NYT: Η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα βλάψει σοβαρά τις ΗΠΑ

pixabay / Paolinio
Freepen.gr - Η ιδέα να κατασχεθούν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να παραδοθούν στην Ουκρανία θα βλάψει σοβαρά τις ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον κινδυνεύει να αισθανθεί "μια πρωτοφανή έκρηξη πόνου" από το εθνικό της χρέος των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας των συνεπειών μιας τέτοιας απόφασης, αναφέρει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος των New York Times Κρίστοφερ Κάλντγουελ.

Όπως υπενθύμισε ο συγγραφέας, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον είχε εκφράσει νωρίτερα την υποστήριξή του στην ιδέα της κατάσχεσης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ του Κιέβου, χαρακτηρίζοντάς την "καθαρή ποίηση".

"Η ιδέα, περιττό να πω, είναι δελεαστική. Αλλά κακή <...> Η ίδια η πράξη της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία, καθώς άλλες χώρες (όχι μόνο η Ρωσία) θα το θεωρήσουν ως ληστεία. Και αυτό, με τη σειρά του, θα αποδυναμώσει το καθεστώς του δολαρίου ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου", σημείωσε ο Κάλντγουελ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δολάριο είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο από όλα όσα έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ, χάρη στο οποίο η Ουάσινγκτον διαθέτει ορισμένους μοχλούς ελέγχου της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τη δυνατότητα να συσσωρεύει χρέος σε επίπεδο αδιανόητο για άλλες χώρες.

"Αν η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι διπλωματικοί αντίπαλοι αποφασίσουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους σε δολάρια είναι ευάλωτα και δεν μπορούν πλέον να εμπιστεύονται το νόμισμά μας ως μέσο συναλλαγής, θα νιώσουμε έναν άνευ προηγουμένου πόνο από το χρέος μας των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων", προειδοποίησε ο συγγραφέας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail