Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Σαουδική Αραβία δεν κατήγγειλε την αναφορά αυτή, όπως θα περίμενε κανείς να κάνει αν δεν είχε καμία σχέση με την αλήθεια, και ένα άρθρο της Wall Street Journal αρκετές ημέρες αργότερα έδωσε αξιοπιστία στον ισχυρισμό αυτό. Επικαλέστηκαν Αμερικανούς και Σαουδάραβες αξιωματούχους για να αναφέρουν ότι η Αμερική προσφέρει στο Βασίλειο μια πιο επίσημη αμυντική σχέση παράλληλα με μια πυρηνική ενεργειακή συνεργασία με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Ισραήλ. Από την πλευρά του, το αυτοαποκαλούμενο εβραϊκό κράτος θα αναγνώριζε τότε την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση σε αυτό το "μακρόπνοο σχέδιο".
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί πως η Σαουδική Αραβία διευκρίνισε επίσημα στα μέσα Ιανουαρίου ότι δεν είχε ακόμη αποδεχθεί την πρόσκληση του περασμένου Αυγούστου να ενταχθεί στα BRICS. Αυτή η ανάλυση εδώ εξέτασε τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση, οι οποίοι περιλάμβαναν την αυξανόμενη καχυποψία για το Ιράν, δεδομένου του ρόλου του στην κρίση της Ερυθράς Θάλασσας μέσω των συμμάχων του Χούτι και τις νέες ευαισθησίες των δυτικών αντιλήψεων σχετικά με την πιθανή ένταξή της. Το RT ανέφερε τυχαία στις αρχές Απριλίου ότι η Σαουδική Αραβία φέρεται να εξετάζει ακόμη την τελική επικύρωση της ένταξής της.
Βλέποντας πως το βασίλειο έχει παραμείνει μέχρι στιγμής τυπικά εκτός BRICS, ενώ φέρεται να βοηθά το Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους του στην αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής της μεγάλης στρατηγικής του λόγω των συνεπειών του τελευταίου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Πριν από αυτό, ήλπιζε σε ισορροπία μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η οποία θα έπαιρνε τη μορφή συμμετοχής στον διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) και στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής (IMEC) αντίστοιχα.
Το ξέσπασμα του ιρανο-ισραηλινού πολέμου με αντιπροσώπους στη Γάζα, η επακόλουθη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και, στη συνέχεια, τα χτυπήματα των δύο αυτών κρατών κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας κατέστησαν αυτά τα ρεαλιστικά σχέδια ανέφικτα. Η πρώτη προαναφερθείσα σύγκρουση καθυστέρησε την κατασκευή των σύγχρονων υποδομών IMEC, αν και η διαδρομή αυτή φέρεται να χρησιμοποιείται από την Κίνα αυτή τη στιγμή για να διευκολύνει το εμπόριο με το Ισραήλ χωρίς να διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα. Κατά συνέπεια, η Σαουδική Αραβία δεν θα μπορούσε να εμπλακεί στην ΕΘΕΑ χωρίς να φανεί ότι υποτάσσεται στο Ιράν.
Εάν πιεζόταν να επιλέξει μεταξύ των δύο, η Σαουδική Αραβία θα επέλεγε σίγουρα τον IMEC έναντι του NSTC, δεδομένου ότι είναι έτοιμη να τοποθετήσει έναν αναντικατάστατο ρόλο διαμετακόμισης στον πρώτο, ενώ λειτουργεί μόνο ως εξάρτημα του δεύτερου. Αυτοί οι υπολογισμοί εξηγούν γιατί "Η Σαουδική Αραβία αναμένεται τελικά να συνεχίσει τις μυστικές συνομιλίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ" σε κάποια μελλοντική ημερομηνία, δεδομένου πως το IMEC είναι θεμελιώδες για το όραμα 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed Bin Salman (MBS) να φέρει επανάσταση στην οικονομία του βασιλείου του, ενώ το NSTC είναι συμπληρωματικό.
Αυτό δε σημαίνει ότι τα τελευταία σχέδια των ΗΠΑ για τη μεσολάβηση σε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας θα πετύχουν, ιδίως δεδομένου πως πολλά εξαρτώνται από τον Νετανιάχου, ο οποίος παραμένει σφόδρα αντίθετος στην ανεξαρτησία των Παλαιστινίων. Αυτό που δείχνει είναι ότι η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί το δικό της μέρος των αναφερόμενων όρων, εφόσον το Ισραήλ και οι ΗΠΑ τηρήσουν τους δικούς τους. Με άλλα λόγια, η τελευταία περιφερειακή σύγκρουση χρησίμευσε για την αναπροσαρμογή της μεγάλης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας προς τη Δύση, αν και αυτό δεν αποκλείει αυτομάτως την πιθανή συμμετοχή της στα BRICS.
Η εγκατάλειψη αυτής της ένωσης θα στερούσε από τους Σαουδάραβες μια θέση στο τραπέζι και τη συνακόλουθη δυνατότητα να αντιδράσουν ήπια σε ορισμένες ιρανικές πρωτοβουλίες, παραχωρώντας έτσι οικειοθελώς επιρροή στην Ισλαμική Δημοκρατία. Επιπλέον, το Βασίλειο δεν θα ήταν σε θέση να συντονίσει την αποδολάριοποίηση και τις πολυμερείς μη δυτικές επενδύσεις το ίδιο αποτελεσματικά εάν αρνιόταν επίσημα να ενταχθεί στις BRICS. Επομένως, είναι προτιμότερο να παραμείνει διφορούμενο ως προς αυτό, ενώ εξακολουθεί να συμμετέχει στις συναντήσεις της ομάδας, αντί να απορρίψει ευθέως την ένταξη.
Βέβαια, είναι επίσης πιθανό οι ΗΠΑ να θέσουν κρυφά ως προϋπόθεση για την αναφερόμενη προσφορά τους για μια πιο επίσημη αμυντική σχέση και πυρηνική ενεργειακή εταιρική σχέση την άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στα BRICS, αν και αυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ αν το Βασίλειο θεωρήσει ότι αυτό είναι άδικο και ως εκ τούτου αποχωρήσει από τις συνομιλίες σε απάντηση. Ταυτόχρονα, ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας ίσως προτιμήσουν να δεχτεί η χώρα τους αυτή την άδικη συμφωνία παρά να διακινδυνεύσουν να χάσουν την ιστορική στιγμή για τη γεωστρατηγική αναδιαμόρφωση της περιοχής, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.
Στην πραγματικότητα, οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν ακόμη και να αντιτείνουν πως θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις BRICS με αντάλλαγμα πιο απτές υποσχέσεις επενδύσεων μεγάλης κλίμακας IMEC και τις ΗΠΑ να κάνουν τα στραβά μάτια όταν εμπλουτίζουν κρυφά ουράνιο για πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη της αναφερόμενης ενεργειακής εταιρικής σχέσης τους. Εάν συμβεί αυτό, τότε ο MBS θα μπορούσε να αισθανθεί ότι μια τέτοια συμφωνία δεν είναι πλέον άδικη, αλλά επιτέλους σύμφωνη με τα αντικειμενικά εθνικά συμφέροντα του Βασιλείου του, οπότε θα μπορούσε να στραφεί αποφασιστικά προς τη Δύση εις βάρος του Ιράν.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν μια βασιλική σαουδαραβική πηγή που τους είπε ότι το Βασίλειο διαθέτει ένα σύστημα "για την αυτόματη αναχαίτιση κάθε ύποπτης οντότητας στον εναέριο χώρο του", εξηγώντας έτσι τον ρόλο που φέρεται να έπαιξαν στην πολυεθνική προσπάθεια κατάρριψης εισερχόμενων ιρανικών πυραύλων καθ' οδόν προς το Ισραήλ. Ισχυρίστηκαν επίσης πως "η εν λόγω πηγή κατήγγειλε επίσης ότι το Ιράν υποκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα, μέσω της ομάδας αντιπροσώπων του Χαμάς, για να ματαιώσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για μια συμφωνία εξομάλυνσης της Σαουδικής Αραβίας".