Το στοίχημα των 100 δισ. δολαρίων του ΝΑΤΟ στη μαύρη τρύπα της Ουκρανίας

Photo: Public domain
Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας και η αξιοπιστία των δυτικών ελίτ εν γένει φαίνεται να φτάνει σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί σημείο καμπής. Αυτό είναι εμφανές με το επίπεδο πανικού που βλέπουμε από τον Εμανουέλ Μακρόν και άλλους, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν την ασημένια σφαίρα για το πώς να βγούμε από την Ουκρανία χωρίς να φανεί σαν μια τεράστια δυτική ήττα. Η ένταση αφορά στην πραγματικότητα την πολιτική αυτοσυντήρηση του Γάλλου προέδρου καθώς και του Scholz στη Γερμανία και φυσικά του Biden. Πώς θα εξηγήσουν αυτοί οι ηγέτες ότι η Δύση, ενθαρρυμένη από ένα ακόμη μεγαλύτερο ΝΑΤΟ, έχει ουσιαστικά ηττηθεί; Για τον Μπάιντεν, το εμβληματικό βίντεο με εκατοντάδες Αφγανούς να τρέχουν κατά μήκος της πίστας καθώς ένα μεταγωγικό αεροπλάνο C130 απογειώνεται από την Καμπούλ θα παραμείνει μάλλον ως ένας καταδικαστικός επικήδειος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής - με πραγματικά τίποτα που να μπορεί να συγκριθεί με αυτό από τις τελευταίες ημέρες του Βιετνάμ. 

Martin Jay - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Για τον Μακρόν, η απώλεια από τη Ρωσία τριών βασικών γαλλόφωνων δορυφόρων στην Αφρική - Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Νίγηρας - υπό την εποπτεία του είναι επίσης μια θεαματική αποτυχία, την οποία διαχειρίστηκε καλύτερα από τον Μπάιντεν. Αλλά αν φέτος η Ρωσία κερδίσει έδαφος στην Ουκρανία, η Δύση θα είναι σε θέση να κάνει ελάχιστα ή και τίποτα άλλο, εκτός από το να σχεδιάσει περισσότερες επιθέσεις προβοκάτσιας και να αυξήσει τις λεγόμενες ρωσικές απειλές προς τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια. Η Δύση χάνει. Είναι σαν να παρακολουθείς ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε αργή κίνηση και θα αφεθεί στους στρατιωτικούς και τους γεωπολιτικούς να ξεψαχνίσουν τις στάχτες για να δουν ποια ήταν τα προειδοποιητικά σημάδια από νωρίς που θα έπρεπε να είναι κόκκινες σημαίες για να σταματήσει η τρέλα.

Από την αρχή, η ανικανότητα των δυτικών ηγετών έκοβε την ανάσα. Οι λανθασμένες εκτιμήσεις ήταν σε υπερβολικό βαθμό σε κάθε επίπεδο, αλλά ποτέ περισσότερο στις κυρώσεις. Αν έχετε την αίσθηση ότι όταν δυτικοί ηγέτες όπως ο Μακρόν βγαίνουν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για να χτυπήσουν το τύμπανο "περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες" ή "στρατεύματα στην Ουκρανία" είναι απλά πως έχουν ξεμείνει από ηλίθιες ιδέες και το μόνο που τους έχει απομείνει είναι μια προσχηματική άσκηση δημοσίων σχέσεων για να προστατευτούν από τις πιο οξύτατες επιθέσεις που έχουν λάβει υπόψη τους.

Ο Μακρόν δεν θέλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αυτό είναι το πρώτο ψέμα από τα πολλά που πλασάρονται. Αλλά την ίδια εβδομάδα που η Ουκρανία ψηφίζει νόμο που μειώνει το δικό της ελάχιστο όριο ηλικίας για τους στρατεύσιμους, η άσχημη αλήθεια της συνέντευξης του Μακρόν στον Economist είναι ότι εισερχόμαστε σε ένα νέο επίπεδο βλακείας και έτσι χρειαζόμαστε ακόμα πιο ριζοσπαστικές, εγκεφαλικά νεκρές ιδέες που μπορούν τουλάχιστον να συγκεντρώσουν μια πολεμική ατμόσφαιρα - η οποία φυσικά επιτρέπει στις δυτικές κυβερνήσεις να ξεροσταλιάζουν σε ένα ακόμα μεγαλύτερο φαγοπότι για τις κοιλιές τους με τη μορφή της διάβρωσης των τελευταίων υπολειμμάτων των πολιτικών ελευθεριών.

Ένας πρώην Βρετανός διπλωμάτης που ήταν στη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα και συμβούλευε τη βρετανική κυβέρνηση αποκαλύπτει πόσο μάταιες ήταν οι ρωσικές κυρώσεις. Ο Ian Proud έμεινε εμβρόντητος όταν αξιωματούχοι στο Λονδίνο του έδωσαν εντολή να θεσπίσει κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων που δεν είχαν καθόλου περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκαναν το Λονδίνο να φανεί στην καλύτερη περίπτωση παραπλανημένο και στη χειρότερη ηλίθιο. Το μόνο στο οποίο επενδύει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μακροπρόθεσμη δυσαρέσκεια της ρωσικής πλευράς, η οποία σπρώχνει ακόμη πιο πίσω τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης αργότερα αμφισβητώντας την "πραγματική επιλογή εξωτερικής πολιτικής στην Ουκρανία, η οποία ήταν πάντα το αν θα δεσμευτεί σε πόλεμο ή ειρήνη με τη Ρωσία. Οι οκτώ υπουργοί Εξωτερικών από το 2014 και μετά δεν ήθελαν κανένα από τα δύο" επισημαίνει.

Η Δύση έχει απλώς ξεμείνει από ιδέες και δεν έχει πλέον καμία στρατηγική, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως τα κιτ αξίας 50 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ που βρίσκονται καθ' οδόν δεν πρόκειται να κάνουν καμία απολύτως διαφορά, δεδομένου ότι τα μισά από αυτά θα πουληθούν στη διεθνή μαύρη αγορά και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από έναν φθίνοντα και κακώς εκπαιδευμένο ουκρανικό στρατό. Η λύση του ΝΑΤΟ είναι να ρίχνει περισσότερα χρήματα στη φωτιά της ματαιοδοξίας και να ελπίζει ότι η ζεστασιά που δημιουργεί για λίγες πολύτιμες στιγμές θα κρατήσει τους πάντες μακριά από την ανατριχιαστική αλήθεια πως τίποτα δεν λειτουργεί για τη Δύση στον πόλεμο, παρά μόνο γυρίζει μπούμερανγκ. Αν το ΝΑΤΟ πάρει την έγκριση από τα ίδια του τα μέλη για να δώσει άλλα 100 δισ. τις επόμενες ημέρες, αυτό θα είναι επίσης σαν να χρησιμοποιείς βενζίνη για να σβήσεις μια φωτιά. Η Ουκρανία δεν έχει τον αριθμό των στρατευμάτων και σίγουρα όχι την ποιότητα για να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό και είναι απίστευτο ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να δουν πως ακόμα και τα αυξημένα επίπεδα πυρετώδους χρηματοδότησης δεν κάνουν τίποτα απολύτως εκεί. Η Ουκρανία είναι μια μαύρη τρύπα και μόνο ένας ανόητος ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά σε αυτήν και περιμένει κάποιο αποτέλεσμα. Ακόμα και όταν ρίχνεις ένα βότσαλο σε ένα πηγάδι ανταμείβεσαι με ένα αμυδρό "πλατς".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail