Οι ΗΠΑ έμαθαν για πρώτη φορά για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus κατασκοπεύοντας το Κίεβο;

Οι New York Times (NYT) επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές ανέφεραν την Πέμπτη ότι "η εχθρική σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας εμπόδισε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να μοιραστούν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το σχέδιο (τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus) πέραν του αναγκαίου, από φόβο μήπως οι ρωσικές αρχές μάθουν τις πηγές ή τις μεθόδους των μυστικών τους υπηρεσιών". Αυτό δικαιώνει τον πρόεδρο Πούτιν, για τον οποίο η Δύση μέχρι τώρα ισχυριζόταν πως είχε υποβαθμίσει τις τρομοκρατικές απειλές κατά την προετοιμασία μιας από τις χειρότερες επιθέσεις στη ρωσική ιστορία.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Χωρίς αξιοποιήσιμες πληροφορίες και ενημερωμένες μόνο για την αόριστη προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι μεγάλες συγκεντρώσεις όπως συναυλίες θα μπορούσαν σύντομα να αποτελέσουν στόχο, οι υπηρεσίες ασφαλείας του δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τους συνωμότες, πράγμα που σημαίνει πως η Ουάσινγκτον είναι εν μέρει υπεύθυνη για ό,τι συνέβη με την απόκρυψη συγκεκριμένων πληροφοριών σχετικά με αυτό. Εξίσου σκανδαλωδώς, αυτή η βόμβα προκάλεσε επίσης εικασίες σχετικά με τις ακριβείς πηγές και μεθόδους που χρησιμοποίησε η Αμερική για να πάρει πρώτη φορά μυρωδιά για την επίθεση αυτή.

Ενώ είναι πιθανό οι ΗΠΑ να έμαθαν γι' αυτό από την κατασκοπεία του ριζοσπαστικού καναλιού Telegram, οι επιμελητές του οποίου φέρεται να στρατολόγησαν τους ενόχους, όπως αν η CIA είχε έναν χαφιέ μέσα στην ομάδα του εν λόγω ιεροκήρυκα, μπορεί να γίνει πειστικά αντιληπτό ότι αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει υποπέσει στην αντίληψή της από την κατασκοπεία στο Κίεβο. Οι διαρροές του Πενταγώνου την περασμένη άνοιξη επιβεβαίωσαν πως οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον Ζελένσκι, κάτι που Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι "δεν προκαλεί έκπληξη", αλλά εξακολουθεί να τους αφήνει "βαθιά απογοητευμένους".

Τα έγγραφα αυτά επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν και την υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας της Ουκρανίας GUR, από την οποία έμαθαν για ένα σχέδιο επίθεσης στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ κατά την πρώτη επέτειο της ειδικής επιχείρησης και στη συνέχεια τους διέταξαν να αποσυρθούν για να μην προκαλέσουν τη Μόσχα. Δεδομένου πως η Washington Post (WaPo) ανέφερε μισό χρόνο αργότερα ότι η CIA ξαναέχτισε από την αρχή την GUR μετά το 2014, είναι προφανές πως ενσωμάτωσαν από την αρχή χαφιέδες στον εν λόγω οργανισμό.

Δε μαθαίνουν πάντα για τρομοκρατικές συνωμοσίες εκ των προτέρων, αφού η διείσδυσή τους στην GUR και σε άλλες ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες δεν είναι ολοκληρωτική, αλλά παρόλα αυτά είναι συνήθως σε θέση να συμπεράνουν κάποια στιγμή αργότερα ότι το Κίεβο ήταν υπεύθυνο κάθε φορά που συμβαίνει μια σοβαρή επίθεση στη Ρωσία. Τέτοια ήταν η περίπτωση τον περασμένο Μάιο, όταν οι NYT ανέφεραν ότι το Κίεβο ήταν υπεύθυνο για την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, στο οποίο κομμάτι υπενθύμισαν επίσης στον αναγνώστη τους πως ήταν πίσω και από άλλες επιθέσεις μέχρι τότε.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δολοφονίες των Darya Dugina και Vladlen Tatarsky, οι διασυνοριακές τρομοκρατικές επιδρομές στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας και η βομβιστική επίθεση στον Nord Stream II. Σχετικά με το τελευταίο, ο ισχυρισμός περί ουκρανικής συνενοχής θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα προσχεδιασμένο κόκκινο πανί για να αποπροσανατολίσει από την αμερικανική εμπλοκή, αφού ο Seymour Hersh χρησίμευσε ως αγωγός για τα αντιφρονούντα μέλη της Κοινότητας Πληροφοριών (IC) για να ενημερώσουν το κοινό ότι η χώρα τους ήταν αυτή που διέταξε την επίθεση.

Παρ' όλα αυτά, αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί σε αυτό το ευρύτερο αφηγηματικό πλαίσιο είναι πως η Wall Street Journal ισχυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι ότι οι ΗΠΑ έμαθαν για τα σχέδια της Ουκρανίας να ανατινάξει τον εν λόγω αγωγό από ολλανδικές πηγές και στη συνέχεια είπαν στο Κίεβο να μην το κάνει. Ανεξάρτητα από το αν η Ουκρανία ήταν πραγματικά αναμεμειγμένη και παρά τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ φέρεται να απέκτησαν τις πληροφορίες, για να μην αναφέρουμε αν αυτό συνέβη καν, το θέμα είναι πως η IC ήθελε να γνωρίζουν οι Αμερικανοί ότι είπε στην Ουκρανία να σταματήσει.

Στη συνέχεια, η WaPo ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο ότι ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της GUR συντόνισε τον βομβαρδισμό του Nord Stream II με πιο ανώτερους αξιωματούχους, οι οποίοι υποτίθεται πως έπαιρναν εντολές από τον πρώην αρχιστράτηγο Valery Zaluzhny, και όλα αυτά υποτίθεται ότι έγιναν πίσω από την πλάτη του Zelensky. Δεν έχει σημασία αν κάτι από αυτά είναι αληθινό, αφού η σημασία έγκειται στο γεγονός πως η WaPo που συνδέεται με το ΔΣ εισήγαγε αυτή την αφήγηση στον παγκόσμιο διάλογο για δήθεν απατεώνες μέλη του ουκρανικού ΔΣ που σχεδίαζαν τέτοιες μεγάλες επιθέσεις.

Για να ανακεφαλαιώσουμε όλα όσα έχουν μοιραστεί μέχρι στιγμής από τα Mainstream Media: οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον Zelensky, το GUR και άλλους ουκρανικούς θεσμούς- έχουν μάθει μέσω αυτών των μέσων ότι το Κίεβο ήταν υπεύθυνο για προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις- μερικές φορές τις αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων και διατάζουν τους πληρεξουσίους τους να αποσυρθούν- κάτι που πέτυχε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η Ουκρανία αποφάσισε τότε να μην επιτεθεί στο Νοβοροσίσκ- αλλά απέτυχε το καλοκαίρι του 2022, αφού υποτιθέμενα αχρεία μέλη του ουκρανικού IC βομβάρδισαν τότε τον Nord Stream II.

Με αυτό κατά νου, οι υποψίες ότι οι ΗΠΑ απέκρυψαν πιθανώς χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη τότε τρομοκρατική επίθεση στο Crocus, προκειμένου να μην αποκαλύψουν τις ουκρανικές πηγές και μεθόδους τους, αποκτούν πολύ περισσότερο νόημα. Οι επικεφαλής της FSB και του Συμβουλίου Ασφαλείας υποπτεύονταν ήδη την ουκρανική εμπλοκή, ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε το έθνος ότι οι επαφές των τρομοκρατών στη χώρα αυτή είχαν προετοιμάσει ένα "παράθυρο" για να περάσουν τα σύνορα, και οι ερευνητές μόλις ανακάλυψαν στοιχεία πως το Κίεβο τους πλήρωσε μέσω κρυπτονομισμάτων.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι "είναι προφανές πως είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επαγγελματική δράση χωρίς την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών οποιουδήποτε κράτους. Τέτοιες εκδηλώσεις έχουν πάντα χορηγούς, λόμπι που θέλουν να συνεχιστεί ο (ουκρανικός) πόλεμος". Δεδομένου ότι η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξοπλίζει την Ουκρανία, ψηφίζει κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ και δεν αναγνωρίζει την επανένωση της Κριμαίας, δεν υπάρχουν λόγοι να υποπτευθεί κανείς πως έχει απώτερα κίνητρα, οπότε τα λόγια του θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Μπροστά σε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι ΗΠΑ επέμειναν πεισματικά στον ισχυρισμό τους πως η Ουκρανία δεν ήταν υπεύθυνη, τον οποίο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε "ύποπτα" "εμμονικό". Η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα, είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει την αναφορά του Bloomberg ότι εσωτερικοί κύκλοι του Κρεμλίνου αμφιβάλλουν για την εμπλοκή της Ουκρανίας, η οποία ήταν αναμφισβήτητα μια αποπροσανατολιστική αφήγηση του IC, ως "τη μητέρα όλων των πλαστογραφιών". Η τάση είναι πως οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν τους πάντες ότι το Κίεβο δεν ήταν υπεύθυνο.

Όλα αυτά υποδηλώνουν πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Ουκρανία εμπλέκεται, αλλά φοβούνται τι μπορεί να κάνει η Ρωσία μόλις τα στοιχεία γίνουν αδιαμφισβήτητα. Για παράδειγμα, αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να μοιραστούν με τον κόσμο για να δικαιολογήσουν τη νομική μετατροπή της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας σε ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να προηγηθεί μιας άλλης επίθεσης. Μπορεί τελικά να συμβεί μια ρήξη και η κυβέρνηση να καταρρεύσει αμέσως μετά, όπως ακριβώς προειδοποίησε η Επιτροπή Πληροφοριών της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου πως μπορεί να συμβεί μέχρι το καλοκαίρι.

Αυτή η διαπίστωση προσθέτει πλαίσιο στη βόμβα των NYT, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ότι η CIA έμαθε για το σχέδιο στο Crocus κατασκοπεύοντας τους προστατευόμενούς της GUR, αλλά στη συνέχεια τους είπε να το ακυρώσουν. Ακριβώς όπως η GUR φέρεται να καθυστέρησε τη βομβιστική επίθεση στο Nord Stream II, έτσι και εκ των υστέρων φαίνεται πως καθυστέρησε αυτό το λουτρό αίματος, μόνο για να πραγματοποιήσει αργότερα και τα δύο, ανεξάρτητα από το αν είχαν εγκριθεί επίσημα ή αν έγιναν από απατεώνες μέλη της IC.

Η προαναφερθείσα εκδοχή των γεγονότων εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ διαβίβασαν μόνο αόριστες πληροφορίες στη Ρωσία, αφού υπέθεσαν πως η GUR δε θα προχωρούσε στην υλοποίηση του σχεδίου στο Crocus, αλλά η Ουάσινγκτον ήθελε ακόμη να δυσφημίσει την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας του αντιπάλου της, γι' αυτό και η προκλητική προειδοποίηση της πρεσβείας της εκείνη την εποχή. Αφού συνέβη η τρομοκρατική επίθεση και άρχισαν να συσσωρεύονται στοιχεία για την εμπλοκή της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ έκαναν γρήγορα παρεμβάσεις για τους πληρεξουσίους τους, επειδή φοβούνται τις συνέπειες της πιθανής στρατιωτικής αντίδρασης της Ρωσίας.

Δεν είναι σαφές τι σκεφτόντουσαν τα μέλη του αμερικανικού Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφοριών που μίλησαν στους NYT όταν είπαν στο εν λόγω μέσο να αναφέρει ότι οι υπηρεσίες τους απέκρυψαν λεπτομέρειες της επικείμενης τότε τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus από τη Ρωσία, προκειμένου να μην προδώσουν τις πηγές και τις μεθόδους τους, αλλά το ευρύτερο αφηγηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή η καίρια λεπτομέρεια εισήλθε στον παγκόσμιο διάλογο ρίχνει περισσότερα ερωτηματικά στην Ουκρανία. Φαίνεται όλο και πιο προφανές ότι το Κίεβο εμπλέκεται, και είναι πιθανότατα μόνο θέμα χρόνου να βρεθεί ένα όπλο που καπνίζει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail