Ο Πούτιν ανεβάζει τους τόνους με πυρηνικές απειλές

Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στην άμεση αντιπαράθεση, καθώς οι ελπίδες για συνομιλίες παραμένουν δυσοίωνες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε συγκαλυμμένα με τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον των δυτικών κρατών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για τη νίκη της Ρωσίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μόσχα την Πέμπτη.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια παγκόσμια σύγκρουση», δήλωσε ο Πούτιν. «Αλλά ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει».

«Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, αναφερόμενος στα ισχυρότερα πυρηνικά όπλα της χώρας του. Τα σχόλια έγιναν λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις για να προετοιμαστεί για τη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων, τα οποία είναι σχεδιασμένα για επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και όχι πληθυσμιακών κέντρων.

Η ανακοίνωση σήμανε συναγερμό στην Ουάσινγκτον, η οποία προσπάθησε προσεκτικά να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση σε έναν άμεσο πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την κίνηση «απερίσκεπτη», αλλά καθησύχασε κάποια νεύρα λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν προβλέπουν οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες κινήσεις του Πούτιν αποτελούν ωστόσο μέρος μιας αξιοσημείωτης αύξησης της ρωσικής πολεμικής συμπεριφοράς προς τη Δύση την περασμένη εβδομάδα, η οποία, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, αποτελεί απάντηση στις προσπάθειες της Δύσης να σπεύσει με όπλα στην Ουκρανία.

Η κατάσταση μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα σπιράλ κλιμάκωσης, ένας όρος των διεθνών σχέσεων για την περίπτωση που δύο πλευρές πλησιάζουν σε άμεσο πόλεμο μέσω σταδιακών κινήσεων που αποσκοπούν στην αποτροπή της άλλης πλευράς. Καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, τα γερακίστικα στοιχεία στη Δύση και τη Ρωσία κατάφεραν το καθένα να πιέσουν τους ηγέτες τους να λάβουν μέτρα που κάποτε θεωρούνταν πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Φοβούμενοι μια πιθανή ουκρανική ήττα, η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν όλο και περισσότερο επισημάνει ότι τα παροιμιώδη γάντια έχουν πέσει. Η Βρετανία δήλωσε πρόσφατα ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να πλήξει ρωσικό έδαφος. «Καθώς η Ρωσία χτυπά μέσα στην Ουκρανία, μπορείτε να καταλάβετε απόλυτα γιατί η Ουκρανία αισθάνεται την ανάγκη να διασφαλίσει πως αμύνεται», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Και ο Κάμερον έχει δίκιο από μια στενή, ηθική άποψη. Αλλά η πρακτική σοφία αυτού του πράσινου φωτός είναι ασαφής δεδομένης της προβλέψιμης απάντησης της Ρωσίας, η οποία ήταν να απειλήσει με αντίποινα κατά βρετανικών στρατιωτικών στόχων, εάν όντως βρετανικά όπλα έπλητταν ρωσικό έδαφος.

Ακόμα και αν η Βρετανία δεν είχε καμία πρόθεση να συρθεί στον πόλεμο, η απειλή της Ρωσίας έβγαλε τις βρετανικές απόψεις εντελώς από την εικόνα. Εναπόκειται τώρα στην Ουκρανία -μια χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες πιθανότητες σε έναν απελπιστικό, αμυντικό πόλεμο- να αποφασίσει αν μπορεί να αντέξει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Οι ΗΠΑ είναι πιο ευαισθητοποιημένες απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η προσέγγιση της Βρετανίας. Ενώ η Ουάσινγκτον έδωσε αθόρυβα στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθάρισε επίσης ότι τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο εναντίον στόχων εντός του ουκρανικού εδάφους, ένας περιορισμός που αποσκοπεί στο να βάλει τη βελόνα ανάμεσα στις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας και τις ανάγκες της Ουκρανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν λιγότερο προσεκτικός. Ο Μακρόν απάντησε στις μάχες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης προτείνοντας ότι η Γαλλία θα μπορούσε να στείλει τα δικά της στρατεύματα στη μάχη, εγείροντας το φάσμα του άμεσου πολέμου μεταξύ δύο πυρηνικά εξοπλισμένων κρατών.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία ανταπέδωσε στον Μακρόν υποσχόμενη να επιτεθεί σε όποια γαλλικά στρατεύματα εμφανιστούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. «Εάν οι Γάλλοι εμφανιστούν στη ζώνη των συγκρούσεων, θα γίνουν αναπόφευκτα στόχοι για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη.

Από τη σκοπιά της Ρωσίας, όλες αυτές οι πρόσφατες κινήσεις αφορούν πιθανότατα την αποκατάσταση της αποτροπής. Αλλά αυτό δεν τις κάνει λιγότερο τρομακτικές για εμάς στη Δύση. Και η Ρωσία αισθάνεται το ίδιο όταν εμείς απαντάμε σε αυτόν τον φόβο με τις δικές μας προσπάθειες αποκατάστασης της αποτροπής.

Όλα αυτά θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση πως το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ δεν έφυγε ποτέ. Απλώς συνηθίσαμε να ζούμε σε μια εποχή μεγάλου κινδύνου. Στην πράξη, η πιθανότητα ενός κατακλυσμικού λάθους αυξάνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.

Σε άλλα διπλωματικά νέα:

- Σύμφωνα με το Politico, μετά από συνάντηση με τον Μακρόν τη Δευτέρα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε διεθνή εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό το καλοκαίρι. Ο Μακρόν ευχαρίστησε τον Σι που υπέγραψε την ιδέα του για μια ολυμπιακή εκεχειρία και άφησε να εννοηθεί ότι η παύση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άνοιγμα για να προωθηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία.. «Ίσως αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης επίλυσης [των συγκρούσεων] με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης. Ο Σι θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την ιδέα αυτή απευθείας στον Πούτιν αργότερα αυτόν τον μήνα, όταν ο Ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί την Κίνα.

- Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μέσω μιας προσωρινής εκεχειρίας που θα ακολουθηθεί από ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, σύμφωνα με το Reuters. Ο Κροσέτο απομάκρυνε την ιδέα ότι ο Πούτιν δεν έχει δείξει στην πραγματικότητα επιθυμία να διαπραγματευτεί, λέγοντας ότι «αυτός είναι ένας καλός λόγος για να προσπαθήσουμε περισσότερο». «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε κανένα πιθανό μονοπάτι της διπλωματίας, όσο στενό κι αν είναι», υποστήριξε, προσθέτοντας πως οι δυτικές κυρώσεις και τα όπλα απέτυχαν να αποδώσουν μια αποφασιστική νίκη στο πεδίο της μάχης.

- Η Βρετανία προχώρησε στην απέλαση του Ακολούθου Άμυνας της Ρωσίας στο Λονδίνο λόγω των ισχυρισμών ότι ο αξιωματικός χρησιμοποιούσε τη στρατιωτική του θέση για κατασκοπεία, σύμφωνα με το AP News. Η ανακοίνωση ήρθε παράλληλα με νέους περιορισμούς στις διπλωματικές βίζες για μελλοντικούς Ρώσους απεσταλμένους. Η Ρωσία υποσχέθηκε να απαντήσει «με τον ίδιο τρόπο».

- Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν έναν Αμερικανό στρατιώτη στο Βλαδιβοστόκ με την κατηγορία της κλοπής στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τους New York Times. Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν χαρακτηρίσει επίσημα τον στρατιώτη ως άδικα κρατούμενο, η σύλληψη οδήγησε σε εικασίες ότι η Ρωσία αναζητά περαιτέρω διαπραγματευτικά χαρτιά για ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ:

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αποθάρρυνε έντονα τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν στη Ρωσία, δεδομένου του κινδύνου άδικης σύλληψης. «Η Ρωσία έχει συλλάβει Αμερικανούς όχι για νόμιμους λόγους επιβολής του νόμου, αλλά επειδή θέλει να τους κρατήσει ουσιαστικά ως ομήρους», δήλωσε ο Μίλερ. «Οι Αμερικανοί δεν πρέπει, για κανένα λόγο, να ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail