Το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα κατάσχει ρωσικά χρήματα - Politico

pixabay / Evgeny
Freepen.gr - Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να μην κατάσχει στην πραγματικότητα τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις να το πράξει, επειδή ένα τέτοιο βήμα θα παραβίαζε το κράτος δικαίου και θα οδηγούσε σε μια σειρά από νομικά διλήμματα, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες σε θέματα κυρώσεων που επικαλείται το Politico σε άρθρο του τη Δευτέρα.  

Το Λονδίνο έχει μπλοκάρει 26 δισεκατομμύρια λίρες (32,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο ρωσικό κράτος από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας, και πάνω από 18 δισεκατομμύρια λίρες (22,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τη Ρωσία, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Το Politico σημείωσε ότι το 2022 ο Βρετανός βουλευτής Μάικλ Γκόουβ πρότεινε να κατασχεθούν οι επαύλεις των πλούσιων Ρώσων στη βρετανική πρωτεύουσα, η οποία φέρει το παρατσούκλι "Londongrad" για τη φήμη της ως προορισμού Ρώσων μεγιστάνων, και να χρησιμοποιηθούν για την στέγαση Ουκρανών προσφύγων. Άλλοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επιμείνει ότι τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, λίγα έχουν γίνει για την πραγματική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων παρά τις πολλές "μεγαλοστομίες", σημειώνει το πρακτορείο.  Οι δικηγόροι και οι εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Politico για τις κυρώσεις δήλωσαν ότι ανεξάρτητα από το "πολιτικό πανηγύρι" δεν θα υπάρξει ποτέ νομική δυνατότητα να πάρουν τα δεσμευμένα ρωσικά χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία.

"Η βρετανική κυβέρνηση είναι απίθανο να νιώθει άνετα να σφυρηλατήσει μια γενναία νέα νομική τάξη", δήλωσε στο πρακτορείο η Άννα Μπράντσο, δικηγόρος κυρώσεων στην Peters and Peters. 

Ενώ το μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσωρινό εργαλείο κυρώσεων, η πλήρης κατάσχεση θα καθιστούσε το Ηνωμένο Βασίλειο ένα "κλεπτοκρατικό καθεστώς", σύμφωνα με τη βουλευτή Harriett Baldwin, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Άλλοι δικηγόροι συμφωνούν πως η μόνιμη κατάσχεση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων θα είχε "τεράστιες" νομικές επιπτώσεις. Παρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ των δυτικών χωρών σχετικά με την πιθανή κατάσχεση των τόκων που κερδίζονται από τα παγωμένα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, υπάρχει μικρή πιθανότητα να αξιοποιηθούν ποτέ περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον Bradshaw, οι κυβερνήσεις που κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε ιδιώτες "αρχίζουν να ξαναγράφουν τις βασικές αρχές που διέπουν τα περισσότερα νομικά συστήματα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail