Ο Kuleba προτρέπει την Ινδία να τερματίσει τη "σοβιετική κληρονομιά" των στενών δεσμών της με τη Μόσχα

Λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba προέτρεψε την Ινδία να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, που αποτελούν "σοβιετική κληρονομιά", ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ινδία Eric Garcetti, σχολιάζοντας τη φερόμενη εμπλοκή ενός κυβερνητικού αξιωματούχου στο σχέδιο δολοφονίας με στόχο τον αυτονομιστή Χαλιστανό Gurpatwant Singh Pannun, προειδοποίησε το Νέο Δελχί να μην περάσει μια "απαράδεκτη κόκκινη γραμμή".

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Κουλέμπα έφτασε στην Ινδία στις 28 Μαρτίου για δύο επισκέψεις στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να συγκεντρώσει υποστήριξη από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Μετά την άφιξή του στο Νέο Δελχί, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ινδία "είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης στον κόσμο και χρειαζόμαστε την Ινδία για να αποκαταστήσει τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία". Τα λόγια αυτά δεν αποτελούν μόνο αναγνώριση της αυξανόμενης σημασίας της Ινδίας, αλλά και μέρος μιας επίθεσης γοητείας μετά τις αδικαιολόγητες επικρίσεις του Κιέβου προς τη χώρα της Νότιας Ασίας τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Κουλέμπα επέκρινε την Ινδία το 2022 για την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Άλλαξε στάση λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του στο Νέο Δελχί, λέγοντας στην εφημερίδα The Times of India ότι το Κίεβο δεν ήταν εναντίον της οικονομικής δέσμευσης της Ινδίας με τη Ρωσία, αλλά πως "η κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία είναι η χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας".

Αφού εξαπάτησε την Ινδία ισχυριζόμενος ότι δεν είναι αντίθετη με τις οικονομικές δεσμεύσεις με τη Ρωσία, ο Kuleba δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times: "Η συνεργασία μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σοβιετική κληρονομιά. Αλλά αυτή δεν είναι η κληρονομιά που θα διατηρηθεί για αιώνες- είναι μια κληρονομιά που εξατμίζεται".

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη πως η σοβιετική κληρονομιά των δεσμών Μόσχας-Νέου Δελχί εξατμίζεται- αντίθετα, η εταιρική σχέση ενισχύεται περαιτέρω.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, το Νέο Δελχί έχει δεχτεί καταιγισμό επικρίσεων από τη Δύση επειδή παρέμεινε ουδέτερο, ενώ εμβάθυνε τους εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα, καθώς οι δυτικές κυρώσεις απέτυχαν να καταρρεύσουν τη ρωσική οικονομία. Με τον πόλεμο να διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο του και τις επικρίσεις προς την Ινδία να έχουν ως επί το πλείστον σταματήσει, ακόμη και από τον ίδιο τον Κουλέμπα, είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι η σοβιετική κληρονομιά έχει "εξατμιστεί".

Οι Ινδοί θυμούνται έντονα ότι οι ΗΠΑ παραδοσιακά ευνοούσαν το Πακιστάν εις βάρος της Ινδίας και πως, παρόλο που σήμερα υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα για την αντιμετώπιση της Κίνας, αυτό δεν σημαίνει ότι το Νέο Δελχί υπόκειται τώρα πλήρως στα συμφέροντα και τις ιδιοτροπίες της Ουάσιγκτον. Αποδείξεις των αμερικανικών κυριαρχικών προσπαθειών κατά της Ινδίας παρατηρούνται με την πρόσφατη προειδοποίηση του πρέσβη των ΗΠΑ για "κόκκινη γραμμή".

Καμία κυβέρνηση ή υπάλληλός της δεν μπορεί να εμπλέκεται στην υποτιθέμενη δολοφονία πολίτη άλλης χώρας, κάτι που αποτελεί "απλώς μια απαράδεκτη κόκκινη γραμμή", δήλωσε ο Garcetti σε μια ευθεία αναφορά στην υποτιθέμενη συνωμοσία δολοφονίας του Gurpatwant Singh Pannun, ενός δικηγόρου με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος επιδιώκει τον αυτονομισμό των Σιχ στη βορειοδυτική Ινδία, γνωστό και ως Χαλιστάν.

Στη συνέντευξή του στο ANI στις 31 Μαρτίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ πρόσθεσε: "Οποιαδήποτε χώρα, που έχει ένα ενεργό μέλος της κυβέρνησής της να εμπλέκεται σε μια δεύτερη χώρα προσπαθώντας να δολοφονήσει έναν από τους πολίτες της. Αυτό είναι, νομίζω, συνήθως μια κόκκινη γραμμή για κάθε χώρα. Αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα κυριαρχίας. Αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα δικαιωμάτων".

Παρά το γεγονός πως ο Gurpatwant Singh Pannun διατυπώνει συνεχείς απειλές κατά της Ινδίας και του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και αναγνωρίζεται ως τρομοκράτης από τις ινδικές αρχές, απολαμβάνει διπλή υπηκοότητα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

"Η θέση της κυβέρνησής μου είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, μας δόθηκαν ορισμένες πληροφορίες τις οποίες διερευνούμε", δήλωσε ο Jaishankar, τονίζοντας το ενδιαφέρον της Ινδίας για τη δική της ασφάλεια στο θέμα αυτό. "Έτσι, καθώς και όταν έχουμε κάτι να πούμε σχετικά με την έρευνα, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να μιλήσουμε γι' αυτό. Σε αυτό το σημείο, πέρα από το γεγονός ότι διεξάγεται έρευνα, δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να πούμε".

Σημειώνεται ότι τα σχόλια του Garcetti έρχονται καθώς οι αμερικανικές αρχές επέτρεψαν στους εξτρεμιστές υπέρ του Χαλιστάν να πραγματοποιήσουν άλλο ένα δημοψήφισμα για το Χαλιστάν στην Καλιφόρνια στις 31 Μαρτίου, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Ινδίας να τερματίσει αυτές τις επιθέσεις κατά της κυριαρχίας της.

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ υποθάλπουν αυτονομιστές Σιχ που αναγνωρίζονται ως τρομοκράτες από το Νέο Δελχί, αλλά στη συνέχεια εκδίδουν "κόκκινες γραμμές", ενώ παράλληλα προτρέπουν την Ινδία να εγκαταλείψει τους βαθιά ριζωμένους δεσμούς της με τη Μόσχα. Προσθέτοντας προσβολή στον τραυματισμό, ο πληρεξούσιος των ΗΠΑ Κουλέμπα προσπάθησε επίσης να αποτρέψει την Ινδία από τη Ρωσία, δηλώνοντας πως "βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σοβιετική κληρονομιά", γεγονός που υπονοεί ψευδώς ότι δεν υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ή αμοιβαία συμφέροντα στις σχέσεις τους σήμερα.

Καθώς η Ινδία συνεχίζει να ανεβαίνει, η Ουάσινγκτον και οι πιο ένθερμοι πληρεξούσιοι της θα συνεχίσουν να αερίζουν και να ανταγωνίζονται απαλά τη χώρα της Νότιας Ασίας, αλλά δεν θα πιέζουν αρκετά, όσο η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν οι κορυφαίες προτεραιότητες. Παρ' όλα αυτά, αυτό που δείχνει είναι πως παρόλο που οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δεν έχουν υπόψη τους τα συμφέροντα της Ινδίας, εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την Ινδία ως σημαντικό παράγοντα στον 21ο αιώνα και την ανάγκη να έχουν την υποστήριξή της.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail