Σύμφωνα με έρευνα της επαγγελματικής ελεγκτικής εταιρείας EY, ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που ανακοινώθηκαν από διεθνείς εταιρείες στη Γερμανία μειώθηκε σε μόλις 733 το 2023 - ο χαμηλότερος αριθμός από το 2013.
Η οικονομική παρακμή της Γερμανίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν να πατήσουν την σκανδάλη για νέες ευκαιρίες στη χώρα. Από το 2017, τα ξένα επενδυτικά σχέδια σε ολόκληρη τη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά 35 τοις εκατό.
Παραμένει τρίτη στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που προσελκύουν τις περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες πίσω από τη Γαλλία, η οποία παρέμεινε στην κορυφή παρά την πτώση κατά 5 τοις εκατό σε 1.194 έργα προς έναρξη πέρυσι, και το Ηνωμένο Βασίλειο που είδε τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες να αυξάνονται κατά 6 τοις εκατό σε 985.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ για την ελκυστικότητα της Ευρώπης, οι επενδυτές κατέταξαν το Λονδίνο ως την πιο ελκυστική πόλη για επενδύσεις, με το Παρίσι να έρχεται δεύτερο.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥ, Henrik Ahlers, κατηγόρησε το οικονομικό και πολιτικό τοπίο στη Γερμανία ως παράγοντα που συνέβαλε στην πτώση της.
"Στη Γερμανία έχουμε υψηλή φορολογική επιβάρυνση, υψηλό εργατικό κόστος, ακριβή ενέργεια και ταυτόχρονα μια παραλυτική γραφειοκρατία. Το αποτέλεσμα: Οι επενδύσεις μειώνονται, η διάθεση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων είναι στο υπόγειο και η οικονομία αναπτύσσεται ασθενέστερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα".
Ενώ η Γερμανία παραπαίει, άλλες ευρωπαϊκές χώρες είδαν το μερίδιο των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) να εκτοξεύεται πέρυσι. Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, είδε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 54% στα νέα επενδυτικά σχέδια στη χώρα, δημιουργώντας συνολικά 11.349 θέσεις εργασίας έναντι 14.261 της Γερμανίας.
Η Ελβετία και η Τουρκία ήρθαν δεύτερες και τρίτες σε όρους ποσοστιαίας αύξησης, αναφέροντας 53% και 17% αύξηση των ξένων επενδύσεων, αντίστοιχα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που γνώρισαν τη μεγαλύτερη μείωση των ΑΞΕ ήταν η Ιρλανδία (-46%), η Φινλανδία (-31%) και η Αυστρία (-21%).
* πληροφορίες rmx.news