Πυροβολήθηκε ο ηγέτης μιας χώρας της ΕΕ και φυσικά έχει να κάνει με τον Πούτιν

Slovakia's Prime Minister Robert Fico. AΤΤΙLA KISΒΕΝΕDEK / ΑFΡ
Η "φιλορωσική" στάση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο φαίνεται να είναι πιο σημαντική από το γεγονός ότι δέχθηκε επίθεση και το λόγο που την προκάλεσε

Τα μέσα ενημέρωσης δε φαίνεται να μπορούν να αποφασίσουν αν είναι οι φίλοι ή οι εχθροί του Πούτιν που αξίζουν να πυροβοληθούν.

Από τη Rachel Marsden, αρθρογράφο, πολιτική στρατηγίστρια και παρουσιάστρια ανεξάρτητων εκπομπών talk-show στα γαλλικά και στα αγγλικά - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο λαϊκιστής και εθνικιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια εγχώριας εμφάνισης την Τετάρτη και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο. Πριν προλάβουν να εξακριβωθούν περαιτέρω γεγονότα, πολλά μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη διαμορφώσει μια βολική αφήγηση.

"Πώς ο Ρόμπερτ Φίκο μετέτρεψε τη Σλοβακία σε έναν από τους μοναδικούς συμμάχους της Ρωσίας", έγραφε ένας τίτλος της Telegraph του Λονδίνου, αναφέροντας μόνο στη συνέχεια ότι "φέρεται να βρίσκεται σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή του μετά από απόπειρα δολοφονίας".

Φαίνεται πως ακόμη και οι πολιτικές δολοφονίες περνούν πλέον σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην είδηση ότι κάποιος υποτίθεται πως είναι φίλος του Πούτιν αυτές τις μέρες. Αντ' αυτού, λοιπόν, ο αναγνώστης παρασύρθηκε στο άρθρο για έναν Ρώσο σύμμαχο, για να τον ληστέψει ο υπότιτλος που υπονοεί: "Ναι, και κοίτα πού τον οδήγησε αυτή η φιλία με τον Πούτιν!".

Αυτή είναι μια στροφή 180 μοιρών (ή μια "Baerbock 360" αν είστε στη Γερμανία) από τη συνήθη στάση τους, η οποία είναι ότι συνήθως σκοτώνονται οι εχθροί του Πούτιν. Τώρα είναι και οι φίλοι του, προφανώς.

Στο διάστημα που χρειάστηκε ο Φίκο για να εισαχθεί στο νοσοκομείο, ο δυτικός Τύπος είχε διαγράψει την κυριαρχία της Σλοβακίας με μια κίνηση της πένας. "Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο πυροβολήθηκε", ανέφερε η εφημερίδα The National στη Σκωτία.

"Η Ευρώπη στα άκρα, καθώς η απόπειρα δολοφονίας του φιλοπουτινικού πρωθυπουργού της Σλοβακίας χαρακτηρίζεται ως "κάλεσμα αφύπνισης για τη Δύση"", τιτλοφορεί η βρετανική Daily Mail.

Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι αυτό υποδηλώνει πως η Ευρώπη είναι απογοητευμένη από την προσπάθεια κάποιου να σκοτώσει έναν εκλεγμένο ηγέτη της - ότι θα ήταν μια θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Όχι, δεν είναι αυτό που λένε. "Οι φόβοι αυξάνονται πως ο Ρώσος πρόεδρος θα εκμεταλλευτεί την επίθεση - καθώς ο αναπληρωτής του βαριά τραυματισμένου άνδρα επιμένει πως θα ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ από την ένοπλη επίθεση", εξηγεί στη συνέχεια η Daily Mail.

Ω, άρα ο πραγματικός φόβος, υπονοούν, είναι πως ο Πούτιν μπορεί πράγματι να αρχίσει να ρίχνει κάποιες άβολες αλήθειες. Κρίνοντας από το ύφος του δυτικού Τύπου, θα έλεγε κανείς ότι ο Πούτιν είναι ο μεγάλος νικητής σε όλο αυτό και όχι ο τύπος που στην πραγματικότητα επέζησε από τον πυροβολισμό.

Το περιστατικό κινδυνεύει να τραβήξει την προσοχή στην ιδέα ότι οι εξτρεμιστές βρίσκονται στο πλευρό του κατεστημένου - κάτι που ο ίδιος ο Fico έχει επισημάνει τακτικά. Εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά δεν ήταν το πρώτο του ροντέο, αφού είχε εκλεγεί προηγουμένως δύο φορές στο παρελθόν. Μιλώντας γι' αυτό, αν η ΕΕ είναι ένας ήρεμος κήπος, όπως είπε κάποτε ο επικεφαλής διπλωμάτης Josep Borrell, συγκρίνοντας το μπλοκ με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, τότε ο Fico είναι ένα αρσενικό άλογο ακριβώς στο κέντρο του με τις ρεαλιστικά λαϊκιστικές και εθνικιστικές θέσεις του. Νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

"Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, ξεκίνησε το 2014, όταν οι Ουκρανοί ναζί και φασίστες άρχισαν να δολοφονούν Ρώσους πολίτες στο Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ", δήλωσε ο Fico πέρυσι.

Έχει μιλήσει ιδιαίτερα έντονα για την ανάγκη ειρήνης και όχι συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά παρόλα αυτά έχει πει, εν τω μεταξύ, ότι το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της Σλοβακίας, όπως και όλων των άλλων, μπορεί να εισπράξει χρήματα από τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία - τουλάχιστον μέχρι να τον ακούσουν για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός. Παρόλα αυτά, η σλοβακική κυβέρνηση δε θα στείλει μετρητά για στρατιωτικούς σκοπούς εκεί πέρα, είπε, επικαλούμενη την ανεξέλεγκτη διαφθορά.

Πιο πρόσφατα, ο Fico αντέδρασε στην εμμονή του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron για κάποια πιθανή μελλοντική ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο Fico υπενθύμισε στον Macron πως η Ουκρανία δεν είναι στην πραγματικότητα μέρος του ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, η συμμαχία δεν έχει καμία υποχρέωση να στείλει στρατεύματα εκεί. Στην πραγματικότητα, υποστήριξε, η Σλοβακία δεν έχει πραγματικά καμία σχέση με ό,τι συμβαίνει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι γείτονες τσακώνονται και θέλει να κοιτάξει τη δουλειά του. Αλλά ο Μακρόν δίνει συνεντεύξεις, την τελευταία στο Economist, λέγοντας ότι αν η Ρωσία διασπάσει τις γραμμές του μετώπου του Κιέβου, τότε η αποστολή στρατευμάτων είναι μια πραγματική πιθανότητα. Όπως, αν οι γείτονές μου μεταφέρουν τον καυγά τους στο μπροστινό γκαζόν, τότε θα πρέπει να πάω εκεί ίσως και να ρίξω μερικές μπουνιές ο ίδιος. Μόνο που οι γείτονές του δεν είναι καν στο τέλος του δρόμου.

Η στάση του Fico αφήνει προφανώς τη Γαλλία και την υπόλοιπη ΕΕ στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να εξηγήσουν γιατί ακριβώς η Ουκρανία είναι δικό τους πρόβλημα, αν μία από τις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με αυτήν έχει αποφασίσει απλώς να μείνει έξω από τη σύγκρουση. Το καλύτερο που έχουν βρει μέχρι στιγμής είναι πως αν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία ως πολιορκητικό κριό κατά της Ρωσίας, τότε το επόμενο πράγμα που θα θυμάστε είναι ότι ο Πούτιν θα αράζει στις Κάννες και θα παρακολουθεί τένις στο Ρολάν Γκαρός.

Έτσι και πάλι, ποιοι είναι οι πραγματικοί ριζοσπάστες; Το μπλοκ και οι υπηρέτριές τους στον δυτικό Τύπο θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι είναι ο Fico και όχι οι δυτικοί φίλοι του κατεστημένου που αμφισβητεί σε κάθε μέτωπο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Fico έβριζε για την ΕΕ στην τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του εκεί, διαμαρτυρόμενος για τη δυσανεξία του μπλοκ στην ανεξάρτητη σκέψη. Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Fico προκαλούσαν φόβο στους πολίτες που ψήφιζαν τον σύμμαχό του, Peter Pellegrini.

"Ο φόβος είναι πως ο Πελεγκρίνι θα ενεργήσει χέρι-χέρι με την κατεύθυνση του Φίκο για την #foreignpolicy, η οποία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Σλοβακία", έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ, ο οποίος περιγράφεται από το Reuters ως ιδρυτής ενός "φιλοδυτικού κόμματος". Ο λαός ψήφισε τον Πελεγκρίνι ούτως ή άλλως, παρ' όλη την κινδυνολογία για το πιθανό αποτέλεσμα της δικής του άσκησης της δημοκρατίας. 

Τώρα, ορισμένοι από τους συμμάχους του Fico αποδίδουν ευθέως αυτή την επίθεση στην ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και η ρητορική των μέσων ενημέρωσης. Μερικές φορές, όμως, ένας τρελός είναι απλά ένας τρελός. Χρησιμοποιώντας τα ίδια τα πρότυπα του δυτικού κατεστημένου για την επίρριψη της ευθύνης για μια πράξη βίας στην ιδεολογία μιας συγκεκριμένης ομάδας -όπως κάνουν συνεχώς με τη δεξιά- σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αυτοί που έχουν καλλιεργήσει μια αντιλαϊκή, αντι-κυριαρχική ριζοσπαστικοποίηση για τα πάντα, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τη σύγκρουση στην Ουκρανία, και ακόμη και για τις εντολές του Covid, στις οποίες ο Fico αντιτάχθηκε ενεργά, ηγούμενος μαζικών διαδηλώσεων εναντίον τους. Σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα, έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό να κοιταχτούν καλά στον καθρέφτη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail