Aydinlik: Οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν ρόλο στην Τουρκία για να εξισορροπήσουν τη Ρωσία και την Κίνα

RIA Novosti / Anton Denisov
Freepen.gr - Τα αμερικανικά πολιτικά κέντρα θέλουν να δώσουν στην Τουρκία τον ρόλο του αντίβαρου στη Ρωσία και την Κίνα, γι' αυτό και η Ουάσιγκτον διεκδικεί ένα «νέο στάδιο» στις σχέσεις με την Άγκυρα, αναφέρει η εφημερίδα Aydinlik την Κυριακή.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Τζον Μπας, μιλώντας νωρίτερα στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο κατώφλι μιας νέας φάσης» στις σχέσεις τους, η οποία, όπως είπε, ξεκινά με την επιστροφή στα «βασικά», συμπεριλαμβανομένης της «συλλογικής άμυνας».

«Αυτοί οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν κοινή θέση για την αχαλίνωτη επιθετικότητα του Ισραήλ; Ή μήπως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα έχουν κοινά συμφέροντα όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενός από τους σημαντικότερους εξωτερικούς εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας; Πού συγκλίνουν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον στην πολιτική τους έναντι της Ρωσίας, του κύριου συμμάχου της Τουρκίας στον αγώνα κατά των ατλαντικών απειλών;", γράφει ο Fikret Akfirat, αρθρογράφος του εντύπου.

Είπε: «Υπάρχουν συζητήσεις στα πολιτικά κέντρα της Ουάσιγκτον για το πώς η Τουρκία θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ και τη Συρία».

«Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα αναλάβει το ρόλο των ΗΠΑ στην επιχείρηση διαμελισμού της Συρίας και θα τοποθετηθεί εναντίον του Ιράν και της Ρωσίας στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η Τουρκία θα ενεργήσει για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας στην Αφρική και την Κεντρική Ασία. Ναι, αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος που προβλέπεται για την Τουρκία στο περιβάλλον των ΗΠΑ. Ανεξάρτητα από τις προσδοκίες της Άγκυρας από τη «νέα σελίδα», με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ γεμίζουν τη «νέα φάση»", γράφει ο συγγραφέας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail