Οι εισαγγελείς της ΕΕ αναλαμβάνουν την έρευνα για διαφθορά της Φον ντερ Λάιεν - Politico

pixabay / NoName_13
Freepen.gr - Οι κορυφαίοι εισαγγελείς της ΕΕ ανέλαβαν την εν εξελίξει έρευνα για διαφθορά σε βάρος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε τη Δευτέρα το Politico επικαλούμενο ανώνυμο εκπρόσωπο της εισαγγελίας της Λιέγης στο Βέλγιο.

Η έρευνα σχετίζεται με την αγορά σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου Covid-19 της Pfizer για την ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με τον διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού, Αλμπέρ Μπουρλά, κατ' ιδίαν μέσω γραπτών μηνυμάτων πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο.

Η φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να τα βρει.

Οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση τους τελευταίους μήνες, φέρονται να πιστεύουν πως η Von der Leyen μπορεί να είναι ένοχη για "παρέμβαση σε δημόσια καθήκοντα, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων", σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδε το Politico.

Παρά τους ισχυρισμούς και την παραδοχή της ίδιας της φον ντερ Λάιεν ότι επικοινωνούσε κατ' ιδίαν με τον Μπουρλά επί σχεδόν ένα μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας ύψους σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων), δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες κατά της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η υπόθεση έχει υποστηριχθεί από τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες έχουν επίσης υποβάλει επίσημες καταγγελίες σχετικά με τον ρόλο της Von der Leyen στις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια, ανέφεραν οι πηγές του Politico. Το πρακτορείο σημείωσε, ωστόσο, πως η Βαρσοβία προχώρησε στην απόσυρση της καταγγελίας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ πέρυσι.

Η εφημερίδα New York Times, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά το 2021 ότι όντως υπήρξαν ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ της Von der Leyen και του Bourla πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τα εμβόλια, έχει επίσης καταθέσει αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων και απέρριψε αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα.

Η υπόθεση κατά της επικεφαλής της ΕΚ έχει συγκεντρώσει "εξαιρετικά υψηλό δημόσιο ενδιαφέρον", σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, εν μέσω ανησυχιών ότι το μπλοκ αγόρασε σημαντικά περισσότερα εμβόλια Covid από όσα ήταν απαραίτητα.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το Politico ανέφερε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν πετάξει τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες κόστισαν στους φορολογούμενους έως και 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια). Παρόλα αυτά, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να ρέουν στην ΕΕ βάσει της σύμβασης με την Pfizer, τουλάχιστον μέχρι το 2027.

* Πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail