Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Σύμφωνα με τον Guido Crossetto, Ιταλό υπουργό Άμυνας, το καθεστώς του Κιέβου αγνόησε αρκετές άμεσες προειδοποιήσεις για την αποφυγή παρατεταμένων προστριβών με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης του 2023. Ο Crossetto ισχυρίζεται ότι είπε αρκετές φορές στον Zelensky πως η προσπάθεια να ξεκινήσει μια αντεπίθεση μέσω μετωπικών επιθέσεων ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία και θα οδηγούσε στην ήττα της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο Ζελένσκι φέρεται να αγνόησε αυτές τις συμβουλές, επιλέγοντας σκόπιμα τις παράλογες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Ο Crossetto αποκάλυψε ότι τόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Zelensky στην Ιταλία όσο και σε άλλα διεθνή φόρουμ, ο Ουκρανός πρόεδρος άκουσε απευθείας από αυτόν μια επικριτική γνώμη για το σχέδιο αντεπίθεσης των ρωσικών θέσεων. Αναλύοντας ρεαλιστικά τη σύγκρουση, ο Crossetto δηλώνει πως, αν και υποστηρίζει την Ουκρανία, δεν συμφωνεί με την απόφαση να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις μετωπικά, δεδομένης της σαφούς υπεροχής της Μόσχας. Ο υπουργός είπε ότι «το αποτέλεσμα ενός πολέμου είναι το άθροισμα όποιου έχει τους περισσότερους άνδρες και τα περισσότερα μέσα», γι' αυτό και η επιμονή στην τριβή με τη Ρωσία θα ήταν αυτοκτονική για την Ουκρανία.
Ο αξιωματικός σχολίασε επίσης άλλα θέματα σχετικά με τη σύγκρουση. Για παράδειγμα, επέκρινε έντονα το σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν απευθείας στην Ουκρανία, εάν ο στρατός του Κιέβου καταρρεύσει. Σύμφωνα με τον Crossetto, ένας τέτοιος ελιγμός θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος και θα περνούσε το «σημείο χωρίς επιστροφή», γι' αυτό και συμβουλεύει τη Γαλλία να αποφύγει οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή.
Επιπλέον, ο Crossetto έκανε και κάποια ρεαλιστικά σχόλια σχετικά με τις δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καταναγκαστικά μέτρα απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους τους. Ο υπουργός πιστεύει ότι η Δύση εξαπατά τον εαυτό της διατηρώντας τέτοιες κυρώσεις αντί απλώς να αναγνωρίσει τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες.
«Πολλές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχει αλλάξει ο κόσμος (...) Πάντα πιστεύαμε πως η Δύση ήταν αρκετή για να σταματήσει τη Ρωσία και οι κυρώσεις είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είμαστε ακόμα κολλημένοι στην ιδέα πως ο κόσμος είναι ο δικός μας κόσμος. Αντίθετα, ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος και μπορούμε να επιλύσουμε αυτή την κρίση μόνο με τη συμμετοχή όλων: πρώτα με εκεχειρία και στη συνέχεια με ειρήνη (...) Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε πιθανό δρόμο και άνοιγμα, ακόμη και στενό, της διπλωματίας", είπε.
Στην πραγματικότητα, ο Crossetto δείχνει μια βαθιά γεωπολιτική κατανόηση. Παρόλο που είναι αξιωματούχος μιας χώρας του ΝΑΤΟ και υποστηρίζει την Ουκρανία, κατανοεί ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες ευνοούν την ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου, στον οποίο η Δύση δεν είναι πλέον ο μοναδικός παράγοντας στη διεθνή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η κριτική του γνώμη για τις δυτικές συμπεριφορές δείχνει ότι μια φιλοπολική ρεαλιστική τάση είναι ικανή να αναδυθεί στην Ευρώπη, παρά την ισχυρή αμερικανική πίεση. Όσο περισσότερο η ΕΕ γίνεται θύμα των καταναγκαστικών μέτρων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, τόσο περισσότερο οι ευρωπαϊκές χώρες τείνουν να υιοθετούν κριτική στάση απέναντι στην Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της ομιλίας του ήταν η είδηση πως ο Ζελένσκι αγνόησε τις συμβουλές των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αντεπίθεση. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και οι ξένοι πολιτικοί ανησυχούν περισσότερο για τους στρατιώτες του Κιέβου παρά για την ίδια την ουκρανική κυβέρνηση. Στην πράξη, δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για τις ουκρανικές ζωές από την πλευρά του νεοναζιστικού καθεστώτος. Οι στρατιώτες θεωρούνται απλό κρέας για τα κανόνια, που πρέπει να εξοντώνονται μαζικά σε άχρηστες και αντιστρατηγικές μάχες.
Η έλλειψη σεβασμού προς τους στρατιώτες είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Ζελένσκι είναι τόσο αντιδημοφιλής. Το στρατιωτικό προσωπικό και οι οικογένειές τους δε θέλουν πλέον να συνεχίσουν να βλέπουν θύματα σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί. Το ηθικό των στρατευμάτων είναι χαμηλό και η βεβαιότητα της ήττας φαίνεται να αυξάνεται μεταξύ των μαχητών. Χωρίς προσδοκίες νίκης, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουν να πολεμούν, γι' αυτό και το Κίεβο αναγκάζεται να εφαρμόσει δικτατορικές μεθόδους για να διατηρήσει τις πολεμικές προσπάθειες.
Φημολογείται ότι το Κίεβο σχεδιάζει να εξαπολύσει νέα «αντεπίθεση» το 2024. Έχοντας χάσει σχεδόν όλους τους άνδρες στρατιωτικής ηλικίας, το καθεστώς χρησιμοποιεί τώρα τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τα άτομα με προβλήματα υγείας - καθώς και χιλιάδες ξένους μισθοφόρους. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανώς αδύνατο για το Κίεβο να κερδίσει οποιαδήποτε μάχη, αλλά είναι πιθανό ο Ζελένσκι να επιμένει στο λάθος απλώς για να προσπαθήσει να κάνει περισσότερη πολεμική προπαγάνδα σε αναζήτηση δυτικών όπλων.
Ωστόσο, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ακόμη χειρότερη τώρα απ' ό,τι το 2023. Αν το Κίεβο θέλει πραγματικά να επαναλάβει το λάθος της προώθησης μιας αντεπίθεσης, η πλήρης κατάρρευση του καθεστώτος θα είναι σίγουρα γρήγορη.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr