RT |
Οι Ισραηλινοί Άραβες απαλλάσσονται κανονικά από την στρατιωτική θητεία που είναι υποχρεωτική για όλους. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες έχουν εγγραφεί στις IDF, αν και ο αριθμός τους ήταν ασήμαντος. Τα τελευταία χρόνια, η τάση αυτή έχει αλλάξει και το 2021 περισσότεροι από χίλιοι μουσουλμάνοι Άραβες υπηρέτησαν στις τάξεις του.
Από την Ελίζαμπεθ Μπλέιντ, ανταποκρίτρια του RT στη Μέση Ανατολή - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr
Με την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα να συμπληρώνει έξι μήνες, η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στους αξιωματούχους της Δυτικής Ιερουσαλήμ να τερματίσουν τον πόλεμο.
Μαζικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου έχουν γίνει συνήθεις σε κράτη όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Η θετική αντίληψη για το Ισραήλ στις ΗΠΑ έχει μειωθεί από το προηγούμενο 68% του 2023 στο σημερινό 58%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Παρόμοια τάση καταγράφεται και στα αραβικά κράτη, όπου η φήμη του Ισραήλ έχει υποχωρήσει, με το 89% να απορρίπτει την ιδέα της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ λόγω της αιματηρής στρατιωτικής εκστρατείας του στη Γάζα.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι αυτό δε συνέβαινε στο εσωτερικό του Ισραήλ εντός του ίδιου του αραβικού πληθυσμού του. Το Νοέμβριο του 2023, λίγο μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς στις νότιες κοινότητες της χώρας, όπου σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, μια δημοσκόπηση αποκάλυψε πως το 70% των Αράβων Ισραηλινών αισθανόταν σύνδεση με το κράτος και ότι τα προβλήματα του Ισραήλ αφορούσαν και αυτούς. Συγκριτικά, τον Ιούνιο του 2023, μόνο το 48% των Ισραηλινών Αράβων είχε εκφράσει αυτή την άποψη.
Αυτό το συναίσθημα μεταφράστηκε επίσης σε μια ώθηση του αριθμού των Ισραηλινών Αράβων που εγγράφηκαν για στρατιωτική θητεία.
Ο ισραηλινός νόμος δεν επιβάλλει τη θητεία στις IDF στους Ισραηλινούς Άραβες, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένα μέλη της κοινότητας έχουν υπηρετήσει.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί Άραβες επιλέγουν την στρατιωτική θητεία. Ενώ το 2018 και το 2019, μόνο 436 και 489 Άραβες υπηρέτησαν στις IDF, αντίστοιχα, το 2020 περισσότεροι από 600 φόρεσαν την στολή.
Μέχρι το 2021, ο αριθμός των Αράβων στρατιωτών είχε φθάσει τους χίλιους, συμπεριλαμβανομένων των μάχιμων μονάδων, ενώ ο μαίνεται πόλεμος στη Γάζα έδωσε άλλη μια ώθηση στους αριθμούς.
Ο Yusef Hadad, ένας Ισραηλινός Άραβας από την πόλη Ναζαρέτ στο βόρειο Ισραήλ, είναι επίσης ένας από εκείνους που αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ.
Το 2003, όταν ήταν 18 ετών, πήγε να υπηρετήσει σε μια επίλεκτη μονάδα μάχης που ονομάζεται Golani και τρία χρόνια αργότερα στάλθηκε στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ διεξήγαγε πόλεμο σε αντίποινα για την απαγωγή δύο ισραηλινών στρατιωτών από μαχητές της Χεζμπολάχ, μιας σιιτικής πολιτοφυλακής που συνδέεται με το Ιράν.
Ενώ πολεμούσε στις τάξεις των IDF, τραυματίστηκε και έχασε ένα πόδι, αλλά λέει πως δε μετάνιωσε ποτέ που υπηρέτησε το κράτος του Ισραήλ.
"Ο λόγος που αποφάσισα να πάω και να υπηρετήσω ήταν επειδή ο στρατός μας ονομάζεται IDF, δηλαδή Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, και όχι JDF, Εβραϊκές Δυνάμεις Άμυνας. Αυτός ο στρατός είναι για όλους και μας προστατεύει όλους, Εβραίους και Άραβες. Έτσι, υπηρετώντας εκεί, υπηρετώ όχι μόνο την κοινότητά μου, αλλά και όλους τους λαούς του Ισραήλ".
Αναπολώντας τις μέρες του στην στολή, ο Χαντάντ λέει ότι αντιμετώπισε ανάμεικτες αντιδράσεις. Κατά καιρούς τον εκφόβιζαν, τον παρενοχλούσαν και τον αποκαλούσαν προδότη επειδή παραμέλησε την παλαιστινιακή υπόθεση και επειδή τάχθηκε στο πλευρό του εκείνου που πολλοί θεωρούσαν κατακτητή. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι, λέει, δεν κατάφεραν ποτέ να κάμψουν την αποφασιστικότητα και το πνεύμα του.
"Ποτέ δεν ντράπηκα για την απόφασή μου και κάθε φορά που επέστρεφα στο σπίτι μου από τη βάση, φρόντιζα να φοράω την στολή μου και θυμάμαι πως τα παιδιά με πλησίαζαν για να μου κάνουν ερωτήσεις", είπε στο τηλέφωνο.
"Εκείνη την εποχή η πράξη μου ήταν μοναδική. Στην ίδια μου την οικογένεια ήμουν ο πρώτος που το έκανε. Αλλά άνοιξα το δρόμο για πολλούς. Η αδελφή μου γράφτηκε αμέσως μετά από μένα", πρόσθεσε.
Σήμερα, λόγω του τραυματισμού του στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου, ο Χαντάντ δεν μπορεί να υπηρετήσει στην εφεδρεία, αλλά αφιερώνει τον χρόνο του στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Τον έχουν δει σε στούντιο να συζητά με φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές, συχνά συγκρουόμενος μαζί τους χωρίς να μασάει τα λόγια του. Περιοδεύει σε όλο τον κόσμο με διαλέξεις που προωθούν το Ισραήλ, για τις οποίες συχνά δέχεται σφαλιάρες και επιπλήξεις.
Όσο όμως συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τον δικαιολογήσει. Ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα έχει ήδη ξεπεράσει τους 30.000 ανθρώπους. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, πολλοί άλλοι αγνοούνται, ενώ το 80% των κτιρίων έχει καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.
Οι ενέργειες ορισμένων στρατιωτών των IDF δεν βοηθούν ούτε τις προσπάθειες υπεράσπισης του Hadad. Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με viral βίντεο με Ισραηλινούς μαχητές να καταστρέφουν έπιπλα, να λεηλατούν περιουσίες και να εξευτελίζουν αμάχους - ενέργειες που έχουν προκαλέσει διεθνή σάλο. Ο Χαντάντ καταδικάζει τις ενέργειες αυτών των ατόμων, που "αντιβαίνουν στην ηθική των IDF" και είναι βέβαιος ότι θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν για τις πράξεις τους.
"Είμαστε μια μικρή χώρα εννέα εκατομμυρίων ανθρώπων και σχεδόν κάθε οικογένεια στο Ισραήλ επηρεάστηκε από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Έτσι, ορισμένοι στρατιώτες ενεργούν από θυμό και επιθυμία εκδίκησης. Είναι ατυχές αλλά μάλλον μια φυσική αντίδραση", εξήγησε.
"Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πνεύμα των IDF - από τον πιο χαμηλόβαθμο στρατιώτη και μέχρι τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματικό - είναι διαφορετικό. Θεωρούμαστε ένας από τους πιο ηθικούς στρατούς στον κόσμο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη βλάπτουμε τους αμάχους".
Τα στατιστικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν μια διαφορετική εικόνα. Από τους 30.000 νεκρούς στη Γάζα, οι 10.000 ήταν τρομοκράτες σύμφωνα με τις IDF. Οι υπόλοιποι 20.000 ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.
Αλλά ο Χαντάντ λέει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - τα οποία είναι γενικά εχθρικά προς το Ισραήλ - παραπλανούνται από τις πληροφορίες που τροφοδοτούνται από τη Χαμάς.
"Όταν τους λέω ότι οι IDF σκότωσαν 10.000 τρομοκράτες, δεν με πιστεύουν. Αλλά συνεχίζουν και παραθέτουν τους αριθμούς του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας που ελέγχεται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Τι σημαίνει αυτό; Προτιμούν να πιστέψουν μια τρομοκρατική ομάδα παρά έναν από τους πιο ηθικούς στρατούς στον κόσμο; Αυτό είναι υποκρισία", συλλογίστηκε ο ακτιβιστής.
Ο Χαντάντ πιστεύει πως αυτή η προκατειλημμένη προσέγγιση απέναντι στο Ισραήλ βλάπτει την αξιοπιστία των ειδησεογραφικών δικτύων που "δεν δίνουν στους τηλεθεατές τους αξιόπιστες πληροφορίες" για την πραγματικότητα επί τόπου. Δεν μιλούν για τη συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Αράβων που υπάρχει στο Ισραήλ. Ούτε αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών Αράβων μιλάει κατά της Χαμάς και των φρικτών εγκλημάτων της.
Για τις προσπάθειες υπεράσπισής του, ο Χαντάντ έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ο de facto υπουργός δημόσιας διπλωματίας του Ισραήλ. Ο ίδιος όμως δηλώνει πως βρίσκεται μακριά από την πολιτική, ειδικά την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται ακόμη και 134 Ισραηλινοί όμηροι βρίσκονται ακόμη αιχμάλωτοι στη Γάζα.
"Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην υποστήριξη των IDF και στην επιστροφή των ομήρων. Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια... όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά".