Θα πάει ο Μακρόν σε πόλεμο με τη Ρωσία; 5 λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί

(ΑΡ Photo/Christοphe Εna)
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πρόσφατα ότι οι κόκκινες γραμμές που χάραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κρατήσει τις χώρες της ΕΕ έξω από τον πόλεμο αποτελούν ένδειξη αδυναμίας. Οι σχολιαστές και οι αναλυτές εξακολουθούν να είναι αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με την είσοδο του Μακρόν στον πόλεμο με αποφασιστικό τρόπο με γαλλικά στρατεύματα, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον 5 λόγοι να πιστεύουμε πως ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να είναι πρόθυμος να πάρει το ρίσκο της ζωής του.

JOHN CODY - rmx.news / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια ρωσική υπέρβαση είναι μια πραγματική πιθανότητα

Μια ρωσική υπέρβαση μπορεί όντως να συμβεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης προετοιμάζουν το δυτικό κοινό για αυτό το ενδεχόμενο εδώ και αρκετό καιρό. Σε ένα τέτοιο σενάριο, εάν η Ρωσία καταλάμβανε μεγάλες εδαφικές εκτάσεις, η προσοχή θα μετατοπιζόταν πίσω στον Μακρόν και στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ότι η Γαλλία θα έμπαινε στον πόλεμο υπέρ της Ουκρανίας σε ένα τέτοιο σενάριο. Με τη σειρά του, αυτό θα αύξανε την πίεση που του ασκείται για να αντιδράσει.

Το ερώτημα τελικά είναι αν ο Μακρόν αναπτύσσει ρητορική για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς ή αν σκέφτεται σοβαρά να στείλει γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής προέλασης. Όσοι αμφιβάλλουν για την προθυμία του Μακρόν να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία έχουν πολλά πυρομαχικά. Για παράδειγμα, αμέσως μετά τον ισχυρισμό του πως οι Γάλλοι θα μπορούσαν να εισέλθουν στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας, η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης ότι θα στείλει έναν Γάλλο απεσταλμένο να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ την μποϊκοτάρουν ενεργά.

«Δε βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία ή τον ρωσικό λαό και δεν επιθυμούμε αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας με τον Κινέζο πρόεδρο Σι τη Δευτέρα.Ωστόσο, ο Μακρόν θα μπορούσε θεωρητικά να εισέλθει στον πόλεμο για λογαριασμό της Ουκρανίας, να διατηρήσει αμυντικές θέσεις και να εξακολουθήσει να ισχυρίζεται ότι τα στρατεύματα αυτά δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, εφόσον οι ρωσικές δυνάμεις δεν τους επιτεθούν. Με άλλα λόγια, ο Πούτιν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, αλλά η Γαλλία δε θα επιτρέψει την κατάληψη της Ουκρανίας.

Ο Μακρόν έβαλε την μπάλα στο γήπεδο της Ουκρανίας

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ο ίδιος ο Μακρόν έριξε το βάρος στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να τον πιέσει. Ο Μακρόν είπε συγκεκριμένα ότι αν η Ουκρανία «ζητήσει» υποστήριξη, η Γαλλία θα μπορούσε να απαντήσει με στρατεύματα. Αν η Ουκρανία ζητήσει ανοιχτά γαλλική βοήθεια και ο Μακρόν δεν την προσφέρει, αυτό θα τον κάνει τώρα να φανεί αδύναμος και αλαζόνας.

Υπάρχουν πρακτικά αμέτρητα σενάρια τώρα στη διάθεση της Ουκρανίας για να πάρει τον Μακρόν στα λόγια του και να επιπλήξει ανοιχτά τη Γαλλία για να μπει στον πόλεμο. Στην πραγματικότητα, θα είναι παράλειψη του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι να μην ζητήσει από τη Γαλλία να εισέλθει στον πόλεμο το συντομότερο δυνατό, αναφερόμενος στα προηγούμενα σχόλια του Μακρόν για το θέμα. Η Ουκρανία βρίσκεται υπό τρομερή πίεση με ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Η γαλλική κοινή γνώμη δεν έχει σημασία

Πολλοί δίνουν επίσης υπερβολική έμφαση στις γαλλικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν πως οι Γάλλοι είναι συντριπτικά αντίθετοι στην αποστολή στρατευμάτων. Για παράδειγμα, μια δημοσκόπηση της Odexa έδειξε ότι το 68% των Γάλλων ερωτηθέντων δήλωσε πως τα σχόλια του Μακρόν σχετικά με την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν «λάθος».

Πολλοί υποθέτουν ότι αυτή η δημόσια στάση θα δέσει τα χέρια του Μακρόν. Αυτή η ανάγνωση δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Η πραγματικότητα είναι πως η κοινή γνώμη δεν μετράει και πολύ στη Δύση. Πάρτε για παράδειγμα το ζήτημα της μετανάστευσης. Η γαλλική κοινή γνώμη είναι συντριπτικά κατά της μαζικής μετανάστευσης εδώ και δεκαετίες, με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό Γάλλων να αντιτίθεται στη συνέχιση της μαζικής μετανάστευσης σε σύγκριση με εκείνους που αντιτίθενται στα σχόλια του Μακρόν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα; Αριθμός ρεκόρ μεταναστών στη Γαλλία.

Ο Μακρόν είναι υπηρέτης της γνώμης και των συμφερόντων της ελίτ, κάτι που ήταν αρκετό για να του επιτρέψει να διατηρήσει τη νομή της εξουσίας ακόμα και μπροστά στα άθλια ποσοστά αποδοχής καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Μακρόν χρησιμοποιεί επίσης το φιλικό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης για να ξεκινήσει μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων γύρω από την πρόσφατη στράτευσή του.

«Αν η Ρωσία κέρδιζε, η ζωή των Γάλλων θα άλλαζε», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης σε ώρα αιχμής. «Δεν θα είχαμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη».

Είναι απίθανο ο Μακρόν να μπορέσει να αλλάξει πολύ την κοινή γνώμη υπέρ του, αλλά ίσως αρκετά με τους ανθρώπους που έχουν σημασία για να εξασφαλίσει ότι η περιπέτειά του στην Ουκρανία θα έχει την υποστήριξη της φιλοευρωπαϊκής ελίτ.

Η Ρωσία θα δυσκολευτεί να απαντήσει στρατιωτικά

Τώρα που η Ρωσία κάνει προόδους στο πεδίο της μάχης, υπάρχουν ισχυρισμοί πως η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα χάσει σημαντικά εδάφη.

Δεν συμφωνώ με αυτή τη θεωρία. Πιστεύω ότι η Δύση έχει υπαγορεύσει τον ρυθμό αυτού του πολέμου από την αρχή. Η Δύση, αν το ήθελε, θα μπορούσε να εξασφαλίσει γρήγορα μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, γι' αυτό και υιοθετώ την ιδέα πως πρόκειται για έναν «ψεύτικο πόλεμο» που έχει σχεδιαστεί για να καθηλώσει τη Ρωσία και την Ουκρανία σε ένα αιματηρό αδιέξοδο. Όσο περισσότεροι νεκροί Σλάβοι, τόσο το καλύτερο; Ίσως αυτό να είναι ένα μέρος του, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν επίσης πολλά χρήματα που μπορούν να κερδηθούν και να ξεπλυθούν μέσω της Ουκρανίας.

Η Ρωσία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία δεν μπορεί να υποχωρήσει, αλλά πρέπει επίσης να δαπανήσει τεράστιες ποσότητες υλικού και ανθρώπινου δυναμικού για να επιτύχει οποιαδήποτε κέρδη στο μέτωπο. Η Δύση μπορεί λίγο πολύ να υπαγορεύσει αυτά τα κέρδη με τη ροή των όπλων.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δύση έχει στείλει πολύ περιορισμένες ποσότητες όπλων. Η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν έχει στείλει ποτέ πυραύλους Taurus. Οι ΗΠΑ δεν έχουν στείλει ποτέ μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator, μαχητικά αεροσκάφη stealth και προηγμένες εκδόσεις των αρμάτων μάχης τους. Επιπλέον, ακόμη και αν τα δυτικά άρματα μάχης έχουν φτάσει στην Ουκρανία, έχουν φτάσει μόνο σε περιορισμένο αριθμό. Η Δύση αργοπορεί επίσης τα υποσχεθέντα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Θα μπορούσαν ήδη να είναι επιχειρησιακά αν η Δύση τα ήθελε στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν είναι, παρά τις προσχηματικές δικαιολογίες περί «εκπαίδευσης» και τους ισχυρισμούς πως τα αεροδρόμια της Ουκρανίας δε διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει ήδη παίξει τα ρέστα της. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό όπλο που η Ρωσία κρατάει πίσω. Όλη η στρατιωτική και εγχώρια παραγωγή της είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το μόνο πραγματικό φτυάρι είναι τα πυρηνικά όπλα και η Ρωσία έχει αποκλείσει τη χρήση τους.

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μια τρομερή απειλή και έχει κάνει μεγάλα άλματα όσον αφορά τη στρατιωτική της πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά πώς θα απαντούσε η Ρωσία σε μια κλιμάκωση από τη Γαλλία; Στρατιωτικά, υπάρχουν λίγες επιλογές. Η Ρωσία θα πρέπει να καταφύγει σε οικονομικό πόλεμο, καθώς η ικανότητά της να τιμωρεί τους εχθρούς της με τη βία είναι εξαιρετικά αμφίβολη αυτή την στιγμή στην ιστορία.

Η Γαλλία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η παρέμβασή της είναι αμυντική

Σίγουρα, η Ρωσία θα μπορούσε να σκοτώσει Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά το να απειλήσει η ίδια η Ρωσία τη Γαλλία είναι μια πολύ απομακρυσμένη πιθανότητα. Εάν η Γαλλία εισέλθει στον πόλεμο, ο Μακρόν θα πρέπει να διασφαλίσει πως στέλνει μια στρατιωτική δύναμη ικανή να δώσει πραγματική μάχη σε περίπτωση επίθεσης. Παρά τους αρνητές, η Γαλλία αναπτύσσοντας τα πιο προηγμένα στρατιωτικά της μέσα θα αποτελούσε μια τρομερή απειλή για τη Ρωσία.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Μακρόν θα προσπαθούσε να αναπτύξει αυτές τις δυνάμεις με τον πιο αμυντικό τρόπο και θα προσπαθούσε όσο το δυνατόν περισσότερο να διασφαλίσει ότι θα απέφευγε την ανοιχτή σύγκρουση. Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί επίσης να διστάσουν να επιτεθούν απευθείας στις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Εάν ο Μακρόν κατάφερνε να ανακόψει μια ουκρανική υποχώρηση και να σταματήσει μια ρωσική προέλαση, το άστρο του θα ήταν εξαιρετικά λαμπρό στην ΕΕ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα βοηθούσε να ξαναβάλει τη Γαλλία στο διεθνή χάρτη ως σημαντικό παράγοντα.

Ό,τι κι αν γίνει, οι κίνδυνοι θα είναι τεράστιοι.

Ωστόσο, οι επικριτές ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι τα δυτικά άρματα μάχης και το πυροβολικό θα οδηγούσαν σε μια τρομερή ρωσική απάντηση, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Η Ρωσία έχει επιτρέψει να ξεπεραστούν πολλές «κόκκινες γραμμές», γεγονός που μπορεί να ενθαρρύνει τον Μακρόν να ξεπεράσει ακόμη μία και να εισέλθει απευθείας στη σύγκρουση.

Σίγουρα φαίνεται πως ο Μακρόν προετοιμάζει το έδαφος για να προχωρήσει πραγματικά με στρατεύματα σε περιορισμένο αριθμό, περιμένοντας την αντίδραση της Ρωσίας και στη συνέχεια να αυξήσει ανάλογα τους αριθμούς αυτούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail