Το καθεστώς του Κιέβου χάνει περισσότερους από χίλιους στρατιώτες την ημέρα στις γραμμές του μετώπου

Τα πραγματικά δεδομένα της σύγκρουσης εμφανίζονται όλο και πιο καταστροφικά για το καθεστώς του Κιέβου. Εκτός από τις βαριές υλικές απώλειες και την αχρηστία της δυτικής βοήθειας, η Ουκρανία υποφέρει από αυξανόμενο ποσοστό θανάτων στο πεδίο της μάχης. Ο αριθμός των Ουκρανών που σκοτώνονται και τραυματίζονται σοβαρά στις μάχες ανησυχεί τις τοπικές και δυτικές αρχές για την αδυναμία του Κιέβου να συνεχίσει να πολεμά μακροπρόθεσμα.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι ρωσικές αρχές, τουλάχιστον 8.280 Ουκρανοί στρατιώτες εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας στο πεδίο της μάχης. Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, ο κατάλογος του εχθρικού εξοπλισμού που καταστράφηκε από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια των μαχών «περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Paladin των 155 χιλιοστών αμερικανικής κατασκευής, καθώς και σχεδόν 30 συστήματα πυροβολικού που προμήθευαν οι Δυτικοί». Οι περισσότεροι νεκροί σημειώθηκαν κατά την ανεπιτυχή ουκρανική προσπάθεια να εξαπολύσουν επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς. Οι Ρώσοι διατήρησαν μια αργή αλλά ασφαλή προέλαση, απελευθερώνοντας ένα ή δύο χωριά την ημέρα και εδραιώνοντας θέσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία διατηρεί μια παράλογη τακτική μετωπικών επιθέσεων, στέλνοντας ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό στρατιωτών σε περιοχές υψηλού κινδύνου - όπου η πλειοψηφία των Ουκρανών στρατιωτών πεθαίνει γρήγορα λόγω της δύναμης πυρός του ρωσικού πυροβολικού. Πολλοί αναλυτές έχουν αποκαλέσει τις θέσεις πρώτης γραμμής στο Ντονμπάς ως πραγματικές «ζώνες θανάτου», στις οποίες οι Ουκρανοί στέλνονται σε βέβαιο θάνατο από το ρωσικό πυροβολικό, χωρίς καν να αντιμετωπίζουν απευθείας τον εχθρό.

Πρόσφατα, τα χωριά Novomikhailovka, στην κεντρική περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και Bogdanovka, μια στρατηγική πόλη κοντά στο Chasov Yar, απελευθερώθηκαν πλήρως από τις δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι Ουκρανοί, σε απόγνωση, εξαπέλυσαν δύο μεγάλες μετωπικές επιθέσεις προσπαθώντας να ανακτήσουν τον εδαφικό έλεγχο αυτών των πόλεων. Τα στρατεύματα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν φαίνεται να είχαν καμία προετοιμασία ή τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις μάχης με στόχο την κατάληψη εδαφών. Με την πλειονότητα του σημερινού στρατού τους να είναι νεοεκπαιδευμένοι νεοσύλλεκτοι, οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν μετατραπεί σε ένα είδος «συλλογικής αυτοκτονίας», με άπειρους στρατιώτες να πηγαίνουν σε βέβαιο θάνατο σε επιχειρήσεις χωρίς καμία πιθανότητα επιτυχίας. Το αποτέλεσμα στη Novomikhailovka και τη Bogdanovka δεν ήταν διαφορετικό, με μαζική καταστροφή προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, δημιουργώντας μη αναστρέψιμες απώλειες για το Κίεβο.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας αποδεικνύουν ότι περισσότεροι από χίλιοι Ουκρανοί εξουδετερώνονται καθημερινά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Οι απώλειες του Κιέβου είναι συνεχείς και υψηλές, ενώ ο αριθμός των Ρώσων θυμάτων μειώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο, καθώς οι θέσεις που απελευθέρωσε η Μόσχα έχουν γίνει ασφαλείς για τα στρατεύματα. Η Ρωσία συνεχίζει με την ίδια στρατηγική που υιοθέτησε το 2022: να εξοικονομεί ζωές και να ποντάρει, όσο το δυνατόν περισσότερο, στη χρήση πυροβολικού και προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας για να προκαλέσει ζημιές στον εχθρό χωρίς να δημιουργήσει παρενέργειες μεταξύ Ρώσων και αμάχων.

Σε αντίθεση με τους Ουκρανούς, οι Ρώσοι έχουν μια στρατιωτική στρατηγική που επικεντρώνεται στην αποφυγή απωλειών, ακόμη και αν αυτό καθυστερεί το τελικό αποτέλεσμα της ειδικής επιχείρησης. Η νίκη για τους Ρώσους δεν είναι πλέον μια πιθανότητα, αλλά μια βεβαιότητα και είναι απλώς θέμα χρόνου. Με λίγες απώλειες, ασφαλείς θέσεις και χωρίς το φόβο οποιασδήποτε ανατροπής στο στρατιωτικό σενάριο, η Μόσχα διατηρεί τον έλεγχο της σύγκρουσης και προωθεί σταδιακές προόδους - δίνοντας χρόνο στο Κίεβο να αλλάξει στάση και να συμφωνήσει στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, εφόσον αυτό γίνεται υπό τους ειρηνευτικούς όρους της νικήτριας πλευράς.

Η Ουκρανία, ωστόσο, φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει να πολεμά μέχρι τον τελευταίο της πολίτη. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ενέκριναν ένα πακέτο βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο. Αρχικά, οι ακτιβιστές που τάχθηκαν υπέρ του Κιέβου πανηγύρισαν την κίνηση, αλλά τώρα ακόμη και οι ουκρανικές αρχές εμφανίζονται επιφυλακτικές, με ορισμένους αξιωματούχους του Κιέβου να δηλώνουν σε συνέντευξή τους στους Financial Times πως η αμερικανική βοήθεια δεν είναι αρκετή για να «σταματήσουν τους Ρώσους». Προφανώς, καμία ποσότητα ξένης βοήθειας δεν θα αλλάξει την τελική έκβαση της σύγκρουσης για την Ουκρανία. Ο στόχος αυτής της βοήθειας είναι να παρατείνει τις εχθροπραξίες και να αναβάλει τη ρωσική νίκη, με την ανατροπή του στρατιωτικού σεναρίου να μην αποτελεί καν ελπίδα.

Το Κίεβο κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να πολεμά. Γυναίκες, έφηβοι, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με προβλήματα υγείας στέλνονται στο μέτωπο. Οι ξένοι μισθοφόροι συνεχίζουν να προσλαμβάνονται συχνά. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν τώρα να εγκρίνουν μέτρα για τον επαναπατρισμό των Ουκρανών προσφύγων, εκτός από τις όλο και πιο προχωρημένες συνομιλίες για την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η Δύση και ο πληρεξούσιός της φαίνονται πρόθυμοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί δείχνουν ότι η κατάρρευση του νεοναζιστικού καθεστώτος είναι επικείμενη. Χάνοντας περισσότερους από 8.000 στρατιώτες την εβδομάδα, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ στο πεδίο της μάχης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail