«Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να προστατεύσει τις [εγκαταστάσεις] αποθήκευσης, μεταφοράς και παραγωγής», δήλωσε στους Financial Times ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz.
Η Ευρώπη έχει αποθηκεύσει φυσικό αέριο στην Ουκρανία, αφού η δική της χωρητικότητα γέμισε εν μέσω μειωμένης ζήτησης. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις της στις ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου.
«Η Ουκρανία παίζει βασικό ρόλο για την ασφάλεια εφοδιασμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε στους FT τον Ιανουάριο η Natasha Fielding, επικεφαλής της Argus Media για την τιμολόγηση του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.
«Τεχνολογικά, είμαστε όλοι σε φόρμα, και καταφέραμε να επισκευάσουμε τον [κατεστραμμένο επιφανειακό] εξοπλισμό και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας [προς τους πελάτες μας]», δήλωσε στους Financial Times ο Chernyshov της Naftogaz. Προφανώς, αυτό δεν είναι αρκετό για να διασφαλιστεί ότι οι χώροι αποθήκευσης παραμένουν λειτουργικοί, οπότε ο Chernyshov έκανε λόγο για περισσότερα συστήματα αεράμυνας.
Η προστασία των ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων απαιτεί «πολύ μεγάλο αριθμό» συστημάτων αεράμυνας, είπε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να παραμείνουμε σε μια θέση όπου θα χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη αεράμυνα» και ότι «οι χώρες της ΕΕ, φυσικά, θα πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη βοήθεια».
Εκτός από την αποθήκευση φυσικού αερίου, η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός αγωγός για το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, κάτι που σημείωσε επίσης ο Chernyshov.
«Ο λόγος για τον οποίο η Naftogaz συνέχισε αυτή τη συμφωνία διαμετακόμισης [ακόμη και εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία] είναι για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ΕΕ σε φυσικό αέριο και να παραμείνει ως αξιόπιστος εταίρος [του μπλοκ]», δήλωσε.