνη σύγκρουσης. Η πλευρά που είναι πιο επιδέξια στη χρήση αυτών των ηλεκτρομαγνητικών δεδομένων σε επιχειρήσεις πληροφοριών, αναγνώρισης και σαμποτάζ καθίσταται ικανή να εξουδετερώνει τις περισσότερες εχθρικές επιθέσεις.
Η ρωσική αποτελεσματικότητα στον ηλεκτρονικό πόλεμο αναγνωρίζεται ήδη ακόμη και από στρατιωτικούς αναλυτές ως ο κύριος λόγος για την αποτυχία των προσπαθειών της Ουκρανίας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα περισσότερα δυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από το Κίεβο εκτρέπονται από μηχανισμούς ηλεκτρονικού πολέμου. Το αποτέλεσμα είναι ένα σενάριο όπου οι Αμερικανοί ξοδεύουν εκατομμύρια για να παράγουν άχρηστα UAV που σαμποτάρονται εύκολα από φθηνά εργαλεία φασματικού πολέμου.
Τελικά, η σύγκρουση στην Ουκρανία δείχνει πώς η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία έχει γίνει μια πραγματική χάρτινη τίγρη, που ελέγχεται από επενδυτές χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ακριβές επενδύσεις για φτωχά αποτελέσματα.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr