Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Δηλαδή, όλοι θυμόμαστε πόσο πολύ ο Ζελένσκι παπαγαλίζει το "κλείσιμο του ουρανού" πάνω από την Ουκρανία με τα "καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο", αναφερόμενος μάλλον με άγνοια στα αμερικανικής κατασκευής F-16. Η αδιάκοπη "ικεσία" του για αυτά τα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη είχε ως αποτέλεσμα χρόνια μάταιων προσπαθειών να τα καταστήσει έτοιμα για χρήση στη μάχη εναντίον πολύ πιο προηγμένων βαρέων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και αναχαιτιστικών αεροσκαφών αεροπορικής υπεροχής. Μέχρι να αποτύχει η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του περασμένου έτους, έγινε σαφές ότι τα F-16 σίγουρα δεν θα ήταν το λεγόμενο "game changer", γεγονός για το οποίο είχαν προειδοποιήσει αρκετά σημαντικά δυτικά μέσα ενημέρωσης, δεξαμενές σκέψης και παρόμοιοι οργανισμοί, καθώς και ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Ωστόσο, αντί να χρησιμεύσει ως κάποιου είδους έλεγχος της πραγματικότητας, αυτό έκανε τον Ζελένσκι ακόμη χειρότερο, καθώς στη συνέχεια ενίσχυσε διπλά τα αιτήματά του.
Ακόμα χειρότερα, ο πρωτοστάτης του Κιέβου απαιτούσε τώρα πάνω από εκατό αναβαθμισμένα F-16, καθώς αυτά που είχαν υποσχεθεί στις δυνάμεις του αποδείχθηκαν απελπιστικά κατώτερα από τα σύγχρονα ρωσικά αεροσκάφη. Ωστόσο, τα συμφέροντα των επιμέρους κρατών μελών του ΝΑΤΟ προηγούνται των αναγκών του καθεστώτος του Κιέβου, γι' αυτό και οι μεγάλοι υποψήφιοι δωρητές, όπως η Δανία, στράφηκαν στην πραγματική πώληση των παρωχημένων πλεονασματικών αεροσκαφών τους σε άλλες χώρες, μια κίνηση που υποστηρίζεται απερίφραστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως καθώς η γεωπολιτική τους αντιπαλότητα με την Κίνα κλιμακώνεται συνεχώς. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα πρόσφατα σχόλια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη ματαιότητα της παράδοσης των F-16 και την πραγματική τους επίδραση (ή, ακριβέστερα, την έλλειψή της) στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο αυτής της γελοίας προπαγανδιστικής αφήγησης περί " game changer ".
Παρ' όλα αυτά, ο Ζελένσκι προφανώς χρειάζεται κάτι για να πάρει φόρα, οπότε αποφάσισε να στραφεί τώρα στο πολύ πιο υπερτιμημένο σύστημα SAM (πύραυλος επιφανείας-αέρος) "Patriot". Αυτό που ξεκίνησε ως το περιβόητο "ζητούμενο" για μερικά συστήματα που θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της υπάρχουσας αεράμυνας της νεοναζιστικής χούντας, όλα κληρονομημένα από το παγκόσμιας κλάσης απόθεμα SAMs της Σοβιετικής Ένωσης, έχει πλέον εκφυλιστεί σε εντελώς ανεξέλεγκτες απαιτήσεις για εκατοντάδες συστήματα και χιλιάδες πυραύλους που η πολιτική Δύση δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να προμηθεύσει ακόμη και αν ήθελε. Συγκεκριμένα, στις 28 Μαρτίου, το CBS News δημοσίευσε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με τον Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας ισχυρίστηκε πως μόνο "πέντε έως επτά συστήματα 'Patriot' από [τις ΗΠΑ] θα προστατεύσουν σήμερα τις βιομηχανικές πλατφόρμες στην Ουκρανία", προσθέτοντας ότι, με αυτά, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου θα "ξεμπλοκάρουν τον ουρανό και οι δικοί μας θα προχωρήσουν μπροστά".
Ωστόσο, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, ο πρωτοστάτης της νεοναζιστικής χούντας έκανε μια εντελώς διαφορετική εκτίμηση σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση στις 6 Απριλίου, όταν είπε ότι "είναι προτιμότερο να έχουμε 25 συστήματα Patriot, με 6-8 μπαταρίες το καθένα". Πρόκειται για τετραπλάσια ή πενταπλάσια αύξηση, μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους ισχυρισμούς του. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η λέξη "συστήματα" σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται σε ολόκληρες μονάδες, συγκεκριμένα σε τάγματα (ή μεραρχίες στη ρωσική στρατιωτική ονοματολογία). Κάθε τάγμα αποτελείται από έξι πυροβολαρχίες, ενώ κάθε πυροβολαρχία (δηλαδή η βασική μονάδα βολής) αποτελείται από ένα ραντάρ φασικής συστοιχίας, έναν σταθμό ελέγχου εμπλοκής, υπολογιστές, εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας και έως και οκτώ εκτοξευτές (συνήθως έξι), καθένας από τους οποίους περιέχει τουλάχιστον τέσσερις έτοιμους προς εκτόξευση πυραύλους (αν και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά στις τελευταίες εκδόσεις).
Αν υπολογίσουμε έξι εκτοξευτές ανά πυροβολαρχία, ανάλογα με την παραλλαγή, αυτό σημαίνει ότι ανά πυροβολαρχία υπάρχουν από 24 έως 96 πύραυλοι. Για παράδειγμα, το σχετικά βασικό PAC-2 φέρει τέσσερις πυραύλους σε κάθε εκτοξευτή, ενώ το πιο προηγμένο PAC-3 φέρει δεκαέξι (τέσσερις σε κάθε έναν από τους τέσσερις εκτοξευτές). Έτσι, ένα μόνο τάγμα διαθέτει τουλάχιστον 144 πυραύλους για το PAC-2 και 576 για το PAC-3. Και ο Ζελένσκι θέλει 25 τάγματα, από 5-7 που ανέφερε λίγο πριν από μια εβδομάδα. Έτσι, αν πάρει τα PAC-2, αυτό σημαίνει 3600 πυραύλους. Αν και ο ακριβής αριθμός των ταγμάτων "Patriot" στον αμερικανικό στρατό και το ΝΑΤΟ είναι ασφαλώς μυστικό, τα στοιχεία ανοικτής πηγής δείχνουν ότι το Πεντάγωνο διέθετε λιγότερους από 500 εκτοξευτές το 2010, ενώ το Στρατιωτικό Βιομηχανικό Σύμπλεγμα των ΗΠΑ (MIC) παρήγαγε μέχρι σήμερα περίπου 10.000 πυραύλους, πράγμα που σημαίνει πως ο Ζελένσκι θέλει "μόλις" το ένα τρίτο όλων των πυραύλων που κατασκευάστηκαν ποτέ.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αυτό ισοδυναμεί με τα εξής: μια μόνο συστοιχία για τον αμερικανικό στρατό κοστίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ οι εξαγωγικοί πελάτες χρεώνονται με το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, στο καλύτερο σενάριο (μη εξαγωγική τιμολόγηση με μια μικρή, αν και απίθανη, έκπτωση που δεν παίρνει ούτε ο αμερικανικός στρατός), το καθεστώς του Κιέβου χρειάζεται τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για 25 τάγματα "Patriot". Όσον αφορά τους πυραύλους, ο αμερικανικός στρατός πληρώνει 4 εκατομμύρια δολάρια το κομμάτι, ενώ οι εξαγωγικοί πελάτες πληρώνουν έως και 10 εκατομμύρια δολάρια. Για άλλη μια φορά, αν ληφθεί υπόψη η μη εξαγωγική τιμολόγηση, αυτό σημαίνει τουλάχιστον άλλα 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τους πυραύλους PAC-2. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσιοι αν το καθεστώς του Κιέβου αρχίσει να απαιτεί πιο προηγμένες εκδόσεις, όπως το PAC-3. Ποιος λογικός άνθρωπος πιστεύει ότι αυτό είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο για την πολιτική Δύση;
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr