Η Rosatom ξεκινά τη φάση θέσης σε λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Freepen.gr - Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom άρχισε να θέτει σε λειτουργία την πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία, ανακοίνωσε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου την Τρίτη.

Ο σταθμός Akkuyu είναι η μοναδική τέτοια εγκατάσταση στην Τουρκία και κατασκευάζεται στο Akkuyu της επαρχίας Μερσίνας από τη Rosatom. Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το 2018.

Ο γενικός διευθυντής της Rosatom Alexey Likhachev σχολίασε την πρόοδο στο Akkuyu, λέγοντας ότι οι εργασίες στο "πυρηνικό νησί" προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο.

"Φέτος θα ελέγξουμε διεξοδικά όλα τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του πρωτεύοντος κυκλώματος, θα πραγματοποιήσουμε υδραυλικές δοκιμές και θα φορτώσουμε προσομοιωτές καυσίμων απευθείας στον αντιδραστήρα", δήλωσε.

"Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε πως το επόμενο έτος η πρώτη μονάδα του NPP Akkuyu θα γίνει μέρος του ενεργειακού συστήματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Όλες οι προσπάθειές μας και οι εργασίες των τουρκικών εταιρειών στοχεύουν σε αυτό. Υπάρχουν πολλές από αυτές εδώ και δείχνουν μεγάλο επαγγελματισμό καθώς και κινητοποίηση".

Ο Likhachev πρόσθεσε πως η Rosatom σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία την πρώτη μονάδα φέτος. Και οι τέσσερις μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2028 και θα μπορούσαν να παράγουν το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail