Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων στη Βρετανία ζητά υποχρεωτικό φαγητό Χαλάλ στα σχολεία κι είναι ανοιχτή στην εισαγωγή της Σαρία

pixabay / Javad_esmaeili
Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των μουσουλμάνων που ζουν στη Βρετανία πιστεύουν ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς βίασαν και δολοφόνησαν Ισραηλινούς πολίτες κατά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, αποκάλυψε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εξάμηνη επέτειο της επίθεσης.

REMIX NEWS - THOMAS BROOKE / Παρουσίαση Freepen.gr

Η έρευνα, που διεξήχθη από την J.L. Partners για την Henry Jackson Society, παρείχε μια ανησυχητική εικόνα των στάσεων που μοιράζονται οι μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν στη Δύση - πολλές από τις οποίες δεν πιστεύουν πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα ύπαρξης, αισθάνονται μεγαλύτερη συμπάθεια για την απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και θεωρούν ότι οι Εβραίοι έχουν υπερβολική επιρροή στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και την κυβερνητική πολιτική.

Όταν ρωτήθηκαν αν οι τρομοκράτες της Χαμάς διέπραξαν δολοφονίες και βιασμούς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μόλις το 24% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το έκαναν, σε σύγκριση με το 39% που διέψευσε τους ισχυρισμούς και το 38% που δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο.

Τα ποσοστά αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ευρύτερο βρετανικό κοινό, το 62% του οποίου αποδέχεται ότι η Χαμάς διέπραξε τέτοιες φρικαλεότητες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το αντιεβραϊκό συναίσθημα είναι διαδεδομένο μεταξύ της βρετανικής μουσουλμανικής κοινότητας. Μόλις το 24% πιστεύει πως το Ισραήλ πρέπει να υπάρχει ως εβραϊκή πατρίδα, έναντι του 49% που πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει, και το 46% εκφράζει μεγαλύτερη συμπάθεια για τη Χαμάς παρά για το Ισραήλ, ενώ μόλις το 3% υποστηρίζει περισσότερο το εβραϊκό κράτος.

Σε σχέση με τη δυτική άποψη για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ, η πλειοψηφία των Βρετανών μουσουλμάνων (52%) πιστεύει πως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Βρετανίας είναι προκατειλημμένος προς το Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας τέθηκε υπό σημαντικό έλεγχο για την αρχική του αναφορά στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων στη Γάζα μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας δέχτηκε πλήγμα αφού ο ανταποκριτής του στην περιοχή ανέφερε ανακριβώς μια έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας ως ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, και το BBC κλήθηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα αρκετούς δημοσιογράφους του BBC Arabic επειδή έκαναν like σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιέγραφαν την επίθεση του Οκτωβρίου ως "πρωινό ελπίδας" και αναφέρονταν στους Ισραηλινούς ως "σιωνιστές κλέφτες και σφετεριστές".

Παρομοίως, σχεδόν οι μισοί Βρετανοί μουσουλμάνοι (46%) πιστεύουν ότι οι Εβραίοι έχουν υπερβολικά μεγάλη εξουσία στην κυβερνητική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τη συλλογική άποψη του ευρύτερου κοινού (16%).

Οι μουσουλμάνοι θέλουν να δουν το Ισλάμ να ανακηρύσσεται εθνική θρησκεία της Βρετανίας

Περαιτέρω ερωτήσεις της δημοσκόπησης αποκάλυψαν την επιθυμία πολλών μουσουλμάνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να μετατοπιστεί η κλήση της βρετανικής κοινωνίας από μια λιγότερο κοσμική κοινωνία ώστε να φιλοξενήσει τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Τα δύο τρίτα (63%) των Βρετανών μουσουλμάνων θέλουν να δουν να εγκαθίστανται ισλαμικές αίθουσες προσευχής σε μη θρησκευτικά κτίρια, όπως νοσοκομεία, ενώ παρόμοια πλειοψηφία (65%) υποστηρίζει την κίνηση να καταστεί το Eid-al-Fitr δημόσια αργία στη Βρετανία.

Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57 τοις εκατό) ζήτησαν την υποχρεωτική χρήση τροφίμων Halal σε όλα τα βρετανικά σχολεία και νοσοκομεία και πάνω από τους μισούς (52 τοις εκατό) μουσουλμάνους ζήτησαν τη θέσπιση νομοθεσίας για την ποινικοποίηση της προβολής εικόνας του Μωάμεθ.

 Ενώ το 61% των Βρετανών μουσουλμάνων θα ψήφιζαν σήμερα το Εργατικό Κόμμα, μόλις το 16% θα θεωρούσε ανεπιθύμητη την ύπαρξη ενός ισλαμικού πολιτικού κόμματος στη Βρετανία. Ομοίως, μόλις το 23% θεωρεί ότι θα ήταν ανεπιθύμητο να ανακηρυχθεί το Ισλάμ ως εθνική θρησκεία της Βρετανίας και να εισαχθεί ο νόμος της Σαρία σε όλη τη χώρα.

Σε πλήρη αντίθεση με την ανεκτικότητα του ευρύτερου κοινού της Βρετανίας, οι μουσουλμάνοι είναι λιγότερο πρόθυμοι να υιοθετήσουν προοδευτικές αξίες σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους και τις γυναίκες. Μόλις το 17% θεωρεί πως δεν είναι επιθυμητό οι γυναίκες να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στην κοινωνία, ενώ μόνο το 28% πιστεύει πως η νομοθεσία για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Βρετανία θα ήταν κάτι κακό.

Οι Βρετανοί μουσουλμάνοι υποστηρίζουν επίσης πολύ περισσότερο τη νομιμοποίηση της πολυγαμίας στη Βρετανία σε σύγκριση με το ευρύτερο κοινό, σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους αξίες - ενώ το 70 τοις εκατό του συνόλου των Βρετανών πιστεύει ότι αυτό θα ήταν μια κακή κίνηση, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο μισό (35 τοις εκατό) όταν εξετάζουμε τους μουσουλμάνους ερωτηθέντες μεμονωμένα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail