ΗΠΑ και Γερμανία κατά της πρόσκλησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - NYT

president.gov.ua
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ και η Γερμανία διστάζουν να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, παρά τους φόβους για στρατιωτική κατάρρευση του Κιέβου υπό τη ρωσική πίεση, ανέφεραν οι New York Times την Πέμπτη.

Αξιωματούχοι στο μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανησυχούν ότι μια τόσο δραστική κίνηση "θα το σύρει στο μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945", αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ αναζητά αντ' αυτού μια "μέση λύση".

Τις ανησυχίες αυτές λέγεται ότι συμμερίζονται το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον, οι οποίες αντιτίθενται στην έναρξη συνομιλιών για ένταξη με την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα, υπερασπίζονται τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις παροχής βοήθειας ασφαλείας προς την Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τα μέλη του μπλοκ να επικεντρωθούν στην παροχή στην Ουκρανία "αξιόπιστης και προβλέψιμης βοήθειας για την ασφάλεια" και όχι σε εθελοντικές δωρεές. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ φέρεται να πρότεινε ένα πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (107 δισεκατομμυρίων δολαρίων) προς το Κίεβο, το οποίο θα έβλεπε επίσης το μπλοκ να αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη - και όχι οι ΗΠΑ - όσον αφορά το συντονισμό της βοήθειας.

Αρκετοί δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν στους NYT, ωστόσο, ότι το σχέδιο αυτό φαίνεται "άπιαστο" προς το παρόν.

Ένας πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο Ίβο Ντάαλντερ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον φαίνεται να αντιτίθεται σιωπηρά στην πρωτοβουλία, η οποία θα μείωνε το ρόλο της στον συντονισμό της βοήθειας. Η Ουγγαρία, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκφραστεί δημοσίως κατά οποιασδήποτε κίνησης που θα μπορούσε να κάνει το μπλοκ να εμπλακεί περισσότερο στη σύγκρουση.

Δεν είναι επίσης σαφές πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να υποχρεώσει τα μέλη να συνεισφέρουν στο πακέτο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, "τίποτα από αυτά τα πράγματα μπορεί να μην έχει σημασία" μέχρι το καλοκαίρι, αν η Ρωσία συνεχίσει να απωθεί τα στρατεύματα του Κιέβου, καθώς η Ουκρανία "κινδυνεύει να χάσει τον πόλεμο", ανέφεραν οι NYT.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail