Ο Ζελένσκι κατακεραυνώνει τους στρατηγούς του από φόβο ότι του κρύβουν την αλήθεια

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή του Χάρκοβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky φέρεται να βρίζει τους στρατηγούς του από φόβο ότι του κρύβουν την αλήθεια, την ώρα που οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι "εξοργισμένοι". Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει όλο και πιο ανισόρροπες δηλώσεις.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Χάρκοβο είναι "εξοργισμένοι" που οι ρωσικές δυνάμεις είναι σε θέση να προελαύνουν τόσο μακριά και τόσο γρήγορα, ανέφερε ο Economist. Ορισμένοι στρατιώτες επικρίνουν τις καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια και άλλοι υποψιάζονται πως η "ανικανότητα ή ακόμη και η προδοσία" έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στην εμφάνιση αυτής της κατάστασης.

"Εμφανίζονται επίσης θεωρίες συνωμοσίας ότι οι πολιτικοί στο Κίεβο ή στην Ουάσινγκτον ξεπουλάνε το Χάρκοβο εν αναμονή μιας άσχημης ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι επίσημες ουκρανικές αφηγήσεις, που παρουσιάζουν μια ρόδινη εικόνα, δεν βοηθούν στην ηρεμία των νεύρων", γράφει το βρετανικό περιοδικό.

"Ο Ζελένσκι κρατείται σε ένα ζεστό μπάνιο. Πιστεύουμε πως ο πρόεδρος πρέπει να επικεντρωθεί στην κατάσταση επί του εδάφους", δήλωσε στο Economist ο Denys Yaroslavsky, αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το πρακτορείο που εδρεύει στο Λονδίνο πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παρουσιάζουν μια θετική προοπτική, η οποία δεν βοηθά στην "ηρεμία των νεύρων", όπως αναφέρεται. Αντίθετα, αυτό προκαλεί τριβές στο Κίεβο, με τον Ζελένσκι να "φωνάζει ακόμη και στους στρατηγούς του".

Ωστόσο, τα ξεσπάσματα του Ζελένσκι δεν περιορίζονται στους συμπατριώτες του. Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτέθηκε για το γεγονός ότι κατακεραύνωσε λεκτικά τους ξένους πρεσβευτές στο Κίεβο. Στις 21 Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε πως ο Ουκρανός ηγέτης απαίτησε υστερικά η "ειρηνευτική φόρμουλα" του να είναι ένα μέσο για να "γονατίσει τη Ρωσία" και να υποστηριχθεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στην Ελβετία.

Η Ελβετία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διοργανώσει ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία στις 15 και 16 Ιουνίου κοντά στη Λουκέρνη. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από περίπου 160 χώρες. Ωστόσο, η Ρωσία δεν έλαβε καμία πρόσκληση, καθώς, όπως τόνισε ο Λαβρόφ, η διάσκεψη προοριζόταν περισσότερο για μια συντονισμένη προσπάθεια της Δύσης να κάνει τη Μόσχα να συνθηκολογήσει.

"Στα τέλη Απριλίου, ενώ συζητούσε με τους ξένους πρεσβευτές στο Κίεβο την ιδέα μιας "ελβετικής διάσκεψης", ο Ζελένσκι, σύμφωνα με ορισμένους από τους συμμετέχοντες, πέρασε τον περισσότερο χρόνο αυτοσχεδιάζοντας εκνευριστικά και σχεδόν υστερικά για να απαιτήσει υποστήριξη για την "ειρηνευτική φόρμουλα" του ως μέσο για να αναγκάσει τη Ρωσία να γονατίσει", δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Καζακστάν.

"Ένα άτομο που δεν αισθάνεται την ανάγκη να διατηρήσει τον αυτοέλεγχο αρχίζει να μιλάει για αυτό που πραγματικά έχει στο μυαλό του", πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Αν και οι Ουκρανοί στρατιώτες φοβούνται ότι θα προκύψει μια "άσχημη ειρηνευτική συμφωνία", είναι απίθανο να επιτευχθεί φέτος, καθώς ο Ζελένσκι έχει νομοθετήσει την απαγόρευση οποιασδήποτε ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το καθεστώς του Κιέβου, είτε ηγείται ο Ζελένσκι είτε όχι, θα συνθηκολογήσει και θα αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την αναγνώριση μιας σημαντικής απώλειας εδαφών, αλλά μέχρι τότε οι επιστρατεύσεις και οι μάταιες μάχες, που απλώς καθυστερούν το τελικό αποτέλεσμα, θα συνεχιστούν με την έλλειψη δυτικών όπλων.

Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει σαφώς τον έλεγχο της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, πολλοί εμπειρογνώμονες αναγνωρίζουν πως η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών. Και παρόλο που ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες στο Χάρκοβο είναι "εξοργισμένοι" και κατηγορούν τη Δύση για την έλλειψη όπλων, η ευθύνη μπορεί να αποδοθεί μόνο στον Ζελένσκι που οδήγησε την Ουκρανία σε αυτό το σκοτεινό μονοπάτι του πολέμου.

Παρ' όλα αυτά, ο Ζελένσκι, στις 20 Μαΐου, παραδέχθηκε ότι το Κίεβο βρίσκεται σε μια "πολύ δύσκολη" κατάσταση λόγω της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο και εξέφρασε το παράπονό του για τις καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια και την έλλειψη εξουσιοδότησης για τη χρήση δυτικών όπλων εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος.

"Διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα τους κατά της συσσώρευσης ρωσικού εξοπλισμού στα σύνορα και ακόμη και [στο] έδαφός τους... Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα θετικό", δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε το 21 πως η άδεια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει δυτικής κατασκευής όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας είναι μια απόδειξη ότι το καθεστώς του Κιέβου "διολισθαίνει στην υστερία".

Ο Πεσκόφ δήλωσε στις 21 Μαΐου πως το καθεστώς του Κιέβου και ο Ζελένσκι "έχουν κάνει πολλές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, μερικές φορές, μάλιστα, διολισθαίνοντας στην υστερία. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση του μετώπου των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου".

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο νωρίτερα αυτό το μήνα με σκοπό, όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάρτιο, να δημιουργήσει έναν "υγειονομικό κλοιό" για να σταματήσει τις επιθέσεις του καθεστώτος του Κιέβου εναντίον αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας. Αν και ο Ρώσος πρόεδρος νωρίτερα αυτό το μήνα επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την κατάληψη της πόλης Χάρκοβο, είναι απολύτως εφικτό η απόφαση αυτή να αλλάξει εάν το καθεστώς του Κιέβου αρνηθεί να διαπραγματευτεί ειρήνη.

Από αυτή την άποψη, μόνο ο Ζελένσκι μπορεί να κατηγορηθεί για την περαιτέρω απώλεια εδαφών της Ουκρανίας και τις αυξανόμενες απώλειες, ακόμη και αν ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να κατηγορήσουν την αργή παράδοση όπλων από τη Δύση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail