Τι θα κάνει τώρα το Ισραήλ;

Κάθισα εδώ προσπαθώντας να καταλάβω τι να γράψω για αυτό που μόλις είδαμε. Όπως και η 7η Οκτωβρίου, η συγκλονιστική επίθεση στο Ισραήλ που μόλις έγινε άλλαξε την πορεία της ιστορίας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ και πλημμύρισα από email από αναγνώστες που ανησυχούσαν για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα λοιπόν που τελείωσε η ιρανική επίθεση, τι θα κάνει τώρα το Ισραήλ; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Εάν το Ισραήλ επιτεθεί απευθείας στο Ιράν, οι Ιρανοί θα απαντήσουν αναπόφευκτα και η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Αλλά αν οι Ισραηλινοί δεν αντεπιτεθούν, θα φαίνονται αδύναμοι και οι Ιρανοί θα μπορούσαν να αισθάνονται πως θα μπορέσουν να ξεφύγουν από παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Συνολικά, οι Ιρανοί έστειλαν περισσότερα από 300 drones και πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος:

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times πως το Ιράν εκτόξευσε 185 drones, 36 πυραύλους κρουζ και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους ως μέρος της άνευ προηγουμένου επίθεσης στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πηγές, «οι περισσότερες εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν από ιρανικό έδαφος, ενώ ένα μικρό μέρος από αυτές προέρχονταν από το Ιράκ και την Υεμένη». Εκτός από τις ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιορδανία βοήθησαν επίσης το Ισραήλ να αναχαιτίσει τις εκτοξεύσεις.
Τα καλά νέα είναι ότι ο αμερικανικός στρατός και οι IDF κατάφεραν να καταρρίψουν το 99% από αυτά:
Στις 7:15 π.μ., ο Εκπρόσωπος Τύπου του IDF R.-Adm. Ο Daniel Hagari είπε ότι το 99% των εναέριων απειλών καταρρίφθηκαν, κάτι που είπε πως ήταν ένα στρατηγικό επίτευγμα.

Αυτά ήταν πολύ καλά νέα, και τελικά έγινε πολύ μικρή ζημιά:

Είπε ότι σχεδόν όλα τα όπλα αναχαιτίστηκαν πριν εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος και ανέφερε μόνο μικρές ζημιές σε μία στρατιωτική βάση από τους λίγους βαλλιστικούς πυραύλους που προσγειώθηκαν στη χώρα. Ο Χάγαρι επιβεβαίωσε πως ένα 10χρονο κορίτσι είχε «τραυματιστεί σοβαρά από θραύσματα», αλλά είπε «από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν επιπλέον θύματα».
Οι Ιρανοί προσπαθούν να πλαισιώσουν αυτό το χτύπημα ως νίκη, αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν μια τεράστια ήττα.

Έτσι, αυτό δίνει στο Ισραήλ επιλογές.

Εάν είχε γίνει τεράστια ζημιά στο εσωτερικό του Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση θα ένιωθε την ανάγκη να απαντήσει πολύ δυναμικά.

Αλλά επειδή η ιρανική επίθεση ήταν μια τέτοια αποτυχία, αυτό δίνει στο Ισραήλ την επιλογή απλώς να απομακρυνθεί.

Αμέσως μετά την επίθεση, αυτό ήταν που ο Τζο Μπάιντεν ενθάρρυνε το Ισραήλ να κάνει:
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν καμία αντεπίθεση εναντίον του Ιράν, αποκάλυψαν πηγές.

Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ, αφού το Ιράν βομβάρδισε το Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σάββατο ως απάντηση σε επίθεση με drone στη Συρία που σκότωσε 12 Ιρανούς, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτατων στρατηγών.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στον Axios πως ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε περαιτέρω επιχειρήσεις. Ο Νετανιάχου είπε πως κατάλαβε.

Ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό: «Έχετε μια νίκη. Πάρτε τη νίκη», εν μέσω φόβων μεταξύ των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ότι μια επίθεση στο Ιράν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πόλεμο στην περιοχή.
Φυσικά, αν κάποιος έστελνε περισσότερα από 300 drones και πυραύλους σε πόλεις των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν θα τραγουδούσε μια πολύ διαφορετική μελωδία.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αμερικανικός στρατός θα σφυροκοπούσε ήδη όποιον τολμούσε να εξαπολύσει μια τέτοια επίθεση.

Και φαίνεται πως το Ισραήλ ήταν έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν πολύ σκληρά αμέσως, αλλά η συνομιλία με τον Μπάιντεν προφανώς έπεισε τον Νετανιάχου να ακυρώσει μια επίθεση προς το παρόν:
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτρεψε τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για ένα άμεσο αντίποινο εναντίον του Ιράν, αφού εξαπέλυσε περίπου 300 επιθετικά drones και πυραύλους στο Ισραήλ χθες το βράδυ, αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, πολλά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν ταχθεί υπέρ της εξαπέλυσης μιας επίθεσης απάντησης, αλλά η έλλειψη σοβαρής ζημιάς που προκάλεσε το Ιράν, εκτός από τη συνομιλία του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν, οδήγησε στην ακύρωσή της.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξει ισραηλινή απάντηση.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Κυριακή και είμαι βέβαιος ότι συζητούσαν τις επιλογές τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε επίσης την Κυριακή, αν και δεν αναμενόταν να κάνει πολλά:
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή για την άνευ προηγουμένου επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ, δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος.

Ένας εκπρόσωπος για τη Μάλτα, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία αυτόν τον μήνα, είπε στον Τύπο το Σάββατο το απόγευμα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ως στόχο να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση στις 4:00 μ.μ. (11 μ.μ. ώρα Ισραήλ) την Κυριακή, αφού το Ισραήλ ζήτησε από το Συμβούλιο να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν. και να χαρακτηρίσει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση.
Οι πλούσιες δυτικές χώρες δεν εγκρίνουν αυτό που έχει κάνει το Ιράν, αλλά επιθυμούν απεγνωσμένα να αποτρέψουν ένα μεγάλο πόλεμο από το να ξεσπάσει στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει πως ένας μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα ήταν πολύ κακός για τις πιθανότητές του το Νοέμβριο.

Επομένως, θα ασκηθεί τεράστια πίεση στο Ισραήλ να κάνει πίσω.

Και το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει ξανά το Ισραήλ με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη εάν το Ισραήλ χτυπήσει ιρανικό έδαφος:
Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει πως θα χτυπήσει ξανά με μεγαλύτερη δύναμη εάν το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ αντεπιτεθούν για την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ που χρησιμοποίησε περισσότερα από 300 drones και πυραύλους το βράδυ του Σαββάτου.

Οι αεροπορικές επιδρομές, η πρώτη άμεση επίθεση της χώρας στο ισραηλινό κράτος, έφεραν ανοιχτά έναν σκιώδη πόλεμο πολλών ετών και απείλησαν να τραβήξουν την περιοχή σε μια ευρύτερη πυρκαγιά, καθώς το Ισραήλ είπε ότι εξετάζει την απάντησή του.
Εάν οι πύραυλοι αρχίσουν να πετούν εμπρός και πίσω, τα γεγονότα θα μπορούσαν γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Αλλά το Ισραήλ πάντα πίστευε στην απόκριση με δύναμη όταν δέχεται επίθεση.

Και πιστεύω πως τελικά θα υπάρξει ανταπόκριση.

Κάποιοι ζητούν από το Ισραήλ να χτυπήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αν υπήρχε ποτέ μια χρυσή ευκαιρία να γίνει αυτό, θα ήταν τώρα.

Αρκεί να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Παρόλο που είναι αβέβαιο εάν το Ισραήλ θα χτυπήσει απευθείας το Ιράν ή όχι, την Κυριακή ο Ισραηλινός Στρατός διεξήγαγε «χτυπήματα ως αντίποινα» στο νότιο Λίβανο:
Σε μια σειρά από αντίποινα, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στο νότιο Λίβανο, στοχεύοντας αρκετές περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η κλιμακούμενη βία έχει εγείρει ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Σε μια περίπτωση, ένα κτίριο που ήταν «σημαντικός χώρος κατασκευής όπλων» καταστράφηκε ολοσχερώς:
Πηγή από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου είπε ότι το Ισραήλ χτύπησε σήμερα ένα από τα κτίριά της κοντά στα συριακά σύνορα, καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά την απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Η πηγή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Το ισραηλινό χτύπημα είχε στόχο μια περιοχή… κοντά στο Μπάαλμπεκ και είχε στόχο ένα διώροφο κτίριο που ανήκει στη Χεζμπολάχ», προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε επίσης πως «μια εχθρική αεροπορική επιδρομή στόχευσε ένα κτίριο» στο χωριό Nabi Sheet και «το κατέστρεψε».

Οι IDF επιβεβαίωσαν αργότερα το χτύπημα στη «σημαντική τοποθεσία κατασκευής όπλων» στην περιοχή Nabi Sheet.
Άρα το Ισραήλ ήδη αντεπιτίθεται.

Αλλά το να χτυπήσετε απευθείας το Ιράν θα ήταν μια εξαιρετικά τολμηρή κίνηση.

Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με το Ιράν θα μπορούσε εύκολα να πάρει μια αποκαλυπτική τροπή, και αυτό το συνειδητοποιούν και οι δύο πλευρές.

Βρισκόμαστε πραγματικά σε αχαρτογράφητη περιοχή και δε θα χρειαστούν πολλά για να ξεπεράσουμε τα γεγονότα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail