Τα 2/3 των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας στη Γερμανία είναι μετανάστες - το κόστος για τους φορολογούμενους έχει εκτοξευθεί κατά 122% από το 2010

Freepen.gr - Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών κατοίκων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία και τα οποία επικαλείται η εφημερίδα Die Welt έδειξαν ότι το 63,1% όσων λαμβάνουν το λεγόμενο εισόδημα του πολίτη ή «Bürgergeld» είναι μεταναστευτικής καταγωγής και «οι περισσότεροι δεν έχουν γερμανικό διαβατήριο».

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί πως ενώ τα στοιχεία για την απασχόληση αυξάνονται από έτος σε έτος, «επειδή η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία έχει επιτρέψει εδώ και καιρό πολύ υψηλή μετανάστευση ατόμων με χαμηλή ειδίκευση, αυξάνεται επίσης ο αριθμός των μεταναστών που είναι άνεργοι και λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα».

Τα στοιχεία ορίζουν ως « μεταναστευτικού υπόβαθρου» όλους όσοι οι ίδιοι ή οι γονείς τους γεννήθηκαν χωρίς γερμανική υπηκοότητα, δηλαδή τους μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς.

Από τα 3,93 εκατομμύρια άτομα που θα δικαιούνται το επίδομα που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους από τον Δεκέμβριο του 2023, περίπου 2,48 εκατομμύρια χαρακτηρίζονται ως άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ενώ 1,83 εκατομμύρια δικαιούχοι δεν έχουν τη γερμανική υπηκοότητα.

Το ποσοστό ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων. Στην Έσση, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και το Αμβούργο, περισσότεροι από 7 στους 10 από όλους τους δικαιούχους είναι μετανάστες σε ποσοστό 76,4%, 74,1% και 72,8%, αντίστοιχα.

Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του μεταναστευτικού πληθυσμού και του ποσοστού των κοινωνικών παροχών που πηγαίνουν σε μετανάστες, δίνοντας βαρύτητα στο επιχείρημα ότι η μαζική μετανάστευση εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης δεν αποτελεί καθαρό όφελος για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το 2013, το ποσοστό του γερμανικού πληθυσμού με μεταναστευτικό υπόβαθρο ήταν 20%, ενώ το 43% των δικαιούχων επιδομάτων ήταν μετανάστες. Σήμερα, το 29 τοις εκατό του γερμανικού πληθυσμού είναι αλλοδαπής καταγωγής και το 63 τοις εκατό των επιδομάτων ανεργίας χορηγείται σε μετανάστες.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η απάντηση της κοινοβουλευτικής υφυπουργού στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Anette Kramme σε αίτημα της βουλευτού της Εναλλακτικής για τη Γερμανία René Springer αποκάλυψε ότι ο αριθμός των Γερμανών δικαιούχων επιδομάτων πρόνοιας έχει μειωθεί στο μισό από το 2010, ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών που λαμβάνουν πληρωμές έχει διπλασιαστεί.

Το κόστος για τον φορολογούμενο έχει εκτοξευθεί στα ύψη από το 2010, με αύξηση 122% από τα 6,9 δισ. ευρώ

* πληροφορίες REMIX

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail