A member of the PKK carries an automatic rifle on a road in the Qandil Mountains in northern Iraq, 22 June 2018 (ΑFΡ/Safin Ηamid) |
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δηλώνει ότι έχει αποκτήσει την ικανότητα να καταρρίπτει τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία.
Ragip Soylu & Levent Kemal - middleeasteye.net / Παρουσίαση Freepen.gr
Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η οποία συνοδευόταν από ένα βίντεο με πτώση εναέριων αντικειμένων, η κουρδική ένοπλη ομάδα ισχυρίστηκε ότι έχει καταρρίψει 13 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βόρειο Ιράκ από τις 13 Φεβρουαρίου 2023.
Το PKK διεξάγει εξέγερση κατά της Άγκυρας από τη δεκαετία του 1980. Έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ λόγω των θανατηφόρων εκστρατειών της εναντίον πολιτικών στόχων.
Την ίδια ημέρα, Τούρκοι αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν μια προφανή αεροπορική επιδρομή με στόχο τον Rojda Bilen, μέλος του PKK, στο βόρειο Ιράκ.
Ο Yahya Bostan, ένας Τούρκος αρθρογράφος με πρόσβαση στην κυβέρνηση, έγραψε την Παρασκευή ότι το PKK έχει αποκτήσει την τεχνολογία "καμικάζι" των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας για να προσπαθήσει να στοχεύσει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
"Η τρομοκρατική ομάδα απέκτησε πρόσβαση σε αυτή την τεχνολογία μέσω του Μπαφέλ Ταλαμπανί", ανέφερε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα Yeni Safak, αναφερόμενος στον ηγέτη ενός από τα δύο μεγάλα ιρακινά κουρδικά πολιτικά κόμματα.
Πρόσθεσε πως το Ιράν υποστήριζε έμμεσα το PKK, κάτι που ενοχλεί την Άγκυρα εδώ και καιρό.
Η Άγκυρα πιστεύει πως ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) Ταλαμπανί συνεργάζεται στενά με παρακλάδια του PKK στη Συρία, παρέχοντάς τους προμήθειες και πρόσβαση σε αεροδρόμια στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ.
Ως αποτέλεσμα, το 2023 η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της προς την πόλη Sulaymaniyah του ιρακινού Κουρδιστάν, η οποία αποτελεί προπύργιο του PUK.
Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τα γνωστά της πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως τα Bayraktar TB2 και Anka, για να εξαναγκάσει τους μαχητές του PKK νοτιότερα στο Ιράκ και μακριά από τα τουρκικά σύνορα. Ο τουρκικός στρατός έχει επίσης πραγματοποιήσει αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ από το 2016.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι διεξάγουν επίσης αυτό που αποκαλούν "αποκεφαλιστικές" επιχειρήσεις για να σκοτώσουν μεθοδικά ανώτερα στελέχη του PKK τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.
Εάν το PKK έχει πράγματι αποκτήσει την ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.
Τούρκος αξιωματούχος με γνώση της κατάστασης επιβεβαίωσε στο Middle East Eye ότι το PKK προσπαθεί να αποκτήσει συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι. "Αλλά δεν είναι σαφές ποιος τους προμηθεύει αυτά τα συστήματα", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ξεχωριστές πηγές, οι οποίες μίλησαν στο MEE υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν πως το PKK απέκτησε ιρανικής κατασκευής συστήματα καμικάζι Meraj και ότι τα συστήματα αυτά στάλθηκαν στην ομάδα μέσω δύο καναλιών που συνδέονται με την Τεχεράνη.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Ταλαμπανί ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στην απόκτησή τους.
Οι πηγές ανέφεραν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) που εμφανίστηκαν στα πλάνα του PKK δεν εμφάνιζαν ίχνη οποιασδήποτε έκρηξης και φαίνεται πως συνετρίβησαν λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Κάθε άλλο παρά πειστικό
Ο Hursit Dingil, ερευνητής στο Κέντρο Ιρανικών Μελετών (IRAM) με έδρα την Άγκυρα, δήλωσε ότι το υλικό του PKK ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας και απέχει πολύ από το να είναι πειστικό.
Συμφώνησε ότι η ομάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πλάνα από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που συνετρίβησαν λόγω τεχνικών βλαβών και όχι λόγω επίθεσης.
"Ωστόσο, το μοντέλο Meraj-532, το οποίο υπάρχει στο Ιράκ, θα μπορούσε να στοχεύει UAV σε μεγάλο ύψος. Άλλα μοντέλα, όπως το Meraj 521, δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, καθώς δεν φτάνουν σε μεγάλο ύψος", δήλωσε στο MEE.
"Το ιρανικής κατασκευής σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος 358 loitering, το οποίο ήταν παρόν στο θέατρο του Ιράκ, έχει επίσης άμεσες δυνατότητες καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών".
Παραστρατιωτικοί διοικητές, αξιωματικοί του ιρακινού στρατού και παρατηρητές δήλωσαν στο MEE το 2021 πως τουλάχιστον τρεις ιρακινές ένοπλες παρατάξεις διαθέτουν τις απαραίτητες τεχνικές και οπλικές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μαζικές και βίαιες επιθέσεις χρησιμοποιώντας ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επίσης συναρμολογούνται στη χώρα.
Κουρδικές πηγές στην περιοχή με γνώση του θέματος δήλωσαν στο MEE ότι, εκτός από πιθανό ιρανικό εξοπλισμό, το PKK έχει ανοίξει εταιρείες σε διάφορες χώρες για να μεταφέρει τεχνολογία από την Κίνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ιράκ κήρυξε το PKK ως "απαγορευμένη οργάνωση" μετά από εντατικές τουρκικές πιέσεις.
Η Άγκυρα λέει πως το ΡΚΚ απειλεί το έργο "Iraq Development Road Project", το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός αυτοκινητόδρομου και ενός σιδηροδρόμου μήκους 1.200 χιλιομέτρων που θα συνδέει τον Κόλπο με την Τουρκία μέσω του Ιράκ.
Τούρκοι αξιωματούχοι παραπονέθηκαν επίσης στο παρελθόν ότι το Ιράν ασκεί αρνητική επιρροή στο Ιράκ όσον αφορά την καταπολέμηση του PKK.
Ένας δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος απέκρουσε τις ανησυχίες πως το PKK αποκτά τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να πλήττει την κουρδική ομάδα χρησιμοποιώντας τις εξελιγμένες δυνατότητες του στρατού, ό,τι κι αν συμβεί.
"Αυτοί μιλούν αλλά εμείς τους χτυπάμε", δήλωσε ο αξιωματούχος.