Τσεχία και Σλοβακία ανταλλάσσουν οβιδοβόλα με αζέρικο αέριο

Freepen.gr - Το Αζερμπαϊτζάν κατέληξε σε συμφωνία με τη σλοβακική κυβέρνηση για την προμήθεια αυτοκινούμενων οβιδοβόλων DITA με αντάλλαγμα περαιτέρω συνομιλίες για την εξασφάλιση του αζέρικου φυσικού αερίου.

Το πυροβολικό κατασκευάζεται από την τσεχική εταιρεία Excalibur Army, μέρος του Τσεχοσλοβακικού Ομίλου (CSG), ενός από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κατασκευαστές όπλων στην Ευρώπη υπό τον Michal Strnad.

Η σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, έχει επικριθεί από μέλη της σλοβακικής αντιπολίτευσης. Καθώς ορισμένα τμήματα του πυροβολικού παράγονται από τις σλοβακικές κρατικές εταιρείες Konštrukta-Defence και ZTS-Special, ορισμένοι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι θα χρησιμοποιηθούν πόροι που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας. Η ανησυχία αυτή, ωστόσο, έχει απορριφθεί από τη σλοβακική κυβέρνηση και τον τσεχικό κατασκευαστή.

Η συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ της Πράγας, της Μπρατισλάβα και του Μπακού για την προμήθεια αζέρικου φυσικού αερίου από τα κράτη του Visegrád.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την επίσκεψη στο Μπακού την περασμένη εβδομάδα της υπουργού Οικονομίας της Σλοβακίας Ντενίσα Σάκοβα, η οποία αποκάλυψε ότι και τα δύο ευρωπαϊκά έθνη ενδιαφέρονται για την προμήθεια φυσικού αερίου από τους αζέρικους αγωγούς.

Είναι άγνωστο πόσα οβιδοβόλα θα αγοραστούν από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Echo 24 ανέφερε πως το Μπακού ενδιαφερόταν για τουλάχιστον 70 μονάδες.

«Για λόγους προστασίας των πληροφοριών και των συμβατικών όρων, δεν αποκαλύπτουμε τις παραγγελίες οπλισμού και τις λεπτομέρειές τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CSG Holding Andrej Čírtek στον ιστότοπο ειδήσεων.

«Η CSG, οι τσεχικές και σλοβακικές εταιρείες της, μεταξύ άλλων σε συνεργασία με τις κρατικές επιχειρήσεις της Σλοβακίας, εργάζονται εντατικά για την απόκτηση νέων παραγγελιών σε διάφορες περιοχές, οι οποίες θα εξασφαλίσουν το πρόγραμμα παραγωγής της τσεχικής και σλοβακικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα αυτό για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail