Γερμανία: Το αριστερό κόμμα της Wagenknecht εκτοπίζει το AfD από την 1η θέση σε ανατολικό κρατίδιο

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση για το γερμανικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είδε την ηγετική της θέση να μειώνεται κατά τέσσερις μονάδες, με αποτέλεσμα να πέσει στη δεύτερη θέση, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας να κατευθύνεται στο νέο αριστερό κόμμα, τη συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW).
 
DÉNES ALBERT - rmx.news / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι δημοσκόποι είχαν προβλέψει ότι το BSW, γνωστό για την αντίθεσή του στα γερμανικά όπλα για τη Ρωσία και τις αριστερές θέσεις του αναμεμειγμένες με "αντι-woke" συναίσθημα, θα μείωνε το ποσοστό ψήφων του AfD. Ωστόσο, μόλις το κόμμα ξεκίνησε επίσημα, φάνηκε να έχει αμελητέα επίδραση στα δημοσκοπικά αποτελέσματα του AfD.

Τώρα, στη Σαξονία-Άνχαλτ, το BSW μπορεί να δείχνει σημάδια δύναμης εις βάρος του AfD. Πριν από έξι μήνες, δημοσκόπηση του Insa έδειχνε το AfD στην πρώτη θέση με 33% και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στη δεύτερη θέση με 32%. Στην τελευταία δημοσκόπηση, το σύνολο των ψήφων του CDU παραμένει αμετάβλητο, ενώ το AfD έπεσε κατά τέσσερις μονάδες στο 29%, τοποθετώντας το στη δεύτερη θέση.

Η μεγάλη αλλαγή ήταν η προσθήκη του BSW, το οποίο συγκέντρωσε 10% μετά την προσθήκη του στη δημοσκόπηση για πρώτη φορά στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο.

"Το κόμμα της Wagenknecht αλλάζει το πολιτικό τοπίο", δήλωσε ο επικεφαλής της Insa Hermann Binkert στην εφημερίδα Bild, η οποία ανέθεσε τη δημοσκόπηση: "Το AfD και το Linke (η Αριστερά) ειδικότερα χάνουν ψήφους ως αποτέλεσμα. Αυτό επαναφέρει το CDU στην πρώτη θέση".

Η παρουσία του BSW έκοψε επίσης το κόμμα της Αριστεράς, από το οποίο η Wagenknecht αποχώρησε για να ιδρύσει το δικό της κόμμα. Το Αριστερό Κόμμα έπεσε από το 9% στο 5%.

Ενώ το AfD έχει δεχτεί πλήγμα στο ανατολικό κρατίδιο, ο κυβερνητικός αριστεροφιλελεύθερος συνασπισμός έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από μια μικρή πτώση στις δημοσκοπήσεις, με τα τρία κόμματα να αντιμετωπίζουν άθλια εκλογικά αποτελέσματα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν ποσοστό 8%, ενώ οι Πράσινοι στο 5% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) στο 4% έχουν λόγους να φοβούνται ότι μπορεί να μην μπουν καν στο κοινοβούλιο. Οι γερμανικές εκλογές απαιτούν από κάθε κόμμα να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5% για να μπορέσει να μπει, πράγμα που σημαίνει πως και τα τρία κόμματα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αποκλειστούν εντελώς.

"Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί χωρίς και ενάντια στο CDU. Η Αριστερά, οι Πράσινοι, το FDP και σε κάποιο βαθμό το SPD πρέπει να φοβούνται το εμπόδιο του 5%. Στην ανάλυση των δυνατοτήτων μας, και τα τέσσερα κόμματα βρίσκονται κάτω από το 5% όσον αφορά τους οριστικούς ψηφοφόρους", δήλωσε ο Binkert.

Ενώ η παρουσία του BSW στις δημοσκοπήσεις μπορεί να ψαλιδίσει την ψήφο του AfD, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως το AfD έχει διατηρήσει την ισχυρή του θέση στα ανατολικά, είτε καταλαμβάνοντας την πρώτη είτε τη δεύτερη θέση σε όλα τα κρατίδια, με το BSW να μην καταφέρνει συχνά να προκαλέσει το είδος της ζημίας που θα ήθελε η Αριστερά να δει απέναντι στο δεξιό κόμμα. Καθώς η φιλομεταναστευτική στάση του BSW γίνεται πιο σαφής, μπορεί επίσης να διαβρώσει περαιτέρω την υποστήριξη προς το κόμμα, αλλά θα μπορούσαν να προκύψουν και άλλα σενάρια.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δείχνει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού CDU και AfD θα ήταν η μόνη πραγματική σταθερή επιλογή. Το CDU θα είχε απίστευτη δυσκολία να σχηματίσει οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς όλοι οι φυσικοί εταίροι του συνασπισμού αντιμετωπίζουν χαμηλά σύνολα ψήφων ή πλήρη απομάκρυνση από την κυβέρνηση. Πολλοί στην αριστερά, ακόμη και στο CDU, ζητούν την πλήρη απαγόρευση του AfD πριν από τις κρίσιμες εκλογές στα ανατολικά, καθώς το αντίπαλο κόμμα φέρεται να αποτελεί «απειλή για τη δημοκρατία». Η πιο κυνική άποψη είναι ότι τα κόμματα αισθάνονται μια πολιτική κρίση που θα μπορούσε να περιορίσει την εξουσία τους και να επιδιώξουν να εξαλείψουν έναν βασικό αντίπαλο με αυταρχικά μέσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail