Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ ήταν μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικών δαπανών με 916 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αυξημένα κατά 2,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα δείχνει ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν το 2023 για ένατο συνεχόμενο έτος, εκτινασσόμενες στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ώθησαν τις δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο σε υψηλό όλων των εποχών..
 
interaffairs.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) κατέγραψε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε κάθε γεωγραφική περιοχή που εξέτασε πέρυσι, από την Ευρώπη έως την Ωκεανία και τη Μέση Ανατολή. Η περσινή παγκόσμια αύξηση κατά 6,8% ήταν η μεγαλύτερη από το 2009, δήλωσε το SIPRI.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικών δαπανών με 916 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αυξημένα κατά 2,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο επόμενος μεγαλύτερος καταναλωτής ήταν η Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι δαπάνησε πέρυσι 296 δισεκατομμύρια δολάρια για τον στρατό της - τρεις φορές λιγότερα από τις ΗΠΑ.

«Μπορούμε να έχουμε λίγη υγειονομική περίθαλψη, παρακαλώ, ή ίσως να ταΐσουμε μερικούς από τα 40 εκατομμύρια και πλέον Αμερικανούς που δεν μπορούν να έχουν αρκετό φαγητό;», ρώτησε η ομάδα παρακολούθησης Public Citizen σε απάντηση της έκθεσης του SIPRI, η οποία διαπίστωσε πως οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 37% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών του κόσμου πέρυσι.

Μια ξεχωριστή ανάλυση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ το 2023 διαπίστωσε ότι το 62% του ομοσπονδιακού διακριτικού προϋπολογισμού της χώρας θα πηγαίνει σε στρατιωτικά προγράμματα, αφήνοντας λιγότερο από το μισό του προϋπολογισμού για την υγειονομική περίθαλψη, την στέγαση, τη διατροφική βοήθεια, την εκπαίδευση και άλλες εγχώριες προτεραιότητες.

Ο μέσος Αμερικανός φορολογούμενος έστειλε 58 δολάρια για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών αντιπολεμικής διπλωματίας έναντι 5.109 δολαρίων για τον μιλιταρισμό και τα συστήματα υποστήριξής του.

«Η άνευ προηγουμένου αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι μια άμεση απάντηση στην παγκόσμια επιδείνωση της ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε ο Nan Tian, ανώτερος ερευνητής του Προγράμματος Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Όπλων του SIPRI. «Τα κράτη δίνουν προτεραιότητα στη στρατιωτική ισχύ, αλλά διακινδυνεύουν ένα σπιράλ δράσης-αντίδρασης στο ολοένα και πιο ασταθές γεωπολιτικό τοπίο και τοπίο ασφάλειας».

Στη Μέση Ανατολή, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9% πέρυσι - ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός αύξησης της τελευταίας δεκαετίας. Το Ισραήλ, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ, δαπάνησε πέρυσι 24% περισσότερα για τον στρατό του από ό,τι το 2022, σύμφωνα με το SIPRI, μια αύξηση που τροφοδοτήθηκε από την καταστροφική επίθεση της χώρας στη Γάζα.

Το SIPRI διαπίστωσε ότι οι 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα ρίξουν συνολικά 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 55% του παγκόσμιου συνόλου.

Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, οι οποίες είναι έτοιμες να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αποτελούσαν το 68% του συνολικού ποσού του ΝΑΤΟ για το 2023.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail