Down and out: Πώς 5 μήνες γενοκτονικού πολέμου στη Γάζα παρέλυσαν την ισραηλινή οικονομία

Τον περασμένο μήνα, σε κάτι που οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες θεώρησαν ως καμπανάκι θανάτου για την ήδη ταλαιπωρημένη ισραηλινή οικονομία, ένας αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποβάθμισε την αξιολόγηση και τις προοπτικές του καθεστώτος.

Press TV Website Staff / Παρουσίαση Freepen.gr

Η υποβάθμιση από "σταθερή" σε "αρνητική", σύμφωνα με τη Moody's, είναι η άμεση συνέπεια του γενοκτονικού πολέμου του ισραηλινού καθεστώτος στη Λωρίδα της Γάζας και της πολιτικής αστάθειας στα κατεχόμενα εδάφη που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη δυσαρέσκεια και υποβόσκουσες διαμαρτυρίες.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του ισραηλινού καθεστώτος δημοσίευσε άλλη μια καταδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία η οικονομία του Τελ Αβίβ συρρικνώθηκε κατά σχεδόν ένα πέμπτο το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Εν μέσω της εξάντλησης των καταναλωτικών δαπανών, του εμπορίου και των επενδύσεων από τις 7 Οκτωβρίου, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Ισραήλ κατέγραψε πτώση 19,4% στον ετήσιο ρυθμό του κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023.

Το καθεστώς του Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου έναν καταστροφικό πόλεμο κατά των παράκτιων παλαιστινιακών εδαφών, με αφορμή την πρωτοφανή επιχείρηση " Al-Aksa Storm " υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Τις τελευταίες 156 ημέρες, περισσότεροι από 31.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πάνω από 14.000 παιδιά και σχεδόν 9.000 γυναίκες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Έχει επίσης προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Σύμφωνα με παρατηρητές, οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στη Γάζα έχουν γυρίσει άσχημα μπούμερανγκ για το καθεστώς εν μέσω εσωτερικών και εξωτερικών αναταραχών για το καθεστώς Νετανιάχου.

Εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινοί έφεδροι αναγκάστηκαν τους τελευταίους μήνες να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, ενώ πολλοί άλλοι έφυγαν πανικόβλητοι, εξαιτίας των οποίων μεγάλες βιομηχανίες έχουν σταματήσει.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι οξεία, καθώς πάνω από 350.000 έφεδροι έχουν υποχρεωθεί σε στρατιωτική θητεία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος αναφέρει πως ο νόμος έχει προκαλέσει "έντονη επιβράδυνση" της ισραηλινής οικονομίας, η οποία είχε αναπτυχθεί κατά περίπου 3% πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ξένες επενδύσεις έχουν επίσης ουσιαστικά τερματιστεί, καθώς οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να βάλουν τα χρήματά τους σε μια πυριτιδαποθήκη - τόσο λόγω του πολέμου στη Γάζα όσο και λόγω της εσωτερικής αναταραχής για το καθεστώς Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Εργασίας το Δεκέμβριο, περίπου 950.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του πολέμου, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί τώρα, καθώς η κατάσταση παραμένει επισφαλής και ο πόλεμος μαίνεται - τώρα στον έκτο μήνα του.

Πολυεθνικές μάρκες που συνδέονται με το ισραηλινό καθεστώς έχουν επίσης αντιμετωπίσει γενικευμένα μποϊκοτάζ τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες απώλειες. Πολλές εταιρείες προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από το καθεστώς.

Η εγχώρια οικονομία μετατρέπεται σε συντρίμμια

Κάθε τομέας της ισραηλινής οικονομίας - από την υψηλή τεχνολογία έως τη γεωργία, τον τουρισμό και τις διάφορες βιομηχανίες - έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον λυσσαλέο πόλεμο στη Γάζα, ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την επισφαλή κατάσταση.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ άλλες έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τις δραστηριότητές τους. Ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να ενταχθούν σε στρατιωτική θητεία, ενώ πολλοί άλλοι έχουν διαφύγει.

Μια έρευνα του Bloomberg τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η ισραηλινή οικονομία υπέστη μια από τις χειρότερες υφέσεις της ιστορίας της μετά την έναρξη του γενοκτονικού πολέμου κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, με τις επιχειρήσεις να σταματούν.

Το ΑΕΠ του καθεστώτος κατέρρευσε κατά 19,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, κάτι που σύμφωνα με την έκθεση ήταν χειρότερο από κάθε εκτίμηση στην έρευνα των αναλυτών της.

"Η δημοσίευση αναδεικνύει το βαθμό στον οποίο η ισραηλινή οικονομία έχει επηρεαστεί από τη σύγκρουση, ιδίως από την πλευρά της ιδιωτικής δραστηριότητας", αναφέρουν στην έκθεση οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, Tadas Gedminas και Kevin Daly.

Η ισραηλινή εφημερίδα Maariv, σε έκθεσή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε επίσης ότι η συνέχιση του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα συνέβαλε σε τεράστιες απώλειες για το καθεστώς τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

Ακολούθησε άλλο δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Walla, το οποίο επικαλέστηκε τον διευθυντή της ισραηλινής φορολογικής αρχής Σάι Αχαρόνοβιτς, ο οποίος δήλωσε πως οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα είναι "έξι φορές μεγαλύτερες" από το Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου (2006) και ότι περίπου μισό εκατομμύριο αιτήσεις αποζημίωσης έχουν κατατεθεί από όσους υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα, ο οποίος απέτυχε σε όλους τους δηλωμένους στόχους του, είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των φορολογικών εσόδων του καθεστώτος, την εκτίναξη του χρέους στα ύψη και την οικονομική ύφεση.

Το ΑΕΠ του καθεστώτος έχει επίσης δεχθεί σοβαρό πλήγμα, όπως πιστοποιείται από την έκθεση της Moody's το Φεβρουάριο, η οποία μείωσε την αξιολόγηση του καθεστώτος σε "Α2" και περιέγραψε τις πιστωτικές προοπτικές του ως "αρνητικές".

Ήταν η πρώτη φορά που υποβαθμίστηκε η οικονομική προοπτική του καθεστώτος, επισημαίνοντας το δυσθεώρητο κόστος του πολέμου που αποδεικνύεται όλο και περισσότερο μάταιος.

Ο πόλεμος, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει αποθαρρύνει τους δυνητικούς επενδυτές και έχει διαταράξει την αγορά εργασίας, ιδίως με την κλήση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Σε έκθεσή της το Νοέμβριο, η Τράπεζα του Ισραήλ ανέφερε πως η απουσία χιλιάδων εργαζομένων από τις δουλειές τους κοστίζει στην ισραηλινή οικονομία περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα, ή περίπου 6% του εβδομαδιαίου ΑΕΠ.
Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά μερικά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα.

Η τουριστική βιομηχανία του καθεστώτος έχει επίσης επηρεαστεί. Τα μηνιαία στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ αποκάλυψαν ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκαν μόνο 500 μονοήμερες επισκέψεις στα κατεχόμενα εδάφη, σε σύγκριση με 14.000 τον Ιανουάριο του 2023, σημειώνοντας δραστική μείωση κατά 96%.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία αποτελούσε σχεδόν το 3% του ΑΕΠ του καθεστώτος το 2019, πριν από την πανδημία. Το ποσοστό μειώθηκε στο 1,1 τοις εκατό το 2021 και έχει ουσιαστικά παραλύσει από τις 7 Οκτωβρίου.

Η ισραηλινή εφημερίδα Calcalist ανέφερε τον Ιανουάριο πως περίπου 900.000 τουρίστες αναμενόταν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα εδάφη τους τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Ο αριθμός μειώθηκε σε 190.000 επειδή πολλοί από αυτούς επέλεξαν να μην ταξιδέψουν. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί απότομα και τώρα.

"Ο πόλεμος (στη Γάζα) ήταν ένα τεράστιο σημείο ρήξης για την (ισραηλινή) οικονομία, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη", ανέφερε το Δεκέμβριο ο καθηγητής Benjamin Bental από το Κέντρο Μελετών Κοινωνικής Πολιτικής Taub στην ιστοσελίδα The Median Line.

"Υπάρχουν τεράστιες συνέπειες που ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το τέλος τους".

Μια ανάλυση της RAND το 2015 υπολόγισε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος οποιασδήποτε σύγκρουσης μεταξύ του ισραηλινού καθεστώτος και της Παλαιστίνης τα επόμενα δέκα χρόνια θα ανέλθει σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Daniel Ege, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Οικονομίας και Εθνικής Ασφάλειας στην RAND Corporation, ο οποίος συνέταξε εκείνη την έκθεση, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο έκανε μια νέα εκτίμηση.

"Για το Ισραήλ, το 90% του οικονομικού σοκ θα προέλθει από τις έμμεσες επιπτώσεις: μειωμένες επενδύσεις, διαταραγμένη αγορά εργασίας και επιβραδυνόμενη αύξηση της παραγωγικότητας. Οι ιδιαιτερότητες αυτής της τρέχουσας κρίσης θα διαφέρουν, φυσικά, από το μοντέλο μας και το παρελθόν", έγραψε.

Τα ισραηλινά λιμάνια πλήττονται περισσότερο

Τους τελευταίους πέντε μήνες, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα κατεχόμενα εδάφη έχουν στερέψει, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αχρηστευτεί, οι φάρμες έχουν καταστραφεί, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και τα λιμάνια έχουν αδειάσει.

Κολοσσιαίες απώλειες έχουν καταγραφεί στα λιμάνια που έχουν καταληφθεί από το ισραηλινό καθεστώς, με κυριότερο το λιμάνι Umm Al-Rashrash (Eilat), το οποίο κατέγραψε μείωση της κίνησης κατά 90% και άμεσες απώλειες ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Όλα τα φορτία που φθάνουν στο Εϊλάτ μέσω του στενού Bab el-Mandeb από την Άπω Ανατολή, δηλαδή την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία, δε μεταφέρονται πλέον, επειδή τα πλοία φοβούνται να περάσουν από το στενό Bab el-Mandeb", δήλωσε στα τέλη Ιανουαρίου ο Gideon Golber, διευθύνων σύμβουλος της λιμενικής εταιρείας του Εϊλάτ.

Η εταιρεία του Golber ασχολείται κυρίως με την εισαγωγή αυτοκινήτων και την εξαγωγή καλιολιπασμάτων και πριν από τις 7 Οκτωβρίου, 50.000 καινούργια αυτοκίνητα ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι. Οι ενέργειες του στρατού της Υεμένης για την υποστήριξη της Γάζας έχουν ουσιαστικά σταματήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο πολυσύχναστο λιμάνι.

"Αν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, θα φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου δε θα υπάρχουν πλοία στο λιμάνι", ανέφερε ο ίδιος στο Reuters, αναφερόμενος στις επιπτώσεις των γεγονότων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το λιμάνι του Εϊλάτ έχει επίσης χτυπηθεί με πυραύλους τόσο από τον στρατό της Υεμένης όσο και από τις ιρακινές ομάδες αντίστασης, προκαλώντας σοκ και φόβο στους επενδυτές και τους πλοιοκτήτες εκεί.

Τα δύο άλλα μεγάλα διεθνή λιμάνια που κατέχονται από το Ισραήλ, η Χάιφα και το Άσντοντ, το ένα τρίτο των μεταφορών των οποίων εξαρτάται από την Ερυθρά Θάλασσα, έχουν επίσης καταγράψει μεγάλες απώλειες, με μείωση της μεταφόρτωσης κατά 70%.

Ο στρατός της Υεμένης έχει πραγματοποιήσει σειρά επιχειρήσεων εναντίον πλοίων που συνδέονται με το ισραηλινό καθεστώς ή τους δυτικούς υποστηρικτές του, κυρίως τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Γάζας.

Οι επιχειρήσεις ανάγκασαν τους τελευταίους μήνες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες που κάνουν εμπόριο με το ισραηλινό καθεστώς να αποφύγουν την στρατηγική θαλάσσια οδό, προκαλώντας τεράστιες απώλειες για το καθεστώς.

Εν μέσω της συνέχισης των επιχειρήσεων του στρατού της Υεμένης κατά των πλοίων που συναλλάσσονται με το ισραηλινό καθεστώς στην Ερυθρά Θάλασσα, αναμένεται ότι οι απώλειες θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ έχει επίσης πραγματοποιήσει επιθέσεις στα κατεχόμενα από το Ισραήλ λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων της Χάιφα και του Άσντοντ, καθώς και στα φυσικά αποθέματα της Μεσογείου.

Το λιμάνι της Χάιφα (που βρίσκεται στη Μεσόγειο) πιστεύεται πως αποθηκεύει περίπου το 90% των βασικών εμπορευμάτων που προορίζονται για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι δραστηριότητες του στρατηγικού λιμανιού αναλήφθηκαν από τον ινδικό επιχειρηματικό όμιλο Adani Group τον Φεβρουάριο, μήνες αφότου η κοινοπραξία Adani Ports and Special Economic Zone και ο ισραηλινός όμιλος Gadot Group κέρδισαν τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή του έναντι του ποσού-μαμούθ 1,18 δισ. δολαρίων.

Λίγες μόνο ημέρες αφότου η παλαιστινιακή αντίσταση ξεκίνησε την άνευ προηγουμένου επιχείρησή της κατά του κατοχικού καθεστώτος στις 7 Οκτωβρίου, οι μετοχές της Adani υποχώρησαν κατά 4,5%, προκαλώντας συναγερμό και ανησυχία στους επενδυτές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ινδική εταιρεία έχει υποστεί ιλιγγιώδεις ζημίες τους τελευταίους πέντε μήνες και οι εικασίες για τερματισμό του συμβολαίου, λόγω του υψηλού κόστους, είναι έντονες.

Το λιμάνι του Ασντόντ, κοντά στα σύνορα της Γάζας με τα κατεχόμενα εδάφη, διαχειρίζεται περίπου το 40% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου του ισραηλινού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών και των εξαγωγών, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Εξοπλισμένο με το στρατιωτικό σύστημα Iron Dome, το λιμάνι του Ασντόντ έχει πληγεί σοβαρά εν μέσω του πολέμου κατά της Γάζας, με το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου να εκτρέπεται σε άλλα λιμάνια που κατέχονται από το Ισραήλ, τα οποία επίσης έχουν ερημώσει τον τελευταίο καιρό.

Ένα από τα πρώτα πλοία που εκτράπηκε από το Άσντοντ προς τη Χάιντα τον περασμένο Οκτώβριο ήταν το ταϊβανέζικο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Evergreen Line, το οποίο επικαλέστηκε "συνεχιζόμενη επισφαλή κατάσταση" εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Από τότε πολλά, σχεδόν όλα τα πλοία έχουν αποφύγει το λιμάνι, μετατρέποντάς το σε ένα έρημο και άγονο νησί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνολική ζημιά στην ισραηλινή οικονομία ποικίλλει ανάλογα με τις εκτιμήσεις και φτάνει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ υπολογίζεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για την πλήρη ανάκαμψη, κάτι που μοιάζει πολύ απίθανο.

Στρατιωτικό μποϊκοτάζ και μποϊκοτάζ όπλων

Η οικονομία του ισραηλινού καθεστώτος εξαρτιόταν ανέκαθεν σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο και τις εισαγωγές, ιδίως στρατιωτικού εξοπλισμού, γεγονός που καθιστά τον πολυδιαφημισμένο στρατό του καθεστώτος ευάλωτο στο ξένο μποϊκοτάζ.

Η ταλαιπωρημένη στρατιωτική βιομηχανία του Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις εισαγωγές, καθώς η κοινωνία των πολιτών, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια σε πολλές χώρες θέλουν να αποτρέψουν τις εξαγωγές όπλων προς το καθεστώς.

Οι αποφάσεις επηρεάστηκαν εν μέρει από την προσωρινή απόφαση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις αρχές Φεβρουαρίου, διατάσσοντας το ισραηλινό καθεστώς να σταματήσει τη γενοκτονία του στη Γάζα.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στα τέλη του περασμένου μήνα, λέγοντας ότι οποιαδήποτε μεταφορά όπλων ή πυρομαχικών στο Ισραήλ που θα χρησιμοποιούνταν στη Γάζα θα "παραβίαζε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο".

Ο αντίκτυπος της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου ήταν σαφώς ορατός. Ένα δικαστήριο στην Ολλανδία διέταξε στις 12 Φεβρουαρίου την ολλανδική κυβέρνηση να σταματήσει την εξαγωγή εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο καθεστώς Νετανιάχου.

Το Εφετείο της Χάγης διαπίστωσε πως υπήρχε "σαφής κίνδυνος" τα αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιεί το ισραηλινό καθεστώς, ορισμένα εξαρτήματα των οποίων εξάγονται από την Ολλανδία, να επιτρέψουν τη διάπραξη "σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου" κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Οι δικαστές έκριναν ότι "το Ισραήλ δε λαμβάνει επαρκώς υπόψη του τις συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας όταν πραγματοποιεί τις επιθέσεις του".

Οι επιθέσεις του Ισραήλ προκάλεσαν δυσανάλογο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών", κατέληξαν οι Ολλανδοί δικαστές.

Η Βρετανία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων του ισραηλινού καθεστώτος, η οποία κατασκευάζει το 15% των εξαρτημάτων του F-35, έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις των ομάδων για τα δικαιώματα να τερματίσει τις εξαγωγές. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έδωσε επίσης το πράσινο φως για τις αποστολές όπλων την περασμένη εβδομάδα, απορρίπτοντας υπόθεση που είχαν καταθέσει ορισμένες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ιταλία, ωστόσο, έχει ήδη ανακοινώσει τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων της στο ισραηλινό καθεστώς.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πως η χώρα του σταμάτησε όλες τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Τελ Αβίβ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας υποστήριξε επίσης ότι η χώρα του δεν έχει πουλήσει όπλα στο Ισραήλ μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και πρόσθεσε πως ισχύει πλέον εμπάργκο όπλων.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell, κατά τα άλλα ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, έχει επίσης τους τελευταίους μήνες εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στο καθεστώς του Τελ Αβίβ, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την έγκριση από την κυβέρνησή του όπλων αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.

"Λοιπόν, αν πιστεύετε πως σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως θα έπρεπε να παρέχετε λιγότερα όπλα για να αποτρέψετε να σκοτωθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι", δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα.

Η Itochu, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε επίσης ότι τερματίζει τη συνεργασία της με την Elbit Systems, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων του ισραηλινού καθεστώτος, λόγω της γενοκτονίας στη Γάζα.

Ο οικονομικός διευθυντής της Itochu, Tsuyoshi Hachimura, επικαλέστηκε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου ως λόγο για τον τερματισμό του μνημονίου κατανόησης (MoU) που υπεγράφη μεταξύ της Itochu, της Elbit και της Nippon Aircraft Supply τον περασμένο Μάρτιο.

Η Elbit είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός εργολάβος που ανήκει στο καθεστώς του Τελ Αβίβ με μερίδιο 85% στην παραγωγή επίγειου εξοπλισμού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η Ιαπωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο.

Η εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει κακή φήμη για τη δοκιμή νέων όπλων σε Παλαιστίνιους πολίτες, καθώς και για περιπτώσεις δωροδοκίας σε όλο τον κόσμο, πολλαπλές αποτυχίες των συστημάτων της σε δοκιμές επί του σκάφους κ.λπ.

Λόγω του ακτιβισμού του μποϊκοτάζ, η Elbit έχει χάσει διεθνή συμβόλαια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια, ιδίως από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Πολλά από τα εργοστάσιά της είτε έκλεισαν είτε διακόπηκαν από ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά το ξέσπασμα του γενοκτονικού πολέμου στη Γάζα, μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας με την Elbit τερματίστηκε επίσης από τη βραζιλιάνικη πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Μποϊκοτάζ μεγάλων εμπορικών σημάτων

Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο ιστότοπος Press TV δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με παγκόσμιες εταιρείες με στενούς δεσμούς με το ισραηλινό καθεστώς που αντιμετωπίζουν μποϊκοτάζ εν μέσω του γενοκτονικού πολέμου του καθεστώτος στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν ξεκινήσει παγκόσμιες εκστρατείες που καλούν σε μποϊκοτάζ των ισραηλινών και διεθνών εταιρειών και εμπορικών σημάτων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη γενοκτονία της Γάζας.

Οι εταιρείες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μποϊκοτάζ περιλαμβάνουν τη Siemens, η οποία είναι συνένοχη στο σχέδιο εποικιστικής-αποικιοκρατίας του καθεστώτος μέσω του EuroAsia Interconnector- τη Hewlett Packard, η οποία βοηθά το καθεστώς να λειτουργήσει βιομετρικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τον περιορισμό της μετακίνησης των Παλαιστινίων- την AXA Divest, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις τράπεζες που διοικούνται από το ισραηλινό καθεστώς- την Puma, έναν γίγαντα υποδημάτων που είναι χορηγός του ισραηλινού ποδοσφαίρου.

Κολοσσοί τροφίμων και ποτών, όπως τα McDonalds και τα Starbucks, έχουν επίσης καταγράψει τεράστιες απώλειες.

Η Starbucks, η πολυεθνική αλυσίδα καφενείων και ψητοπωλείων με έδρα το Σιάτλ, έχει καταγράψει απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της παγκόσμιας εκστρατείας μποϊκοτάζ, η οποία απέκτησε δυναμική αφού η εταιρεία ανέλαβε δράση κατά των συνδικάτων των εργαζομένων λόγω της φιλοπαλαιστινιακής της στάσης.

Ο μακροχρόνιος διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, Howard Schultz, είναι γνωστό ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής του ισραηλινού καθεστώτος. Ο Schultz έχει στο παρελθόν καυχηθεί πως είναι ενεργός σιωνιστής και συνεργάστηκε στενά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και ριζοσπαστικές σιωνιστικές ομάδες εποίκων, για τις οποίες μάλιστα έλαβε και βραβεία.

Το Δεκέμβριο του 2013 αναφέρθηκαν ζημίες ύψους περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός έχει πλέον εκτοξευθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η εκστρατεία μποϊκοτάζ εντείνεται.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γίγαντας λιανικής AlShaya Group, ο οποίος κατέχει τα δικαιώματα λειτουργίας των Starbucks στη Δυτική Ασία, ανακοίνωσε μείωση προσωπικού, επικαλούμενος "δύσκολες εμπορικές συνθήκες κατά τους τελευταίους έξι μήνες".

Η McDonald's έχει επίσης πληγεί από την εκστρατεία μποϊκοτάζ. Η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την πρώτη τριμηνιαία αστοχία στις πωλήσεις της εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, στέλνοντας τις μετοχές της εταιρείας σε πτώση περίπου 4%.

Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι οι απώλειες αντανακλούν "τις επιπτώσεις του πολέμου" στη Γάζα, όπου το ισραηλινό καθεστώς διεξάγει αμείλικτους βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου.

"Όσο διαρκεί αυτή η σύγκρουση, αυτός ο πόλεμος, δεν κάνουμε κανένα σχέδιο, δεν περιμένουμε να δούμε κάποια σημαντική βελτίωση σε αυτό", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald's Κρις Κεμπτσίνσκι στους επενδυτές.

"Είναι μια ανθρώπινη τραγωδία αυτό που συμβαίνει και νομίζω πως αυτό βαραίνει μάρκες όπως η δική μας".

Ο Ίαν Μπόρντεν, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος επηρέασε σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα του γίγαντα fast food στην περιοχή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Οι εκστρατείες κατά της McDonald's, της Starbucks και άλλων πολυεθνικών εμπορικών σημάτων έχουν επεκταθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων σε περιφερειακές χώρες όπως η Ιορδανία, το Κουβέιτ και το Μαρόκο.

Οι εργαζόμενοι στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Google και Amazon έχουν επίσης εντείνει τις πιέσεις προς τις εταιρείες τους να διακόψουν τους δεσμούς τους με το ισραηλινό καθεστώς, με τους εργαζόμενους της Google να ζητούν επίσης τον τερματισμό του Project Nimbus, στο πλαίσιο του οποίου η εταιρεία τεχνολογίας προμηθεύει τεχνολογία στον ισραηλινό στρατό για σκοπούς παρακολούθησης.

Οι δυνατότητες επέκτασης της εκστρατείας μποϊκοτάζ παραμένουν μεγάλες, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας σε χώρες που θεωρούνται βασικοί εμπορικοί εταίροι του Ισραήλ, καθώς και από την κοινή γνώμη στις χώρες αυτές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail