Η Σερβία με τα Rafale απομακρύνεται πολύ από τη Ρωσία: Τι σημαίνει η στροφή του Βελιγραδίου για την αεράμυνά του

Freepen.gr - Στις 9 Απριλίου, μετά από χρόνια εικασιών σχετικά με το μέλλον του σερβικού στόλου μαχητικών αεροσκαφών, ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι "κατέληξε σε συγκεκριμένες συμφωνίες σχετικά με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale" κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. "Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί τους επόμενους δύο μήνες και παρουσία του προέδρου της Γαλλίας", δήλωσε. Παραμένει αβέβαιο αν τα αεροσκάφη αυτά θα αντικαταστήσουν ή θα υπηρετήσουν παράλληλα με τον σημερινό στόλο των 14 μαχητικών MiG-29 της χώρας, τα νεότερα από τα οποία δωρίστηκαν το 2017 από ρωσικά αποθέματα και εκσυγχρονίστηκαν σε πρότυπα "4+ γενιάς". Εάν τα MiG διατηρηθούν, θα ανοίξει το ενδεχόμενο η Σερβία να επιχειρεί ταυτόχρονα ρωσικά μαχητικά και μαχητικά τύπου ΝΑΤΟ, όπως έχουν κάνει πολλά ουδέτερα κράτη, όπως η Ινδία, η Αίγυπτος, η Μαλαισία και η Ινδονησία, γράφει το militarywatchmagazine.com.

Τα ουδέτερα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, έχουν δεχτεί σημαντικές πιέσεις από όλο τον δυτικό κόσμο να μην αγοράσουν ρωσικό στρατιωτικό υλικό, με το Βελιγράδι να έχει απειληθεί με αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και πολλές άλλες χώρες. Οι απειλές αυτές εκτροχιάσαν κυρίως τα σχέδια για την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, αν και στην περίπτωση αυτή η Σερβία απέφυγε να προωθήσει την εξάρτηση από δυτικό εξοπλισμό και αγόρασε αντ' αυτού συστήματα HQ-22 από την Κίνα.

Προηγουμένως είχε γίνει η εικασία πως η Σερβία θα μπορούσε να επιδιώξει να αποκτήσει κινεζικά μαχητικά για να αποφύγει είτε την εξάρτηση από τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ είτε τις δυτικές κυρώσεις. Εκεί που η θέση της Σερβίας στην Ευρώπη την έχει καταστήσει ευάλωτη στις απειλές κυρώσεων, το 2023 το Καζακστάν και η Αιθιοπία αποφάσισαν αμφότερες κατά του Rafale να αποκτήσουν ρωσικά μαχητικά Su-30, μετά την προηγούμενη απόφαση της Αλγερίας να πράξει το ίδιο, χωρίς καμία από αυτές τις χώρες να είναι οικονομικά τόσο εξαρτημένη ή γεωπολιτικά ευάλωτη στα κράτη του δυτικού μπλοκ.

Τα μαχητικά αεροσκάφη και η αεράμυνα αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στη Σερβία λόγω της πρόσφατης ιστορικής μνήμης των εντατικών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, οι οποίοι σημειώθηκαν σε περιορισμένη κλίμακα κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1990, αλλά κλιμακώθηκαν πολύ σημαντικά από το Μάρτιο του 1999 με καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τις μη στρατιωτικές υποδομές. Παρ' όλα αυτά, καθώς η Σερβία επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν χαράξει μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή κατά της ουδετερότητας και έχουν καταστήσει σαφές ότι απαιτείται από τη χώρα η μετάβαση σε στρατιωτικό υλικό στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Η εκμετάλλευση των μαχητικών Rafale θα αφήσει τη Σερβία εξαρτημένη από τη Γαλλία για ανταλλακτικά και πυρομαχικά, ενώ είναι γνωστό ότι η χώρα έχει εγκαταστήσει διακόπτες θανάτου στα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εκτοξεύει από αέρος για να αποτρέψει τη χρήση τους εναντίον γαλλικών συμφερόντων. 

Τα γαλλικά όπλα μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύονται από αέρος εξαρτώνται επίσης από την αμερικανική καθοδήγηση GPS, πράγμα που σημαίνει ότι τα κατευθυνόμενα πλήγματα δε θα είναι δυνατά σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον διακόψει την υποστήριξη. Με την ανακοίνωση να έρχεται λίγο μετά την 25η επέτειο από την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, η αγορά υποδηλώνει την πρόθεση της Σερβίας να κινηθεί περαιτέρω στη δυτική σφαίρα επιρροής. Το μέλλον του στόλου των MiG-29 της χώρας, ωστόσο, παραμένει αβέβαιο, όπως και οι λεπτομέρειες της σύμβασης Rafale που συμφωνήθηκε, συμπεριλαμβανομένου του είδους των πυρομαχικών που θα προμηθεύονται. Η απόκτηση εγείρει επίσης σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα αεροσκάφη τύπου ΝΑΤΟ θα ενσωματωθούν στο σοβιετικό, κινεζικό και ρωσικό δίκτυο αεράμυνας της χώρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail