Vishakha Srivastava - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η ιδέα πως ένα από τα κύρια μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας, του μακροχρόνιου αντιπάλου της, χωρίς να προκαλέσει απάντηση συλλογικής άμυνας, θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την αξιοπιστία της συμμαχίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις ενός Γάλλου αξιωματούχου ότι η πρόταση του Μακρόν περιλάμβανε μόνο εκπαίδευση, αμυντικές επιχειρήσεις και κυβερνοπόλεμο, η ρητή απειλή της Ρωσίας να στοχεύσει τις γαλλικές δυνάμεις υπογραμμίζει τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Το ιστορικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από τις ενέργειες της Ρωσίας κατά των Γάλλων μισθοφόρων νωρίτερα μέσα στο έτος, τονίζει περαιτέρω το ενδεχόμενο άμεσης αντιπαράθεσης.
Αναλυτικά, εάν η Γαλλία προχωρήσει σε μια συμβατική στρατιωτική επέμβαση με στόχο τη διασφάλιση στρατηγικών θέσεων κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας και του ποταμού Δνείπερου, όχι μόνο θα αλλάξει τη δυναμική της περιφερειακής ισχύος, αλλά θα μπορούσε επίσης να επισπεύσει ένα άμεσο στρατιωτικό μέτωπο μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας. Το σενάριο αυτό, ενώ υπογραμμίζει τη δηλωμένη προθυμία του Μακρόν να προχωρήσει χωρίς άμεση συμμαχική υποστήριξη, υπογραμμίζει το απίθανο να αποφύγει η Γαλλία τη βοήθεια του ΝΑΤΟ μπροστά σε σημαντικές στρατιωτικές οπισθοδρομήσεις που απειλούν τους στρατηγικούς της στόχους. Η πολυπλοκότητα αυτών των στρατηγικών υπολογισμών αντανακλά την περίτεχνη ισορροπία ισχύος, τα εθνικά συμφέροντα και τη δυναμική των συμμαχιών που διαμορφώνουν το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Νικολάι Πατρούσεφ, πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, διατύπωσε έναν σημαντικό ισχυρισμό σχετικά με τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ έναντι της Ουκρανίας, τονίζοντας την στρατηγική τους να τη διατηρήσουν ως αντιρωσικό προπύργιο υπό την επιρροή τους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Η προοπτική αυτή υπογραμμίζει τη γεωπολιτική ένταση που περιβάλλει την Ουκρανία, ιδίως τα ανατολικά της τμήματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Η δήλωση του Πατρούσεφ υποδηλώνει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο, μετά από μια ρωσική στρατιωτική προέλαση που θέτει σε κίνδυνο τις γραμμές άμυνας και δρομολογεί την αποστρατιωτικοποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εδραιώσει την υποστήριξή του στις στρατιωτικές προσπάθειες της Γαλλίας στην περιοχή.
Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πιθανής διάσχισης του ποταμού Δνείπερου από τη Ρωσία, αποκόπτοντας έτσι την πρόσβαση της Ουκρανίας στις θαλάσσιες οδούς και προωθώντας την προς την Οδησσό, είναι βαθιές. Τέτοιες εξελίξεις θα κινητοποιούσαν πιθανότατα το ΝΑΤΟ, οδηγούμενο από το αντιρωσικό συναίσθημα των ψηφοφόρων του, να εντείνει την στρατιωτική και στρατηγική εμπλοκή του στην περιοχή. Η Γαλλία, με τις δυνάμεις της που σταθμεύουν στη Ρουμανία, θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη ή την απάντηση στις ρωσικές προόδους, μια κίνηση που, αν και ριψοκίνδυνη, υπογραμμίζει την απερισκεψία της συμμαχίας να έρθει στο δρόμο της Ρωσίας.
Παρά την επιφυλακτικότητα του προέδρου Μακρόν να ζητήσει βοήθεια, η δυναμική της διεθνούς αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προωθήσει μια ενιαία ή μια "συμμαχία των προθύμων" στάση για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Γαλλίας. Οι εικασίες του Patrushev σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε μια παγκόσμια σύγκρουση στον απόηχο των γαλλο-ρωσικών αντιπαραθέσεων στην Ουκρανία υποδεικνύουν την περίπλοκη ισορροπία των στρατιωτικών και στρατηγικών εκτιμήσεων. Τέτοιοι ισχυρισμοί, αν και θεωρητικοί, αναδεικνύουν τη δυνατότητα κλιμάκωσης των στρατιωτικών εμπλοκών να υπερβούν τις ελεγχόμενες στρατηγικές, αμφισβητώντας τη σταθερότητα των περιφερειακών και διεθνών αρχιτεκτονικών ασφαλείας. Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι με την επίδειξη δύναμης για να καταστείλει τις διαφωνίες στο εσωτερικό, αλλά τώρα το έχει φέρει πολύ κοντά στο επικίνδυνο σημείο. Η ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη θα διαταραχθεί και ολόκληρη η Ευρασιατική περιοχή θα μετατραπεί σε μια γιγαντιαία ωρολογιακή βόμβα, εάν η φύση των διπλωματικών και στρατιωτικών ελιγμών στην περιοχή αλλάξει λόγω της απερισκεψίας του Μακρόν.