Οι γκάφες του Μπλίνκεν αποτελούν την επιτομή της χρεοκοπίας της αμερικανικής ισχύος και διπλωματίας

Photo: Public domain
Καθώς το ιρανικό έθνος θρήνησε τον τραγικό θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν ούτε μια προσφορά συλλυπητηρίων με σεβασμό.

Editorial - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, επίσημα ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας αυτής, έκανε μια χοντροκομμένη παρατήρηση πως ο ιρανικός λαός θα ήταν "καλύτερα". Αυτό καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία είχε κηρύξει πενθήμερο πένθος για τον εκλιπόντα πρόεδρο, την κηδεία του οποίου στην πόλη Μασχάντ παρακολούθησαν εκατομμύρια Ιρανοί.

Ο πρόεδρος Ραΐσι σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου μαζί με τον πολύ σεβαστό υπουργό Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και πολλούς άλλους αξιωματούχους που επέβαιναν επίσης στο αεροσκάφος. Η μοιραία συντριβή συνέβη σε ύπουλο καιρό πάνω από ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν, καθώς η συνοδεία του προέδρου επέστρεφε από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εξέφρασε σοκ και θλίψη για την απώλεια. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή και στην κηδεία εκπροσωπήθηκαν 68 κράτη, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είναι σταθεροί αντίπαλοι για περισσότερο από μισή δεκαετία μετά την ιρανική επανάσταση του 1979. Παρ' όλα αυτά, είναι βασικό θέμα διπλωματίας και εθιμοτυπίας για τις χώρες να δείχνουν ένα δείγμα συμπάθειας σε μια τέτοια περίοδο εθνικού πένθους.

Τα επαίσχυντα και φτηνά σχόλια για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν δείχνουν πόσο ανεπαρκής είναι ο Μπλίνκεν ως υποτιθέμενος κύριος διπλωμάτης των ΗΠΑ. Αλλά η αποτυχία αυτή δεν είναι απλώς ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά αποτελεί την επιτομή της γενικής κατάρρευσης της πολιτικής ποιότητας και του διεθνούς κύρους της Ουάσινγκτον.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποτίθεται πως είναι παγκόσμιος ηγέτης, αλλά προφανώς δεν έχουν καμία τάξη. Ο Μπάιντεν, ο πρόεδρος και προϊστάμενος του Μπλίνκεν, είναι ένας αθυρόστομος εκκεντρικός που προσβάλλει τακτικά άλλους ηγέτες με αδαείς προκαταλήψεις.

Σχετικά με την προσβολή του Μπλίνκεν για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την αηδία πολλών παρατηρητών σε όλο τον κόσμο όταν είπε: "Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας διπλωμάτης - πόσο μάλλον ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιας χώρας όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες - θα έκανε ένα τόσο άκομψο σχόλιο, για να πούμε το ελάχιστο. Στην ουσία, επρόκειτο για μια προσβολή που απευθυνόταν σε ένα ολόκληρο έθνος".

Εκτός από την έλλειψη ανθρώπινης αξιοπρέπειας, υπάρχει και παντελής έλλειψη πολιτικής. Το προσβλητικό σχόλιο του Μπλίνκεν έρχεται σε μια στιγμή ακραίας έντασης στη Μέση Ανατολή εν μέσω μιας γενοκτονίας που διαπράττει το ισραηλινό καθεστώς με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κατάσταση πυριτιδαποθήκης θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκραγεί σε διεθνή πόλεμο που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την περιοχή. Το Ισραήλ και το Ιράν έχουν ήδη ανταλλάξει στρατιωτικά πλήγματα.

Όλοι οι διπλωμάτες που αξίζουν το μερίδιό τους θα πρέπει να προσπαθούν να κατευνάσουν τις εντάσεις, όχι να τις φουντώνουν. Η κατάπτυστη προσβολή του Μπλίνκεν προς τον ιρανικό λαό είναι μια απερίσκεπτη πρόκληση.

Αλλά τέτοια ευαισθησία και σεβασμός είναι πάρα πολλά για να τα περιμένουμε από τον Blinken, ο οποίος έχει δείξει ότι είναι πολύ έξω από τα νερά του ως διπλωμάτης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο «κορυφαίος διπλωμάτης» έφερε σε δύσκολη θέση το γραφείο του παίζοντας κιθάρα στη σκηνή ενός μπαρ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Κίεβο. Ο Μπλίνκεν βρισκόταν στην ουκρανική πρωτεύουσα υποσχόμενος επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την παράταση ενός αιματηρού και μάταιου πολέμου δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας. Αξιόπιστες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών του ουκρανικού στρατού σε πάνω από 500.000 σε πάνω από δύο χρόνια μάχης. Ωστόσο, ο Μπλίνκεν ήταν εδώ και έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα με μια τοπική ροκ μπάντα. Ακόμη πιο αηδιαστική ήταν η επιλογή του τραγουδιού του, το «Keep on Rockin' in the Free World» του Neil Young. Ο Blinken όχι μόνο δεν αντιλαμβανόταν τη φρίκη του πολέμου, αλλά αγνοούσε και το γεγονός πως το τραγούδι αποτελεί ρητή καταδίκη της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Πώς μπορεί κάποιος να είναι τόσο ηλίθιος και αναίσθητος; Αυτό είναι το μέτρο του Antony Blinken.

Δυστυχώς, ο Μπλίνκεν έχει πολλές αμφίβολες παρέες στην Ουάσιγκτον. Η συλλογική τους αλαζονεία και ανικανότητα οδηγούν τον κόσμο στην καταστροφή. Αναφέρεται αυτή την εβδομάδα ότι ο Μπλίνκεν είναι μεταξύ εκείνων στην Ουάσιγκτον που υποστηρίζουν την προμήθεια αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος. Άλλοι που προωθούν αυτή τη συνταγή για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και η πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Οι γκάφες του Μπλίνκεν θα έπρεπε να τον είχαν αποπέμψει προ πολλού με ντροπή. Ήταν ο κύριος υποστηρικτής του εξοπλισμού του καθεστώτος του Κιέβου πολύ πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022. Μαζί με τη Νούλαντ και άλλους συνέβαλε καθοριστικά στον καθορισμό της πορείας αυτού του πολέμου δι' αντιπροσώπων που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων θέσεων του ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα και του Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος, ο Μπλίνκεν υποστήριξε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στη Λιβύη και τον «φιλοδημοκρατικό» πόλεμο δι' αντιπροσώπων για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Ο τελευταίος περιελάμβανε τον εξοπλισμό από την Ουάσινγκτον σεχταριστικών τρομοκρατικών συμμοριών - μέχρι που η Ρωσία και το Ιράν έβαλαν τέλος σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση.

Αυτό το μονοπάτι της καταστροφής που χάραξε ο Μπλίνκεν θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει την απαγόρευσή του να ανέβει ποτέ στην εξέχουσα θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει πως τέτοιοι διορισμοί γίνονται με βάση τη λογική και την ορθή εξωτερική πολιτική.

Όχι, ο Μπλίνκεν είναι ένας εγκληματίας πολέμου του οποίου ο αδαής ναρκισσισμός δεν έχει όρια. Δεν είναι παρά ένα χρήσιμο εργαλείο για την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολεμοκαπηλεία. Ο Μπλίνκεν που παίζει κιθάρα, με σπουδές στο Χάρβαρντ, είναι ένα ανδρείκελο που παρέχει μια ψευδοφιλελεύθερη εικόνα για να καλύψει τη βαρβαρότητα της παγκόσμιας ισχύος των ΗΠΑ.

Η ανικανότητά του οδηγεί τον κόσμο σε μια αβυσσαλέα κατάσταση αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή και μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων για την Ουκρανία.

Αυτό όμως που είναι περισσότερο είναι η θλιβερή αλήθεια πως η Ουάσινγκτον είναι γεμάτη από κλώνους σαν τον Μπλίνκεν. Το επίπεδο της πολιτικής κουλτούρας στο αμερικανικό κατεστημένο που γεννά ανθρώπους σαν τον Μπλίνκεν είναι τόσο σάπιο και διαδεδομένο, που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα αναδυθούν ποιοτικοί στοχαστές και ηγέτες.

Ο εκφυλισμός της πολιτικής και της διπλωματίας των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε μακρά παρακμή, όπως και η παγκόσμια ισχύς τους. Μερικοί από τους πιο πρόσφατους προκατόχους του Μπλίνκεν περιλαμβάνουν τον Μάικ Πομπέο («λέμε ψέματα και εξαπατάμε όλη την ώρα») και τη Χίλαρι Κλίντον (η οποία καμάρωνε για τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι με το «ήρθαμε, κατακτήσαμε, πέθανε»)- την Κοντολίζα Ράις (γνωστή για τον πόλεμο στο Ιράκ και τα βασανιστήρια για τις εκδόσεις) και τον Κόλιν Πάουελ (ο οποίος είπε απροκάλυπτα ψέματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής). Ο κατάλογος των εκφυλισμένων συνεχίζεται.

Αλλά στην περίπτωση του Μπλίνκεν, είναι μάλλον το αποκορύφωμα - ή ίσως θα έπρεπε να είναι το χαμηλό σημείο - της γυαλισμένης ανικανότητας.

Έρχεται η ώρα της αποτυχίας των ΗΠΑ, έρχεται ο άνθρωπος που ενσαρκώνει την παταγώδη αποτυχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail