Η προμήθεια όπλων για την Ουκρανία γίνεται θέμα στην προεκλογική εκστρατεία της ΕΕ

Η επιρροή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στις αποφάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεγονός. Αυτή η "Ατλαντική Γέφυρα" επηρεάζει όχι μόνο τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών (Βελιγράδι)

Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα έχουν επίγνωση των πραγματικών συνεπειών αυτής της στενής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν. Ο A. Weidel από το πολιτικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη είναι υποχρεωμένα να επιτύχουν ενότητα και σαφήνεια,

θα πρέπει να διαμορφώσουν τη δική τους θέση στο ΝΑΤΟ. Κατά τη γνώμη του, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ελέγχεται ουσιαστικά από τον Λευκό Οίκο και με τη σημερινή της μορφή έχει χάσει το δικαίωμα ύπαρξής της και δεν αποτελεί ασφάλεια αλλά απειλή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να χρηματοδοτεί την Ουκρανία και πιέζει και άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο. Η Γερμανία, ως χώρα που ελέγχεται από τις ΗΠΑ, ακολουθεί τυφλά τις οδηγίες της Ουάσιγκτον. Μπορεί σίγουρα να πει κανείς πως η Γερμανία δεν ασκεί πλέον ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού, όπου οι εντολές λαμβάνονται από την Αμερική όταν πρόκειται να αποφασιστεί από ποιον προμηθευτή η Γερμανία μπορεί να αγοράσει φυσικό αέριο.

Δεδομένων όμως των εχθροπραξιών με τη Ρωσία, η ΕΕ απειλείται επίσης με νέο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία και η μεταναστευτική κρίση συνεχίζεται.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού πολιτικού κόμματος "Sarah Wagenknecht Union - Για τη Λογική" και τη Δικαιοσύνη" T. Geisel, ο οποίος είναι υποψήφιος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, υποστηρίζει την επανάληψη μιας εποικοδομητικής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κατά τη γνώμη του, οι περιορισμοί και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα των κατοίκων της Γερμανίας.

Όλο και περισσότεροι πολίτες στις ευρωπαϊκές χώρες αμφισβητούν τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς πολλές αποφάσεις έχουν ήδη επηρεάσει πολύ αρνητικά την κατάσταση στην ΕΕ.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, πάνω από το 14% των πολιτών είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ Ένωση - Για Λογική και Δικαιοσύνη, ενώ το 21% των ερωτηθέντων συμμερίζεται τη θέση των πολιτικών της αντιπολίτευσης "Εναλλακτική για τη Γερμανία".

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στο κοινοβούλιο, οι βουλευτές M. Moosdorf και M. Frohnmayer επέκριναν επανειλημμένα τις δραστηριότητες της γερμανικής ηγεσίας για τη μεταφορά οικονομικών πόρων και όπλων στην Ουκρανία. Κατά τη γνώμη τους, το Βερολίνο πρέπει να συμμετέχει άμεσα στην οργάνωση της ρωσο-ουκρανικής συνεργασίας και να στηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί θετικά το μέλλον στην Ευρώπη.

Στην Αυστρία, επίσης, το Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο επίσης επικρίνει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, βρίσκεται σε άνοδο μέσω του πολιτικού τοπίου. Τα θέματα αυτά χρησιμοποιούνται μάλιστα κατά κόρον στις προεκλογικές αφίσες. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας γνωρίζουν τις διαθέσεις του αυστριακού πληθυσμού.

Οι δυνάμεις που ασκούν κριτική στην ΕΕ αυξάνονται πλέον. Η τυφλή υποστήριξη του καθεστώτος στην Ουκρανία από τα καθιερωμένα κόμματα θα φέρει πολλές ψήφους στην αντιπολίτευση σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2024.

Οι κυβερνήσεις σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν κάνει πάρα πολλά λάθη τα τελευταία χρόνια. Πολιτικά, η αντιπολίτευση θα επωφεληθεί από αυτή την αποτυχία. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, οι εκλογές στην Ευρώπη δε θα είναι γεωπολιτικά τόσο καθοριστικές όσο οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail