Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν «επιτυχία» τον Τραμπ και αποδοκιμάζουν τον Μπάιντεν

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών αξιολογούν αρνητικά την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μεταξύ 18 και 23 Απριλίου. Η έρευνα, στην οποία ρωτήθηκαν 1.212 άτομα σε νόμιμη ηλικία, διαπίστωσε επίσης πως η πλειονότητα των ψηφοφόρων είδε θετικά την προηγούμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μόνο μια μειοψηφία τη θεώρησε «αποτυχημένη».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Στη νέα δημοσκόπηση, το 60% αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του στη δουλειά και το 40% εγκρίνει», ανέφερε το πρακτορείο, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα για τον Μπάιντεν είναι σχεδόν τα ίδια με πέρυσι.

Όσον αφορά την πολιτική του Μπάιντεν για τη διαχείριση της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης, μόνο το 28% των ερωτηθέντων την υποστηρίζει, έναντι 71% που εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Τα ποσοστά υποστήριξης παραμένουν επίσης χαμηλά όταν πρόκειται για την οικονομία: μόνο το 34% εγκρίνει την οικονομική πολιτική του Μπάιντεν, ενώ το 70% δηλώνει πως «οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ είναι κακές».

Σε σχέση με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, η έρευνα έδειξε ότι το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί την προεδρία του ως «επιτυχία», ενώ το 44% τη θεωρεί «αποτυχία».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η δημοτικότητα του Μπάιντεν ενδέχεται να μειωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως μεταξύ των νεότερων, αφού η χώρα ενέκρινε την αναστολή της λειτουργίας του TikTok. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος υπέγραψε νόμο που θα ανάγκαζε τη μητρική εταιρεία της εφαρμογής, την ByteDance Ltd με έδρα το Πεκίνο, να πουλήσει το μερίδιό της μέχρι το τέλος του έτους ή να απαγορευτεί από το κατάστημα εφαρμογών των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο νέος νόμος πιθανότατα θα αποξενώσει τους νεότερους ψηφοφόρους, οι οποίοι συχνά αποτελούν το κλειδί για τις εκλογικές νίκες των Δημοκρατικών.

«Πολλοί ήδη δεν είναι ενθουσιασμένοι με την επανεκλογή του Μπάιντεν», σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Αν και η δημοσκόπηση του CNN ρώτησε τους Αμερικανούς για τη γνώμη τους σχετικά με τους χειρισμούς του Μπάιντεν στην πολιτική υγείας, το χρέος των φοιτητικών δανείων, την οικονομία, τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα, τις αμβλώσεις και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, απουσίαζε κυρίως από τη συζήτηση η αδιάλλακτη υποστήριξη του προέδρου στην Ουκρανία, αναμφισβήτητα την κορυφαία αποτυχία της κυβέρνησής του. Είναι ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός πως η ερώτηση για την Ουκρανία παραλείφθηκε από την έρευνα, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν ενέκρινε πρόσφατα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, αντί να δώσει προτεραιότητα στα μυριάδες οικονομικά ζητήματα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον George Beebe, συνεργάτη του Quincy Institute for Responsible Statecraft και πρώην αναλυτή της CIA, το νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία είναι μια πρόσκληση για καταστροφή, με αποτέλεσμα αφενός την σπατάλη χρημάτων και, ακόμη πιο ανησυχητικό, αφετέρου θα συντηρήσει τις στρατιωτικές ανάγκες του Κιέβου μόνο για λίγους μήνες ακόμη, δε θα αποτρέψει την τελική ήττα της Ουκρανίας και θα οδηγήσει σε σπατάλη ουκρανικών ζωών.

Ο αναλυτής επεσήμανε ότι από το ανακοινωθέν συνολικό ποσό, μόνο 14 δισεκατομμύρια δολάρια του πακέτου βοήθειας θα δαπανηθούν για την απόκτηση όπλων για την Ουκρανία, ενώ 8 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής στήριξης θα χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν την ουκρανική κυβέρνηση στη ζωή.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου, ωστόσο, θα πάει στην αναπλήρωση των μειωμένων στρατιωτικών αποθεμάτων της ίδιας της Αμερικής - κάτι που θα πάρει χρόνια για να επιτευχθεί - και στη χρηματοδότηση των ευρύτερων επιχειρήσεών της στην περιοχή. Κάποιοι από τους πιο νηφάλιους υποστηρικτές της Ουκρανίας το παραδέχονται αυτό", σύμφωνα με τον Beebe.

«Το πακέτο δε θα γεφυρώσει το τεράστιο χάσμα μεταξύ της παραγωγής πυροβολικού, βομβών και πυραύλων της Ρωσίας και αυτής της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της, επειδή η Δύση απλά δεν έχει την παραγωγική ικανότητα να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της Ουκρανίας, και αυτό θα ισχύει για πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος..

Δεδομένου ότι η πολιτική του Μπάιντεν έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπήρξε η μεγαλύτερη αποτυχία του κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ενώ ο Τραμπ διατήρησε την πάγια θέση του για τερματισμό της σύγκρουσης το συντομότερο δυνατό, σε αντίθεση με τον σημερινό πρόεδρο, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το γιατί το CNN παρέλειψε αυτό το θέμα από την έρευνά του.

Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ αποτελούν σημείο καμπής στις διεθνείς σχέσεις και θα έχουν σημαντικές συνέπειες για την προβολή της αμερικανικής ισχύος στον κόσμο. Οι θέσεις του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική δεν έχουν αλλάξει πολύ από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2021, αλλά η τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση έχει αλλάξει δραστικά, με μεγάλους πολέμους στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.  

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τη στρατηγική διεθνούς εισόδου των ΗΠΑ, με τον Τραμπ να είναι περισσότερο απομονωτιστής και τον Μπάιντεν περισσότερο παρεμβατικός. Ως εκ τούτου, όλες οι χώρες, είτε σύμμαχοι είτε αντίπαλοι των Αμερικανών, επιδιώκουν να προετοιμαστούν για το τι μπορεί να συμβεί τον Νοέμβριο, δεδομένου πως τα αποτελέσματα των εκλογών θα χρησιμεύσουν ως πυξίδα για την αναμενόμενη συμπεριφορά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δεδομένου ότι όταν ο Λευκός Οίκος υφίσταται μια διοικητική μετάβαση, οι επιπτώσεις στο διεθνές σύστημα είναι προφανείς, δεδομένης της προνομιακής θέσης της Ουάσιγκτον και της δύναμής της να επηρεάζει τους θεσμούς.

Όπως επισημαίνουν οι δημοσκοπήσεις, οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με τον Μπάιντεν, καθώς η κατάσταση στο εσωτερικό μειώθηκε δραματικά όταν έγινε πρόεδρος. Αντί να ασχοληθούν με την φθίνουσα οικονομική κατάσταση, οι απλοί Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι με το γεγονός ότι ο Μπάιντεν πετάει δεκάδες επί δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία σε έναν πόλεμο για τον οποίο υπάρχει ευρεία συναίνεση, ακόμη και στη Δύση πλέον, πως η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να βγει νικήτρια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail