Ρωσικά drones των 500 δολαρίων καταστρέφουν αμερικανικά άρματα μάχης αξίας 10.000.000 - NYT

Global Look Press / IMAGO / Antti Aimo-Koivisto
Freepen.gr - Τα ακριβά αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams που παραδόθηκαν στην Ουκρανία πέφτουν όλο και περισσότερο θύματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κοστίζουν μόνο ένα κλάσμα της αξίας των πρώτων, ανέφεραν οι New York Times το Σάββατο. Ακόμη και "ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος" δεν είναι άτρωτο στις επιθέσεις, ανέφερε.

Τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης που προμήθευσαν οι ΗΠΑ από τα 31 που παρείχε η Ουάσινγκτον έχουν ήδη καταστραφεί από τη Ρωσία, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι άλλα τρία υπέστησαν "μέτριες ζημιές".

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άρματα έχουν καταστραφεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι πρώτης όψεως (FPV), γνωστά και ως loitering munitions. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ικανά να κάνουν ελιγμούς πριν χτυπήσουν τους στόχους τους.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση όμως, ένα άρμα Abrams εξουδετερώθηκε σε μονομαχία με ένα ρωσικό άρμα μάχης T-72B3. Ο ρωσικός στρατός έχει δημοσιεύσει πάνω από δώδεκα βίντεο, τα περισσότερα τραβηγμένα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που δείχνουν την καταστροφή εξοπλισμού που προμηθεύουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους NYT, τα τανκς αποδείχθηκε πως "εξουδετερώνονται ευκολότερα από εκρηκτικά drones από ό,τι είχαν αρχικά υποθέσει ορισμένοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες". Το μέσο ενημέρωσης επικαλείται τον Αυστριακό ιστορικό και στρατιωτικό εμπειρογνώμονα συνταγματάρχη Markus Reisner, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση "απίστευτη". Η εφημερίδα περιέγραψε επίσης τα ρωσικά UAV ως "εξαιρετικά ακριβή, χαμηλού κόστους δολοφόνους τεθωρακισμένων".

Η ακρίβεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ξεπερνά το 90%, ανέφεραν οι NYT, προσθέτοντας πως είναι επίσης σε θέση να πλήξουν βαριά θωράκιση στα πιο αδύναμα σημεία της. Τα UAV "μπορεί να κοστίζουν μόλις 500 δολάρια", ανέφερε η εφημερίδα, και είναι ικανά να "εξουδετερώσουν ένα άρμα Abrams αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων". Η εφημερίδα σημείωσε ότι δεν υπάρχει "εύκολος, ή μοναδικός" τρόπος για την άμυνα ενός άρματος ενάντια σε επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail