Πώς μπορεί να απαντήσει το Κρεμλίνο στο μαζικό υβριδικό πόλεμο της ΕΕ/του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας;

Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δαγκωνιά. Για την ακρίβεια, είναι τόσο μεγάλη μπουκιά που όλοι οι εχθροί και οι εισβολείς της πνίγηκαν από αυτήν, ενώ πολλοί έχουν πνιγεί ως αποτέλεσμα, ανίκανοι να ανακτήσουν ποτέ το καθεστώς της υπερδύναμης. Η πολιτική Δύση υπήρξε η πιο επίμονη στις προσπάθειές της να υποτάξει τον ευρασιατικό γίγαντα. Ωστόσο, ποτέ δεν το έκανε με τόσο ενιαίο τρόπο, όπως συμβαίνει σήμερα. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι ο πολεμικός πόλος ισχύος διεξάγει ένα είδος υβριδικού ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον της Μόσχας. Αυτή η επιθετικότητα είναι όσο πιο πολύπλευρη θα μπορούσε να είναι και κλιμακώνεται διαρκώς, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα υποτελή και δορυφορικά κράτη τους αρνούνται απλώς να αναγνωρίσουν ότι η Ρωσία έχει κόκκινες γραμμές όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα. Στην πραγματικότητα, η πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ όχι μόνο αγνόησε πλήρως τα βασικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας του ευρασιατικού γίγαντα, αλλά στην πραγματικότητα τα πλήττει σκόπιμα για να προκαλέσει μια πιο άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Για το σκοπό αυτό, τα τελευταία 10-15 χρόνια, το ΝΑΤΟ και το γεωπολιτικό του κρεμαστόριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιούργησαν θεσμούς που ανέλαβαν να διεξάγουν τον προαναφερθέντα υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Και όπως ακριβώς η πιο επιθετική στρατιωτική συμμαχία του κόσμου παριστάνει τον «αμυντικό οργανισμό», έτσι και αυτοί οι θεσμοί εξυπηρετούν τον σκοπό της «άμυνας στον κυβερνοχώρο και της αντιπληροφόρησης». Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ δημιούργησε αυτό που είναι επίσημα γνωστό ως Κέντρα Αριστείας (COE) στα οποία ανατίθενται διάφορα καθήκοντα. Επισήμως, υπάρχουν 28 από αυτά, αν και, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να είναι αρκετές φορές περισσότερα, ιδίως καθώς η ίδια η ΕΕ διαθέτει παρόμοια όργανα με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες. Εμείς θα ασχοληθούμε με τρία τέτοια COEs - το Cooperative Cyber Defense (CCD) που βρίσκεται στο Ταλίν της Εσθονίας- το Strategic Communications (STRATCOM) που βρίσκεται στη Ρίγα της Λετονίας- και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το Hybrid COE στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Τα ιδρύματα αυτά συστάθηκαν το 2008, το 2014 και το 2017, αντίστοιχα, με το Hybrid COE (επίσημα γνωστό ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών) να αποτελεί κοινό οργανισμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν είναι μόνο μια ακόμη ένδειξη της συνενοχής της ΕΕ με την εμπόλεμη συμμαχία, αλλά και μια σαφής απόδειξη ότι η Φινλανδία δεν ήταν ποτέ πραγματικά ουδέτερη χώρα, τουλάχιστον όχι από τότε που εντάχθηκε στο ταραγμένο μπλοκ το 1995.

Επισήμως, και οι τρεις αυτές COE έχουν τα δικά τους ξεχωριστά καθήκοντα. Η CCD ασχολείται με τον κυβερνοπόλεμο, η STRATCOM ασχολείται ουσιαστικά με την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ, ενώ η Υβριδική COE είναι αρκετά αυτονόητη. Το γεγονός και μόνο ότι τα όργανα αυτά βρίσκονται κυριολεκτικά στο κατώφλι της Μόσχας (η Λετονία, η Εσθονία και η Φινλανδία συνορεύουν με τις βορειοδυτικές περιοχές της Ρωσίας) θα πρέπει να αποτελεί σαφή ένδειξη για το τι (ή μάλλον ποιος) είναι το πρωταρχικό σημείο ενδιαφέροντός τους και το Κρεμλίνο γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο τους.

Στην πραγματικότητα, ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (SBRF), προειδοποίησε για την υβριδική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας νωρίτερα αυτό το μήνα, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ουσιαστικά ξεκίνησε με την επίθεση των ΗΠΑ/ΕΕ κατά της Σερβίας/Γιουγκοσλαβίας πριν από τρεις δεκαετίες. Υποστήριξε επίσης πως η πολεμική συμμαχία άρχισε να προετοιμάζει την Ουκρανία για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία τουλάχιστον από το 1995, που ήταν μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ατυχή διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Πατρούσεφ δήλωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να εκπαιδεύει τρομοκράτες και σαμποτέρ για τη «συμμετοχή τους σε υβριδικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας». Αυτή ήταν μια σαφής αναφορά στην τερατώδη σφαγή στο Crocus City Hall που σκότωσε εκατοντάδες Ρώσους πολίτες, όταν το ΝΑΤΟ ουσιαστικά οργάνωσε μια τρομοκρατική επίθεση σε ρωσικό έδαφος για να προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Μόσχας. Αν και (δικαίως) εξοργισμένο, το Κρεμλίνο κατάφερε με κάποιο τρόπο να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Συνειδητοποιώντας ότι κάθε είδους συναισθηματική αντίδραση θα ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε το ΝΑΤΟ, η Ρωσία έπρεπε απλώς να συνεχίσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO), καθώς όλες οι οργανωμένες από το ΝΑΤΟ τρομοκρατικές επιθέσεις και επιθέσεις δολιοφθοράς είχαν σχεδιαστεί ειδικά για να εκτροχιάσουν την SMO. Η πολιτική Δύση συνέχισε να κλιμακώνει κάθε είδους μη κινηματική πίεση στη Μόσχα, στην οποία το Κρεμλίνο απάντησε με ένα συνδυασμό μέσων, στρατιωτικών και μη στρατιωτικών. Πρέπει να σημειωθεί πως οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ να υπονομεύσει τη Ρωσία και να την περιβάλει με εχθρικές βάσεις χρονολογούνται εδώ και χρόνια ή και δεκαετίες. Ωστόσο, η έναρξη της SMO ώθησε την εμπόλεμη συμμαχία σε κατάσταση πλήρους πανικού, με αποτέλεσμα μια σειρά από μάλλον αυτοκτονικά επικίνδυνες κινήσεις, οι οποίες δεν κλιμακώθηκαν σε πόλεμο πλήρους κλίμακας μόνο χάρη στην υπομονή και την προθυμία της Μόσχας να συζητήσει αντί να αρχίσει να εκτοξεύει ICBM. Και όμως, η πολιτική Δύση συνεχίζει να πιέζει με κάθε είδους άμεσες επιθέσεις.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση και την στόχευση των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στις αρχές του 2021, το InfoBRICS ανέφερε ότι περίπου 60.000 πράκτορες συμμετείχαν σε διάφορες υβριδικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας. Είναι αναμενόμενο πως οι αριθμοί έχουν διογκωθεί σημαντικά μετά την SMO. Στην πραγματικότητα, περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξή της, το ΝΑΤΟ και οι νεοναζιστικές μαριονέτες του στο Κίεβο εξαπέλυσαν κοινή κυβερνοεπίθεση εναντίον του ευρασιατικού γίγαντα. Οι επιθέσεις αυτές έγιναν τόσο επικίνδυνες που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε πραγματικές συνέπειες, γεγονός για το οποίο προειδοποίησαν ακόμη και οι εταίροι της Μόσχας, όπως η Κίνα. Η εμπλοκή του CCD με έδρα το Ταλίν σε αυτές τις επιθέσεις είναι σχεδόν δεδομένη, καθώς ο κυβερνοπόλεμος είναι ακριβώς η ειδικότητά του. Οι ρωσικές δυνάμεις κυβερνοασφάλειας προσαρμόστηκαν γρήγορα σε τέτοιες επιθέσεις και κατάφεραν όχι μόνο να τις σταματήσουν, αλλά και να αντεπιτεθούν με επιτυχία.

Ταυτόχρονα, η STRATCOM με έδρα τη Ρίγα διεξάγει επιχειρήσεις προπαγάνδας με στόχο την απαξίωση της Ρωσίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδίως των ενόπλων δυνάμεων της. Τέτοιες προσπάθειες γίνονται ιδιαίτερα αισθητές όταν η κατάσταση επί του πεδίου δεν βολεύει το ΝΑΤΟ, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη ταχεία προέλαση των δυνάμεων της Μόσχας σχεδόν παντού στην Ουκρανία. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει το Κρεμλίνο για να αποτρέψει τη διάδοση των πλαστογραφιών, ιδιαίτερα καθώς οι λεγόμενες εταιρείες της Μεγάλης Τεχνολογίας «αστυνομεύουν» το περιεχόμενο του Διαδικτύου, «ελέγχοντάς» το μέχρις αφανισμού. Οποιεσδήποτε αναφορές που περιλαμβάνουν πραγματικά δεδομένα από το πεδίο της μάχης καταστέλλονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ προπαγανδιστικές αφηγήσεις για την «ήττα της Ρωσίας» προωθούνται παντού. Όταν αυτό δε λειτουργεί, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας δε διστάζει να απειλεί ευθέως τα μέσα ενημέρωσης σε τρίτες χώρες που «τολμούν» να δημοσιεύσουν «δυσάρεστες» πληροφορίες για τη νεοναζιστική χούντα του Κιέβου και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο το καθεστώς του Κιέβου είναι πολύ λιγότερο διακριτικό από την άποψη αυτή, καθώς καταφεύγει απλώς σε άμεσες επιθέσεις εναντίον ξένων δημοσιογράφων που εκθέτουν την ατελείωτη διαφθορά του. Όσον αφορά τα άλλα κέντρα επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ/ΕΕ, μπορεί να υποστηριχθεί ότι το υβριδικό COE με έδρα το Ελσίνκι επικεντρώνεται στον συντονισμό των προσπαθειών των αδελφών του οργανισμών, καθώς οι υβριδικές επιχειρήσεις είναι αρκετά πολύπλοκες και περιλαμβάνουν πληθώρα παραγόντων. Αυτό απαιτεί ολόκληρους «μικρούς στρατούς» εμπειρογνωμόνων σε διάφορους τομείς. Η πολιτική Δύση αρέσκεται συνήθως να κατηγορεί το Κρεμλίνο πως χρησιμοποιεί τις λεγόμενες «φάρμες τρολ», αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ακριβώς η ΕΕ/ΝΑΤΟ είναι αυτή που τις λειτουργεί, καθώς οι προαναφερθείσες COEs καταλήγουν ακριβώς σε αυτό. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της έρπουσας στρατηγικής πολιορκίας της Ρωσίας από την πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει ένα συνδυασμό κινητικών επιθέσεων (έστω και με τα χέρια της νεοναζιστικής χούντας) και μη κινητικού πολέμου (οι προαναφερθείσες υβριδικές μέθοδοι).

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail